I vaše dítě může být cílem podvodníků. Poučte je o důležitosti kybernetické bezpečnosti! Pomůže Kyberhra

Dokáže vaše dítě rozeznat podvodné e-maily nebo SMS? A pokud ano, ví, jak při jejich obdržení správně postupovat? Kyberhra vyvinutá Českou bankovní asociací (ČBA) je to pomůže naučit.

Čím dál mladší děti používají nejrůznější chytrá zařízení. Ať už k výuce, ke hře nebo jako nástroj, jak zůstat ve spojení. Jen málo rodičů ale svého potomka poučí, na jaké nástrahy v kyberprostoru může narazit a jak se s nimi vypořádat.

I na kole se člověk musí nejdříve naučit jezdit

Jen základní nastavení nebo připojení k Wi-Fi dávno nestačí. Navíc stále více dětí používá v mobilu i debetní karty a obsluhuje svůj účet. Víte, na co si dát v kyberprostoru pozor?

Je toho hodně a je čím dál těžší podvody rozpoznat

Podvodníci jsou vynalézaví. Přichází se stále záludnějšími způsoby, jak se můžou dostat k citlivým údajům a zneužít je. Metody využívající sociálního inženýrství v emailové komunikaci tzv. phishing, podvodné SMS neboli smishing nebo dokonce podvodné telefonáty tzv. vishing jsou jen některými ze způsobů, jak se útočníci pokouší dostat k heslům, PINům nebo vás navést na odkaz se škodlivým malwarem.

Podvodníci se nevyhýbají ani sociálním sítím

Sociální sítě jsou pro mnoho dětí každodenní zábavou. Bohužel i tam se stávají snadným terčem nejrůznějších útoků a podvodů. Riziko navíc neustále narůstá. V letošním roce bylo zaznamenáno až 2x více podvodných útoků než v loňském, a to je teprve září.

Prohlédnout léčku a nenechat se nachytat není jednoduché ani pro většinu dospělých. Jak si pak s takovými útoky mají poradit děti?

#nePINdej! a dokaž to

Spousta dětí, ale i dospělých, si často řekne: „přeci nejsem naivní a podvod poznám“ – je to ale skutečně tak?

ČBA proto zahájila interaktivní vzdělávací kybertest v rámci edukativní kampaně #nePINdej!. Spolu se svými partnery, včetně společnosti O2, přinesla možnost, jak se formou hry naučit rozpoznávat podvodné maily, SMS, telefonáty, aplikace, nebo e-shopy, webové stránky či veřejné Wi-Fi sítě.

Zvládneš projít Kyberhrou?

Pro žáky druhého stupně základních škol a středoškoláky ČBA aktuálně přináší speciální upravenou verzi www.kyberhra.cz. Možná i vás překvapí, jak propracované triky podvodníci používají.

Neváhejte a nechte děti vyzkoušet si vše na vlastní kůži a objevit, jak podvody rozpoznat a účinně se jim bránit.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Jaký je nejnákladnější typ kyberzločinu? Podvržený e-mail od šéfa
Nahoru