Bitevní pole Vlasty KAISERA: Juventus vládne Itálii – fotbalově i finančně

Z Juventusu se stala dokonale fungující mašina. Mašina, která na italské půdě kosí veškerou konkurenci. Juventus je nejvíce „německý“  klub v Itálii, co se týká organizace, disciplíny, plánování a správy financí. Ne náhodou si v Itálii dobírají Pavla Nedvěda, že je vlastně polovičním Němcem, když se narodil na česko-německém pomezí a podle podoby i přístupu k povinnostem se typické představě germánského bojovníka dost blíží… A Nedvěd je dnes druhým mužem exekutivy Juve.

Většina poražených soupeřů v Itálii teď naříká, že Juventus má mnohem lepší možnosti – finanční i co se týče prestiže a zázemí. Jenomže pouhé stesky nic nevyřeší. Juventus si nestýská, ale v zákulisí čile podniká a na hřišti bojuje. Odpor ze strany všech anti-juventinů ho navíc vnitřně stmeluje. Všichni v Juve se cítí být privilegovanými a v té pozici chtějí zůstat. Kdo se nepřizpůsobí, musí odejít.

Juventus dokázal skvěle zrekonstruovat svůj stadion, který je teď jeho vlastnictvím. Ostatní kluby v Itálii o tom většinou jen sní, nebo mluví. Juventus dokázal vytěžit maximum z prodeje televizních práv, protože ví, že je hlavním tahákem, hlavní hvězdou. Ostatní o tom jen sní, mluví a závidí…

Je fakt, že od doby, co do italského calcia vtrhla televize, je pro špičkové kluby prodej televizních práv jedním z hlavních zdrojů příjmů. Ty nejatraktivnější si ale peněz odeberou nejvíc a nejvíc tedy mohou investovat. V „romantických“  časech mezi lety 1969 až 1991 získalo ligový titul jedenáct různých klubů, některé z nich poprvé a naposledy. Pak se do fotbalu v Itálii mocně vložila televize a peníze z ní plynoucí. Od té doby se k titulu dostaly jen ty nejmocnější kluby, které mohly nejvíce investovat. Juventus v první řadě, dále oba milánské Inter a AC. Jejich hvězda ale momentálně pohasla a vypadá to, že ani letos se neprobojují do Ligy mistrů!

Hlavní pozornost tak na sebe stále více strhává Juventus. Příští víkend hostí v posledním ligovém kole již sestupující Hellas Verona a bude mít dost času připravit důstojné mistrovské oslavy. O2 TV Sport vám zprostředkuje emoce přímo z tohoto zápasu. A pravidelný týdenní magazín Juventus TV pak určitě celou sezónu i průběh oslav přiblíží do všech detailů.

Peníze vládnou světu, i tomu fotbalovému. Juventus peníze dokáže vydělat a dobře investovat. Tím pádem tedy vládne fotbalové Itálii!

Foto: GettyImages, O2 TV Sport
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru