Bitevní pole Vlasty KAISERA: Ligy jdou do světa

Na světovém šampionátu se ale také prezentují jednotlivé státní ligy. Neudivilo mě, že na ruských trávních budou nejvíce zastoupeni fotbalisté z anglické Premier League. 108 hráčů z celkových 736 nominovaných si vydělává na fotbalový chlebíček v hájemství anglických prvoligových stadionů. Samotná reprezentace Anglie sice čeká na světový triumf od roku 1966, ale v tomto směru ji prvenství už nikdo nevezme. Premier League na MS kraluje ještě dříve, než se poprvé koplo do míče. Ale pozor, i druhá nejvyšší anglická soutěž, Championship, vysílá do Ruska 22 hráčů – tedy víc než portugalská první liga!

Druhé místo? Také žádné překvapení. Španělská La Liga s 80 fotbalisty. Třetí místo obsadila německá bundesliga (62 zástupců), z medailového pódia tak vytlačila Serii A (58 fotbalistů). Tato soutěž ovšem citelně utrpěla neúčastí italské squadry azzurry. Vezmeme-li v úvahu fakt, že skoro všichni italští reprezentanti hrají doma, poskočila by Serie A v případě postupu Itálie na MS minimálně na třetí místo a ohrožovala by i druhé místo La Ligy.

Pátá je francouzská Ligue 1 (47) a šestá ruská Premier Liga (36). Domácí ligové soutěže dvou favoritů mistrovství, brazilská a argentinská, se však nacházejí v šedivém průměru až podprůměru – pouze 9 hráčů z brazilských a argentinských prvoligových klubů bylo nominováno na světový šampionát! Obě ligy jsou tak zhruba na úrovni ligy korejské, egyptské či íránské…V celkovém výčtu nechybí takové exotické soutěže, jako liga Guiney či Guatemaly. Zastoupeny jsou i druhé ligy – dánská, belgická, mexická, turecká či korejská.

Jednoho zástupce má i slovenská Superliga, jde o Ericka Davise, panamského obránce, který nastupuje za Dunajskou Stredu.

A která nejvyšší ligová soutěž fotbalově vyspělého státu (z historického hlediska určitě!) úplně chybí? Ano, hádáte správně – ta česká…

Foto: GettyImages
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru