Kouč Plzně Pavel Vrba vzpomíná na účast v Lize mistrů: Některé příběhy byly i úsměvné

„Nervozitu cítíte vždycky, i před ligou, Liga mistrů ale pro nás byla hlavně škola,“ řekl zkušený 54letý trenér o velkých zápasech na evropské scéně. Poprvé v historii dovedl klub ze západočeské metropole do hlavní fáze soutěže v sezoně 2011/2012.

Tehdy los přiřkl Viktoriánům více než atraktivní soupeře, ve skupině se kromě běloruského Borisova utkali i s velkokluby AC Milán a Barcelonu. Tým kolem kapitána Pavla Horvátha ale dokázal v nabité skupině vybojovat více než slušných pět bodů a z třetí příčky zamířil do jarních bojů Evropské ligy. O body na domácí půdě po remíze 2:2 dokonce obral i milánského obra.

Právě na památné souboje s AC Milán či Barcelonou vzpomínají v Plzni všichni dodnes, včetně kouče Vrby. „Některé příběhy ve spojitosti se zápasy s takovými soupeři byly i úsměvné. Třeba, když si někteří hráči chtěli vyměnit dresy s hráči soupeře a po dvaceti minutách čekání zjistili, že už asi nepřijdou a dresy si s nimi nevymění,“ zavzpomínal bývalý lodivod české reprezentance.

A pokračoval: „Úsměvné také bylo, jak se tenkrát hráči AC Milán rozcvičovali jen v trenkách. Když naši hráči viděli, jaké mají figury, tak to pro ně možná byla i motivace, aby na sobě začali víc pracovat. Zjistili totiž, že to není jen o tom, že hrají v top klubech a mají úžasnou kvalitu, viděli na nich, že nemají nic zadarmo, ale musejí udělat všechno pro to, aby vůbec tu výkonnost měli.“

O dva roky později se Viktoriánům znovu podařilo probít přes zrádná předkola a kvalifikovali se do hlavní fáze „milionářské“ soutěže. A los jim přihrál další atraktivní týmy a skvělé zápasy. V konkurenci Manchesteru City, Bayernu Mnichov a CSKA Moskva skončili znovu třetí.

Obhajobou titulu v minulém ligovém ročníku si Západočeši řekli o třetí šanci ukázat se v nejprestižnější evropské klubové soutěži. Jak se mim bude dařit tentokrát? Opět se mohou těšit na soupeře zvučných jmen, to je jisté. Počínání Plzně stejně jako všech předních gigantů můžete sledovat na stanici O2 TV Sport, která bude zápasy Ligy mistrů od letošní sezony pravidelně vysílat!

Foto: repro O2 TV Sport, Profimedia

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru