Bitevní pole Vlasty KAISERA: Paolo Maldini – 50!

Jen si připomeňme jména skvělých hráčů, kteří celou svou špičkovou kariéru strávili v jednom klubu a barvu dresu měnili jen když šli do reprezentačního: Franco Baresi, Giuseppe Bergomi, Francesco Totti, Alessandro Del Piero. A také Argentinec Javier Zanetti, který hrál za Inter Milán tak dlouho, až už ho skoro nikdo nerozeznal od Itala.

Po této sezóně se s Juventusem rozloučil Gianluigi Buffon, další legenda každým coulem. Je ale pravda, že Buffon ve své dlouhatánské kariéře přece jen dvakrát svého zaměstnavatele pozměnil –když šel jako třiadvacetiletý z Parmy do Juventusu a nyní, ve 40 letech, to ještě má zkusit v Paris Saint-Germain

Buffon oslavil své kulatiny v lednu, Paolo Maldini nyní, 26.června. Jeden z nejelegantnějších a přitom nejspolehlivějších obránců všech dob má na krku neuvěřitelnou padesátku!

„Krásný Paolo“ trochu sešel z očí a tedy i z myslí. Je to ale stále on – stačí vyslovit jeho jméno a každému se vybaví nejúspěšnější éra v historii AC Milán. Klubu, který se nyní po nešťastném prodeji potácí v problémech, opět nevybojoval účast v Lize mistrů a vzhledem k finančním problémům nového čínského vlastníka možná dostane stopku i pro Evropskou ligu…

Paolo Maldini hrál za rossoneri od roku 1978 do roku 2009, tedy od svých deseti let až do jednačtyřiceti. 31 let, 24 prvoligových sezón a v nich 647 odehraných zápasů (rekord, který nepřekonal a už nepřekoná ani Gigi Buffon, který zůstal na 640…).

Maldini se stal nejmladším hráčem, který nastoupil za AC Milán v zápase Serie A (20.ledna 1985 mu bylo 16 let a 208 dní). A stal se zároveň nejdéle sloužícím hráčem AC Milán v seniorské kategorii (24 let a 132 dní).

A teď výčet alespoň části jeho úspěchů – z toho se dnešním fandům zchudlého a posmutnělého AC Milán musí zatočit hlava! Sedm ligových titulů, pětkrát vítězství v Lize mistrů, celkově osm účastí ve finále této prestižní soutěže, v jejímž finále dal v roce 2005 také nejrychlejší gól – proti Liverpoolu mu tehdy stačilo 50 vteřin.

Na mistrovství světa Paolo Maldini odehrál 23 zápasů a v nich 2216 minut – obojí je rekord. Ovšem jako Gianluigi Buffon nikdy nevyhrál Ligu mistrů, tak Paolo Maldini nikdy nedosáhl na Světový pohár. Byl třetí v roce 1990 a druhý v roce 1994. Když se italská squadra azzurra stala v roce 2006 mistrem světa, Maldini už u toho nebyl. Reprezentační dres naposledy odevzdal v roce 2002, i když poté ještě sedm let válel za svůj AC Milán. A v roce 2007 si s ním jako sladkou tečku užil poslední triumf v Lize mistrů. Poslední pro Paola Maldiniho, poslední pro rossoneri…

Buon compleanno, Paolo!

Foto: GettyImages
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru