Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Nejlepší mladí fotbalisté v Praze

Turnaj se uskuteční ve sportovním centru Horní Počernice a na stadionu v Ďolíčku ve dnech 15.-17. června a je určen šestnáctiletým fotbalistům. Do Prahy přicestují týmy z devíti různých zemí a tří kontinentů. Největším tahákem bude účast týmu FC Barcelona.

Během tří dnů zažije sedm českých a moravských týmů jedinečnou možnost porovnat své kvality s vrstevníky z těch nejlepších fotbalových škol Evropy. Proč je mezinárodní konfrontace pro mladé hráče tak důležitá?

Zaprvé je to sportovní stránka. Vzhledem k tomu, jak se snižuje věková hranice fotbalistů, kteří jsou považováni za nadějné talenty, může porovnání individuálních kvalit v šestnácti letech hodně napovědět, jakou perspektivu jednotliví hráči mají. Nejsou rozhodující ani tak výsledky týmu jako porovnání individuálních kvalit jednotlivců. Není to jen míčová technika, ale i síla, dynamika nebo vytrvalost.

Druhým faktorem je motivace pro samotné hráče. A to jak pozitivní, tak negativní. Například v minulém roce mladí fotbalisté Jihlavy šli do utkání s londýnským Arsenalem s obavami a respektem. Nakonec ale dokázali remizovat a byli Kanonýrům vyrovnaným soupeřem. Bylo to pro ně velké povzbuzení a zároveň i motivace do dalšího tréninku.

Motivaci si ale mohou naopak zvýšit i fotbalisté, kteří po celý rok nemají u nás patřičnou konkurenci. Najednou zjistí, že jejich vrstevníci v zahraničí jsou v lecčems napřed a že je potřeba pracovat v tréninku daleko víc.

S hráči, kteří se představí na All Stars Cupu 2018 se už za pár let můžeme pravidelně setkávat v televizních přenosech z nejlepších zahraničních ligových soutěží či Ligy mistrů.

Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru