Bitevní pole Vlasty KAISERA: Žhavá lavička Sparty

Ale prý jen provizorně, měl by se vrátit za kancelářský stůl sportovního ředitele. Nový „skutečný“ trenér se prý intenzívně hledá. Kolikátý už? Daniel Křetínský se stal majitelem Sparty v roce 2004. Za čtrnáct let mělo tu čest být trenérem Sparty čtrnáct statečných, z toho Jozef Chovanec, Vítězslav Lavička a Zdeněk Ščasný ve dvou funkčních obdobích. Představila se jména velká (vedle již zmíněných také Hřebík, Straka, Griga, Bílek, Rada) i ještě plně neprověřená (Holoubek, Svoboda, Požár). Trenéři, kteří se zase mohou vrátit (M.Hašek) a ti, kteří se nevrátí určitě (Stramaccioni a zřejmě i Hapal).

Také čtěte: Fotbaloví experti k vyhazovu Hapala: Spartu nikam neposunul, možná měl skončit i Ščasný

V průměru tedy jeden trenér na sezónu… A výsledky? Poslední účast v Lize mistrů na podzim roku 2005, pak už jen předkola a poslední dobou ani ta ne. Tituly se za éry nového majitele sešly čtyři, což je pod průměrem předcházejících období.

Doufám, že se Sparta nebude chtít poměřovat třeba se švýcarským Sionem nebo italským Palermem. A to v množství trenérských změn… V tomto směru má ještě co dohánět, i když – v poslední době nadějně zrychlila tempo! Christian Constantin je majitelem FC Sion od roku 2003, za tu dobu vystřídal 36 trenérů (2,4 na sezonu). Dvakrát se tento architekt a bývalý brankář Lugana chopil trenérské taktovky i sám…

Sicilské Palermo pod vládou prezidenta Maurizia Zampariniho vyzkoušelo za šestnáct let jednatřicet různých trenérů (v průměru skoro dva na sezónu), z toho devět z nich zaměstnalo více než jednou. Zdeněk Ščasný se na lavičce Sparty objevil už třikrát, ale takový Francesco Guidolin zažil v Palermu čtyři různá funkční období!

Ovšem FC Sion je průměrným klubem švýcarské ligy a US Palermo pendluje mezi první a druhou italskou ligou. Sparta Praha by měla ve vlastním zájmu hledat „vzory“ někde jinde a zviditelnit se v jiné činnosti než v divokém střídání trenérů a koncepcí. Už proto, že – ve vší úctě k pánům Constantinovi a Zamparinimu – Daniel Křetínský je úrovní svého chování i podnikatelskou erudicí někde úplně jinde. Samozřejmě výš! Posune se konečně výš také Sparta?

Nepřehlédněte: Skvělá zpráva pro fotbalové fanoušky: Stanici O2 TV Fotbal může nyní ZDARMA sledovat úplně každý!

Foto: O2 TV Sport

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru