Bitevní pole Vlasty KAISERA: Potlesk na pohřbu

V Itálii se na počest zesnulého při pohřbech tleská. Bylo tomu tak i v případě vzpomínky na Davide Astoriho, který zemřel ve spánku v hotelovém pokoji pár hodin před ligovým zápasem Fiorentiny, jíž byl kapitánem.

Smrt to byla zcela klidná, způsobená postupnou zástavou srdce, Astori o ní opravdu nevěděl. Když už to musí být, pak je to ten nejlepší způsob, shodli jsme se s kamarády. Jen kdyby si smrt nepřišla pro teprve jednatřicetiletého a na první pohled zcela zdravého sportovce, otce dcerky, která se zrovna naučila chodit…

Pohřební obřad se uskutečnil v centru historické Florencie, v bazilice Santa Croce, kde mají své náhrobky velikáni jako Galileo Galilei, Michelangelo Buonarroti, Niccoló Machiavelli či Gioacchino Rossini. A na náměstí před tímto kostelem se ve středověku odehrávaly divoké zápasy ve stylu „calcio fiorentino“, což je prazáklad moderního fotbalu a ragby.

Tento prostor nyní zaplnily tisíce fanoušků, aby Astoriho vyprovodily na jeho poslední cestě. Když přijel bělostný pohřební vůz, otevřely se jeho dveře a objevila se rakev, burácel náměstím potlesk. Ale ten silně zněl i v okamžicích, kdy do kostela zamířila k poslednímu rozloučení skupina trenérů a hráčů Juventusu Turín. Tedy klubu, který je ve Florencii považován za největšího z rivalů místní Fiorentiny. A vždy a všude ho provází jen pískot.

Ve výpravě Juventusu, která do Florencie zamířila rovnou po zápase Ligy mistrů ve WembleyTottenhamem, převažovali rodáci z místního regionu, tedy z Toskánska. Massimiliano Allegri se narodil v Livornu, Giorgio Chiellini v Pise, Andrea Barzagli ve Fiesole, rodištěm Daniele Ruganiho je Lucca, Gianluigiho Buffona pak Carrara.

A právě kapitán Juve odpověděl na potlesk fanoušků Fiorentiny střídmým a uznalým pozvednutím ruky. Na větší gesta nebyla vhodná doba, ale stačilo to. Pro fotbalovou Itálii to byla opravdu neobyčejná chvíle, památka Davide Astoriho nemohla být uctěna důstojnějším a jímavějším způsobem….

Této události se určitě bude věnovat i některý z magazínů Juventus TV, který v premiéře uvádíme na O2 TV Sport vždy ve čtvrtek.

Foto: Getty images, o2 tv sport

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru