Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Real Madrid je v krizi. Co bude dál?

Populární Francouz se po svém příchodu v lednu 2016 stal ochráncem zkušených hvězd, u kterých od začátku měl daleko víc autority než jeho předchůdce Rafael Benítez. Třeba takový Cristiano Ronaldo pod ním střelecky výrazně pookřál. Zatímco na podzim 2015 dal v 18 ligových zápasech 14 gólů, na jaře už pod Zidanovým vedením vstřelil ve stejném počtu zápasů 21 branek.

Cristiano Ronaldo. Foto: Getty Images

Přečtěte si také:

Ronaldo se vztekal! Za TOTO chtěl penaltu! Real pak doma položil efektní padáček!

Rozhodčí nakopl hráče, pak ho za to ještě vyloučil! Internet pláče smíchy!

Lahůdka! Liverpool překrásnými góly ukončil neporazitelnost City!

Od začátku bylo jasné, že Zidane nebude dominovat skrze dokonalé taktické plány, ale jeho předností je vytváření dobré atmosféry ve hvězdami a egem nabité kabině. Tito zkušení hráči ostatně nepotřebují na hřišti vodit za ruku, je jim potřeba jen vytvořit prostor a stanovit jasnou hierarchii.

V každém týmu je ale kromě momentálních cílů nutné myslet i na budoucnost. A v tomhle ohledu byl Zidanův přístup až příliš orientován na okamžitý úspěch.

Cristiano Ronaldo. Foto: GETTY IMAGES

Příliš úzký kádr?

Každý tým je třeba brát jako živý organismus, který je potřeba neustále okysličovat a připravovat nejenom na momentální výzvy, ale i na výzvy, které se zatím zdají být „za zatáčkou“. A to v Realu Madrid v posledních letech hodně zanedbali.

Uspokojeno stávajícími výsledky a výkony si vedení madridského velkoklubu neuvědomilo, že kádr schopný hrát na odpovídající úrovni je velmi úzký a v případě zdravotního či výkonnostního výpadku neexistuje plán B.

Tenhle přístup akcentující momentální pohodu hvězdných hráčů přinesl Realu v posledních letech velké úspěchy. Nyní se ale začíná nevyplácet a objevují se první známky stagnace. Real stojí před těžkou zkouškou v podobě obměny a oživení kádru.

S tím samozřejmě musí dojít i k taktickým změnám v herním projevu, který se v takových týmech částečně přizpůsobuje individuálním kvalitám jednotlivých hráčů.

Zvládne Zidane proměnu?

Otázkou zůstává, zda je Zidane typem trenéra, který je schopen tuto masivní nevyhnutelnou změnu provést. Zatím se zdá, že tuhle výzvu nepřijímá a stále trvá na svém původním strategickém plánu. I tak je sice možné, že se v dalších týdnech herně i výsledkově Real zvedne. Jenomže takový vzestup bude pravděpodobně jen krátkodobý a o to větší krize může nastat v budoucnosti.

A právě na tu by se teď měli v Realu zaměřit především. Možná i částečně na úkor současných výsledků.

Přečtěte si také:

Čech nezvládl vyběhnutí, Arsenal selhal s Bournemouthem! Internet se směje Wengerovi

Nejhloupější červená v sezóně! Zkušeného brankáře vytočila „robooslava“ soupeře!

Komedie z Arábie! Bláznivý útočník zabránil vlastnímu gólu soupeřova obránce

Foto:  gettyimages.com 
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru