Máte zamknutý telefon? Neriskujte

Mít zabezpečený telefon proti neoprávněnému přístupu, je dnes naprostá nezbytnost. Už zdaleka nejde jen o to, aby si případný lapka jen zavolal zdarma z vašeho telefonu. Dnes máme v mobilu tolik osobních informací, že dávat je zlodějům všanc, je hodně velké riziko.

Fotky, poznámky, přístup k různým účtům, toho všeho se může zloděj nebo pouhý nálezce zmocnit, když najde váš nezabezpečený telefon. Naopak, pokud využijete nějaký běžný způsob zabezpečení, je pro zloděje či nálezce jeho obsah v podstatě bezcenný. Ano, zůstane mu telefon a ten může prodat specialistům, kteří ho odblokují, ale k datům v něm se nedostanou. Ty se vymažou.

Ostatně, jsou známé případy, kdy americká policie potřebovala odemknout zamknutý telefon. Výrobce to odmítl a nepodařilo se to, aniž by se nesmazala data. Sice nic není stoprocentní, ale pokud nejste celosvětově hledaný špión, tak je pravděpodobnost, že by se někdo dostal k datům ve vašem zamknutém telefonu, prakticky nulová.

Na druhou stranu, pokud máte zapnuté zálohování (tomu se budeme věnovat zase v jiném článku), tak i po ztrátě telefonu se k většině dat dostanete a nahrajete je do nového telefonu. O přístroj sice přijdete, ale soukromí si uchráníte.

Jak si dnes můžeme zabezpečit smartphony

V předchozím článku jsme nastínili, co se může stát, když si nedáte PIN na SIM. Z příběhu o zneužité SIM vyplývá, že nestačí mít zabezpečenou jen ji, ale je potřeba si zabezpečit i mobil. Historicky to šlo jen přes kód, který bylo nutné vyťukat na klávesnici. S příchodem moderních smartphonů s dotykovými displeji, což bude letos 15 let stará historie od uvedení prvního iPhonu v roce 2007, se možnosti zabezpečení postupně začaly rozšiřovat. Ale většina modelů do roku 2013 stále využívala číselný zámek, jen se kód vyťukával na displeji a nikoliv mechanické klávesnici, která z telefonů zmizela.

Vedle číselného kódu to mohl být i heslo, ale to je při neustálém odemykání telefonu dost otravné (jednou denně nebo po restartu a zapnutí to je nutné a zvládnutelné). Mnohem populárnější se stal takzvaný klikyhák, tedy přejetí prstů po virtuálních číslech alfanumerické klávesnice na displeji. Možná si na to pamatujete, kdysi to používal kde kdo.

Ukaž prst

Jenže vývoj šel dál a zhruba před deseti lety se začala prosazovat technologie čtení otisků prstů. Otisk prstů je prakticky jedinečný, takže je to velmi dobrá ochrana před vniknutím do telefonu. Zajímavostí je, že první čtečku otisků měl jihokorejský telefon Pantech už v roce 2004 a v dalších letech se čtečka docela rozšířila do tehdejších smartphony, které však s těmi dnešními neměly až tolik společného. K masovému rozšíření však došlo až od roku 2013, kdy Apple uvedl u iPhonu 5s čtečku otisků Touch ID. Konkurence nelenila a brzy se ze čtečky otisků stal standard.

Zajímavý je i vývoj jejího umístění. Nejprve byla téměř výhradně umístěná v tlačítku pod displejem. To trvalo tak dlouho, než se výrobcům podařilo tak zmenšit rámečky a tím zvětšit displeje, že se dopředu už čtečka nevešla. Co s tím? Nejprve se stěhovala na záda, což se někomu líbilo a mnohým nelíbilo. Pak se ji výrobcům podařilo natolik zmenšit, že se vešla do vypínacího tlačítka na boku přístroje. A nejnovější technologie ji dokázala dostat pod displej. Ovšem průkopnický Apple se jí pro jistotu u většiny modelů zbavil.

Aktuálně se můžeme až na výjimky setkat se čtečkou otisků na boku nebo v displeji. Na záda ji už skoro nikdo nedává a jeden iPhone se čtečkou pod displejem je už jen taková rarita. Současné čtečky jsou velmi přesné, což se o některých z počátku používání rozhodně říct nedalo. Můžete, a my to doporučujeme, nahrát otisky více prstů. A kdy čtečka nefunguje? Stát se to může, a pokud nebude vyloženě poškozená, tak bude problém na vašem prstu. Třeba po dlouhém koupání to fungovat nemusí. Pak přijde ke slovu starý dobrý kód nebo heslo.

Koukni na mě

Zmínili jsme, že Apple pustil čtečky k vodě. Stalo se to v roce 2017 a náhradou byla funkce Face ID. Byl to velký hit, pro odemčení telefonu se na něj stačilo podívat. Apple na technologii průběžně pracoval a dnes je velmi přesná a spolehlivá. Dokonce si po nejnovějším updatu poradí i s rouškami.

Samozřejmě, že jakmile přišel s odemykáním skenem obličeje Apple, pustili se do toho i další výrobci. Dnes to jsou už téměř všichni a na rozdíl od Applu, který má jen odemykání obličejem, většina smartphonů s Androidem má jak to, tak čtečku otisků. A my radíme, u levných mobilů raději používejte čtečku otisků. Sken obličeje zde není 3D a často není algoritmus úplně stoprocentní. U drahých mobilů je to samozřejmě jiné a záleží už jen na vašich preferencích.

Mimochodem, jak je technologie Applu sofistikovaná, ukazuje stále používaný výrazně velký výřez displeje u aktuálních iPhonů. Apple používá několik senzorů, aby byl sken obličeje maximálně spolehlivý.

Ať už budete používat tu nebo jinou technologii zabezpečení, určitě si telefon zamkněte. Rizika jsou obrovská, se ztrátou odemčeného telefonu riskujete i ztrátu svého soukromí a případné podvody. Se čtečkou otisků nebo skenem obličeje je odemykání telefonu snadné, rychlé a v podstatě ho přestanete za chvíli vnímat. Stane se automatismem.   

Zdeněk Brunclík Autor článku
Zdeněk Brunclík
Nějakou tu mobilní aplikaci má v telefonu nainstalovanou každý a mnoho lidí si bez nich neodkáže život představit. Jaké jsou v této oblasti nové trendy, jaké vychytávky vám v mobilu nesmí chybět? Poradí vám O2 Guru Zdeněk „Bruno“ Brunclík, který ve firmě pracuje přes 25 let a aktuálně si libuje v produktech značky Apple. Do mobilu si nejčastěji instaluje aplikace pro fitness a zdravý životní styl, protože posilování je jeho celoživotní vášní. V O2 Guru týmu ho přezdívají Q, podle Quartermastera z Jamese Bonda, protože shání nejrůznější HW vybavení na O2 akce, roadshow a eventy. Zajímá se také o 5G a svět rozšířené a virtuální reality.
Související článek Je opravdu každý smartphone vyrobený v Číně?
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru