Jak propojit síť poboček? Standardem je MPLS, stále populárnější pak SD-WAN

Nároky na (nejen) datové propojení poboček rostou. Ať už jsou to výrobní podniky jedné značky, desítky prodejen obchodního řetězce, nebo výdejní místa a centrální sklad – všichni dnes potřebují propojení, které je v základu rychlé, bezpečné a stabilní. Tyhle 3 základní faktory ale nejsou jediné, na které byste se měli zaměřit.

Propojení poboček od O2

Dávno pryč jsou časy, kdy jediným pojítkem mezi pobočkami byly telefon a fax. Doba dalece pokročila a pobočky dnes sdílí nejen veškeré informace, a to v reálném čase, ale například mnoho kritických firemních aplikací „běží“ v cloudu, nikoli na lokálním serveru v každé jednotlivé provozovně.

To s sebou logicky nese nároky – a někdy pořádně vysoké. Na už zmiňovanou rychlost, bezpečnost a stabilitu, ale stále častěji i na ekonomickou výhodnost a udržitelnost propojení, na efektivitu z pohledu IT správy. A v neposlední řadě musí být zvolené řešení připravené i na případné (často velmi) rychlé změny nebo třeba velký růst kvality pobočkové sítě.

Řešení? Těch dnes často používaných není mnoho. U malých podnikových sítí s minimálním datovým provozem je ještě pořád oblíbené propojení poboček prostřednictvím šifrovaného připojení k veřejnému internetu (VPN tunel). Větší sítě poboček pak sázejí na MPLS propojení pomocí dedikovaných MPLS obvodů nebo hybridní řešení v tzv. SD-WAN. To kombinuje obě řešení s další výhodou, a to s cloudově řízenou sítí.

„Klasická“ VPN: Data „tečou“ přes veřejný internet

V základu vám stačí připojení k internetu a pak šikovný „ajťák“, který nakonfiguruje VPN propojení jednotlivých poboček. Tohle „základní“ řešení ale z pohledu odborníků dává smysl jen v případě, že propojujete jen velmi malou síť.

VPN propojení taky není vhodné pro zákazníky, kteří mají vysoký datový tok mezi pobočkami a posílají si citlivá data.U tohoto řešení totiž veškerá data procházejí přes veřejný internet, byť v šifrované podobě. Navíc je potřeba každou jednotlivou pobočku připojit a nakonfigurovat zvlášť. Stejně tak musí IT pro každou jednotlivou pobočku řešit zabezpečení v podobě firewallu – a to s sebou při vyšším počtu poboček logicky přináší výrazně vyšší náklady.

MPLS VPN: Vysoká bezpečnost a efektivní řízení provozu

Virtuální privátní síť na bázi protokolů MPLS je tak pro mnoho firem výrazně vhodnější řešení. Data v tomto případě „tečou“ přes privátní připojení na bázi dedikovaných MPLS obvodů, nikoli veřejným internetem.

A pokud firmu s MPLS potřebujete připojit k internetu – nejčastěji kvůli externímu cloudovému uložišti nebo cloudovému softwaru – pak stačí realizovat pouze jediný propoj do internetu, nejčastěji symetrickou linkou z centrály nebo optimálně přes datové centrum. Namísto množství firewallů pro každou jednotlivou pobočku tak stačí jen jedno robustnější a komplexní řešení s firewallem v datovém centru.

Mimochodem, o datových centrech a obecně o zabezpečení firemního cloudu jsme s našimi cloudovými specialisty připravili tyto články:

 
V O2 zajišťujeme datové propojení poboček nejčastěji prostřednictvím služeb IP Connect (tedy prostřednictvím MPLS sítě) a SD-WAN. Které řešení je vhodné právě pro vaši firmu s vámi rádi probereme.

Kromě vysoké bezpečnosti pak pro MPLS řešení hraje i možnost aktivně si řídit provoz v síti. A nastavit prioritu pro ty datové toky a aplikace, které jsou pro chod firmy naprosto zásadní. S tím pak souvisí i fakt, že pobočky v síti nemusíte připojit linkami s vysokou rychlostí, protože tak vysokou rychlost ani nepotřebujete. Výrazně jednodušší je navíc i správa sítě – jednou vytvořené nastavení se v případě nové pobočky „jen“ duplikuje.

SD-WAN: Softwarově řízená síť s centrálním ovládáním

Poslední možností v propojení poboček je síť SD-WAN. Jde o softwarově řízenou síť s centrálním ovládáním. Celá WAN architektura je tedy vystavěná virtuálně přes cloud a spravovaná na dálku z jednoho rozhraní. Jde o hybridní řešení, které kombinuje přenos šifrovaných dat (VPN tunelem) internetem a zároveň má možnosti nastavení sítě podobné síti MPLS. To vyžaduje speciální hardware a taky licence na ovládací software.

Propojení poboček v praxi

 

Proč řešit propojení poboček s O2?

Stále více firem dnes propojení poboček poptává formou služby – my tuto službu dokážeme nabídnout v maximální kvalitě, a to včetně garance SLA v rámci celého řetězce, tedy end-to-end. Na rozdíl od mnoha jiných dodavatelů vám umíme dát garance nejen obchodní, ale i technické –  maximální rychlost linek s minimální latencí, ale také maximální dostupnost ovládacího portálu celé sítě.

Díky 99,5% pokrytí v rámci České republiky umíme připojit všechny vaše pobočky – ať už jsou v centrech velkých měst, nebo třeba v příhraničních oblastech. Nemusíte tak pro jednotlivé provozy hledat jiné dodavatele konektivity. Naše služby navíc nekončí propojením – pomůžeme vám se zabezpečením firemní síě prostřednictvím Next Generation Firewallu, se zálohováním firemních dat nebo s přechodem firmy do cloudu.

Dejte nám o sobě vědět a my pro vás a vaši firmu navrhneme chytré řešení na míru.

S propojením poboček vám poradíme

Další článek, který by vás mohl zajímat:

 

Filip Soukup, specialista pro korporátní datové linky a internet                                                          Filip pracuje ve společnosti O2 více než 3 roky. Jeho specializací jsou pobočkové sítě a vysokorychlostní připojení k internetu pro firmy. Říká, že v ČR ani v zahraničí neexistuje místo, které bychom neuměli kvalitně připojit. Připravuje především řešení ušitá na míru našim firemním zákazníkům – tak, aby maximálně řešil jejich potřeby. A ty mu nejsou cizí, protože před prací v O2 byl sám naším zákazníkem.

Související článek Nalaďte firemní síť na plný výkon jedním kliknutím
Nahoru