Zajímavosti z 1. kola FORTUNA:LIGY

Bohemka po sedmi letech zvládla úvodní zápas

 

Svěřenci Martina Haška dokázali v úvodním střetnutí FORTUNA:LIGY porazit Slovácko a první zápas sezóny zvládli po sedmi letech. Zároveň dokázali zapomenout na neúspěšný závěr minulé sezóny, kdy neuspěli v sedmi zápasech v řadě. Závěrem dodejme, že vzájemný zápas nabídl minimálně branku na každé straně poprvé po necelých čtyřech letech.

Martin Hašek Bohemians

Po dvou silných ročnících dva slabé

 

V sezónách 2010/11 a 2014/15 padlo v úvodním kole shodně jen patnáct branek. Letos si fanoušci mohli zakřičet jednadvacetkrát, v žádném střetnutí se navíc nezrodila bezbranková remíza (v obou zmíněných ročnících dvě remízy bez branky). Loni poté padlo jen 19 branek a po dvou silných úvodech, kdy v sezóně 15/16 padlo 29 branek a o rok později dokonce branek třicet, tak liga zaznamenala menší propad.

Dvě posily s gólovým zápisem

 

Úvodní kolo vyšlo Slavii i Liberci. A mohly za to i nové posily. Duel Liberce s Karvinou rozhodl v samotném závěru střídající Jan Pázler, trefu proti Olomouci si poté připsal nový bek Slavie Vladimír Coufal. Do střelecké listiny se na chvíli zapsal i Benjamin Tetteh ze Sparty, později byla ale jeho trefa zaregistrována jako vlastní branka Jaroslava Svozila.

https://www.youtube.com/watch?v=wUsSv46ia78

Jen Krmenčík a Komličenko navázali na první kolo z minulé sezóny

 

Jak jsme již zmínili, loni padlo v úvodním kole jednadvacet branek. Pouze dva hráči ale na úvod loňské sezóny navázali, konkrétně se jedná o plzeňského Michaela Krmenčíka, jenž skóroval z penalty, a taktéž o Nikolaje Komličenka z Mladé Boleslavi.

Michael Krmenčík. Foto: reprovideo

 

Potřetí za posledních deset let bez červené karty

 

V prvním kole FORTUNA:LIGY se rozhodčí obešli bez červené karty. To se za posledních deset let stalo jen dvakrát, konkrétně v letech 2014 a 2016. Žluté karty už se udělovaly, celkem jich bylo rozdáno třicet.

Jánoš přestoupil a hned nastoupil

 

Nesmírně zajímavý víkend prožil šestadvacetiletý záložník Adam Jánoš. Ten začal úvod sezóny v Mladé Boleslavi, ale v pondělí o půl druhé odpoledne podepsal kontrakt s ostravským Baníkem. A v podvečer si již dokonce zahrál, když proti Jablonci nastoupil v 54. minutě.

Další debakl pro Duklu

 

Dukla Praha od svého návratu do nejvyšší soutěže v sezóně 2011/12 naplno nezvládla jediné utkání. A nyní již podruhé v řadě inkasovala tvrdý direkt od mistrovské Plzně. Loni v Plzni na úvod prohrála vysoko 4:0, nyní Viktorku přivítala doma, ale o moc lepší to nebylo. Ačkoliv šla Dukla překvapivě do vedení, nakonec prohrála 1:3.

Podruhé za posledních jedenáct let bez dvougólového střelce

 

Zatímco loni dvěma góly sestřelil Mladou Boleslav olomoucký Šimon Falta, letos se v úvodním kole žádný střelec dvakrát netrefil. To se za posledních jedenáct let stalo jen v sezóně 2014/15. V tomto ohledu byl nejzajímavější ročník 2016/17, kdy se v prvním kole trefilo minimálně dvakrát šest střelců (Wágner, Jurčo, Dočkal, Diviš, Chramosta, Barák).

Slavia Antonín Barák

Nečekaně vysoká prohra Sigmy

 

Sigma přes léto výrazně neoslabila, znovu se tak očekávalo, že by mohla trápit silnější soupeře. V prvním kole se to ale příliš neukázalo. Olomouc doma zcela vyhořela a podlehla Slavii vysoko 0:3. Sigma doma v lize se Slavií prohrála poprvé od května 2008, zároveň třígólovým rozdílem naposledy padla doma před více než pěti lety, konkrétně v dubnu 2013, kdy stejným poměrem nestačila na Spartu.

Nejúspěšnějším celkem je Viktoria Plzeň

 

V posledních letech úvod ligy nejlépe vychází Plzni. Ta první střetnutí nového ročníku zvládla už počtvrté za sebou, naposledy v prvním zápase sezóny nebodovala 6. srpna 2005, kdy po gólech Karola Kisela a Lukáše Zelenky nestačila na Spartu. Tři úvodní výhry v řadě má nyní na svém kontě Slavia, dvakrát naplno bodovaly Liberec a Baník Ostrava.

Podívejte se, jak si pořídit O2 TV včetně stanice O2 TV Sport, s níž vám neunikne jediný zápas Fortuna ligy.

Foto: Profimedia

Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru