UEFA v mládežnických soutěžích možná zakáže hlavičkování! Proč?

Slovinský předseda UEFA Aleksander Čeferin zváží zákaz hlavičkování v mládežnických soutěžích. Důvod? Je poměrně vážný. Existuje totiž podezření, že hlavičkování má negativní dopad na lidský mozek.

Samozřejmě, snad každý fotbalista nejspíš někdy slyšel narážky ve stylu: „Raději méně hlavičkuj“. Jenže nyní jde opravdu o serózní studii Evropské fotbalové unie, která už probíhá. Pokud prokáže, že hra hlavou způsobuje poškození mozku, hlavičkování, minimálně v zápasech dětí, z fotbalu zmizí.  Zprávu přinesl britský deník The Telegraph.

Studie UEFA probíhá od loňska, podílí se na ní i jeden nejmenovaný klub z anglické Premier League. Jejím cílem je zjistit, zda existuje souvislost mezi hlavičkováním a zvýšeným výskytem degenerativních onemocnění mozku u hráčů fotbalu v pozdějším věku. Kampaň otevřel právě Telegraph a to poté, co upozornil na zvýšený výskyt mozkových onemocnění u bývalých špičkových fotbalistů, včetně několika anglických mistrů světa z roku 1966.

„Tohle je samozřejmě třeba brát vážně. Pokud studie jasně ukáže, že skutečně dochází k poškození, zvláště pak u dětí, tak musíme být velmi striktní,“ řekl Čeferin.

„Tato věc je pro nás velmi důležitá a jsem velmi zvědavý, co ta analýza přinese. Když se podíváte, co všechno se může stát v jiných sportech, třeba v boxu nebo v MMA, je to děsivé. Je to problém mnoha sportů včetně fotbalu,“ konstatoval předseda UEFA.

Ve Spojených státech existuje zákaz hlavičkování v zápasech dětí do 11 let už od roku 2016. Dojde na něj i v Evropě?

Foto: gettyimages.com (fik)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru