FORTUNA:LIGA v novém hávu: Vše podstatné o revoluční sezoně na jednom místě

Fanoušci byli dlouhá léta zvyklí, že liga po 30 odehraných kolech skončila. To se nyní změní. Týmy tuto porci odehrají znovu, ovšem v rámci základní části. Po ní přijde od nadcházející sezony na řadu ještě nadstavba. Celky se podle umístění v tabulce rozdělí do tří skupin – o titul, o Evropskou ligu a o záchranu.

Nejatraktivnější skupinu o mistrovský titul si zahraje šestice nejlepších, každý se utká s každým. Body ze základní části se započítají. Výhodu budou mít týmy, které skončí po třiceti odehraných kolech v tabulce na prvních třech místech. V nadstavbě totiž nastoupí třikrát doma a na hřištích soupeřů se představí jen dvakrát.

Doporučujeme: Tři důvody, proč sledovat FORTUNA:LIGU s novým herním formátem

Ve skupině o účast v Evropské lize se bude hrát standardním pohárovým způsobem doma – venku. Sedmý tým po základní části narazí na desátého, osmý půjde na devátého. Pro poražené sezona skončí, vítězové pokračují dále v pavouku. Celkový vítěz se poté utká se čtvrtým, nebo pátým celkem mistrovské skupiny (poslední tým na pohárové příčce) a zahrají si o účast v kvalifikaci druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže.

Skupina o udržení bude mít stejný průběh jako ta mistrovská, každý se utká s každým a poslední tým automaticky sestoupí. Čtrnáctý a patnáctý budou muset ještě do baráže, kde se utkají s druhým a třetím celkem druholigové tabulky. První ligu tak nově opustí jedno až tři mužstva. Druhá liga sice přišla o jednoho přímého postupujícího, ale šanci na start mezi elitou bude mít i třetí v pořadí.

  • Nový model ligy – nadstavbová část
Skupina o titul (1. – 6. místo) šest týmů
každý s každým jednou
body ze základní části započítají
Skupina o Evropskou ligu (7. – 10. místo) čtyři týmy
play-off model pohárovým způsobem doma – venku
vítěz skupiny vyzve 4., nebo 5. tým mistrovské skupiny v barážovém utkání o účast v předkole Evropské ligy
Skupina o záchranu (11. – 16. místo) šest týmů
každý s každým jednou
body ze základní části započítají
poslední tým automaticky sestupuje
14. a 15. tým hraje baráž proti 2. a 3. celku z druhé ligy

Nepřehlédněte: Startuje fotbalová FORTUNA:LIGA. Jen na O2 TV uvidí diváci poprvé v historii všechny zápasy!

Dobrou zprávou pro fanoušky je, že FORTUNA:LIGA s novým herním formátem nabídne oproti předchozímu ročníku o 48 zápasů víc. To zároveň logicky znamená výrazné změny v termínové listině.

Během podzimní části se odehraje hned 19 kol, poslední v polovině prosince. Poslední zimní přestávka trvala jedenáct týdnů, ta následující bude o tři týdny kratší. Jarní části sezony začne už 9. a 10. února 2019. Poslední zápasy základní části jsou na programu koncem dubna, nadstavba se odehraje v květnu, barážové duely pak nejpozději začátkem června.

  • Termínová listina – FORTUNA:LIGA 2018/2019
20. – 23. července 2018 zápasy 1. kola
15. – 16. prosince 2018 zápasy 19. kola – poslední podzimní kolo
9. – 10. února 2019 zápasy 20. kola – první jarní kolo
27. – 28. dubna 2019 zápasy 30. kola – konec základní části
4. – 25. května 2019 nadstavbová část, jediné vložené kolo je na programu ve středu 15. května
27. května – 2. června 2019 baráž o Evropskou ligu a o záchranu

Další novinka se týká přenosů z ligy. Vůbec poprvé v historii odvysílá kompletně všechny zápasy v sezoně digitální televize O2 TV. Pořiďtě si O2 TV včetně stanice O2 TV Fotbal a neunikne vám jediné utkání vašeho oblíbeného týmu!

 Foto: Profimedia
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru