Bitevní pole Vlasty KAISERA: Další případ pro doktora Stramaccioniho? Nejspíš ne…

Ale ne tak v rodné Itálii – svitla mu nová šance na prvoligovou lavičku v italském Udine, kde už dříve  působil. Je to zvláštní – mnoho fotbalových trenérů se za celá desetiletí nevyhrabe na ligovou úroveň. Ale Andrea Stramaccioni v krátkém sledu zažil čtyři prvoligové štace: Inter Milán, Udinese Calcio, Panathinaikos Atény a Sparta Praha. Přitom Inter, Panathinaikos a Sparta jsou absolutní elitou, ve svých národních ligových soutěžích získali dohromady 71 mistrovských titulů!

A nyní k případu Massimo Oddo a Udinese Calcio. I zde najdeme českou stopu. V týmu působí čeští reprezentanti Antonín Barák a Jakub Jankto. A úspěšně, nikdo z hráčů v poli neodehrál více ligových minut, Barák je druhým nejlepším střelcem (6 gólů a 3 asistence), Janktova bilance je 4+4.

Od týmu musel odejít trenér Luigi Delneri, Udinese bylo po třinácti kolech jen tři body nad sestupem. Nový trenér Oddo v prvních devíti soutěžních zápasech prohrál jen jednou a šestkrát zvítězil (mimo jiné i „hokejově“ 8:3 nad Perugií v Italském poháru a 3:1 na půdě Interu). Pak se však opět něco zadrhlo. Udinese pod ním naposledy vyhrálo koncem ledna a nyní o víkendu si připsalo jedenáctou ligovou prohru v řadě! Tím pádem se opět nebezpečně přiblížilo sestupovým postům.

Nejpravděpodobnější léčitel byl znám okamžitě – Andrea Stramaccioni. Udinese už vedl v sezóně 2014-15. Ale skončil s ním až na 16.pozici, což byl nejhorší výsledek od roku 1994, kdy klub naposledy spadnul do druhé ligy. Ale to je prostě Stramaccioni – trenér, který je zvyklý, že dostává nečekané nabídky… A také trenér, který si umí klást velmi vysoké požadavky. Ve smlouvě si prý vymínil zvláštní klauzuli, podle které mu klub v letním přestupovém termínu zajistí hráče, které si určí. A pokud by to nesplnil, čekaly by ho finanční sankce – ty by zřejmě jako „odškodné“ inkasoval sám trenér a jeho štáb…

V klubu Udinese Calcio je situace opravdu napjatá – po jedenácté prohře v řadě došlo dokonce k bitce mezi členy ochranky a naštvanými fanoušky, kteří se dožadovali přístupu do hráčské šatny. Podle posledních zpráv ale „Spasitel“ Stramaccioni smlouvu nedostane. Klubové vedení je ve velké tísni, ale záchranářské práce zřejmě svěří někomu jinému. Někomu, komu by nemuselo v případě neúspěchů ještě připlácet…

Foto: gettyimages
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru