Bitevní pole Vlasty KAISERA: Až příliš jasné derby. Vzepře se Turín osudu? Sledujte dnes O2 TV Fotbal!

Turínské derby se nazývá Derby della Mole. Což je odvozeno podle nápadné věže Mole Antonelliana v centru metropole Piemontu, která nese jméno podle svého architekta. První derby mezi „Bianconeri“ a „Granata“ se odehrálo v roce 1907 a vyhrál ho FC Turín, tehdy hrající pod názvem Football Club Torinese. Nově ustavený klub založený odpadlíky z Juventusu vyhrál osm z prvních deseti derby.

A až do roku 1949, kdy celé mužstvo FC Turín zahynulo při leteckém neštěstí na vrchu Superga, byly síly mezi oběma turínskými kluby zcela vyrovnané. FC Turín měl do té doby 6 titulů (ten šestý dostal po letecké katastrofě in memoriam) a Juventus sedm. Od té doby však „Toro“ triumfovalo v italské lize už jen jedinkrát, zatímco Juventus, štědře podporovaný podnikatelskou rodinou Agnelliů, přidal dalších 26 titulů a získával vavříny i na mezinárodní scéně.

Takto vypadá porovnání klubové úspěšnosti:

Soutěž Trofeje Juventusu Trofeje FC Turín
Italská liga 33 (italský rekord) 7
Italský pohár 12 (italský rekord) 5
Liga mistrů 2
Pohár UEFA 3
Interkontinentální pohár 2

 

A stejně jednoznačnou podobu dostávají i výsledky Derby della Mole. Když se podíváme na celkovou historickou statistiku, není to s dominancí Juventusu ještě tak horké.

Soutěž Vítězství Juventusu Remízy Vitězství FC Turín
Italská liga 74 47 50
Italský pohár   8   5   4
Soutěžní zápasy celkem 85 55 56

 

V posledních letech se ale z turínského derby stává až nudně jednoznačná záležitost. V ligové sezóně 1994/95 dokázal FC Turín vyhrát obě derby. Od té doby ale už zvítězil jen jedinkrát (26. dubna 2015), pětkrát remizoval a osmnáctkrát prohrál! V posledních pěti duelech čtyřikrát velmi výrazně (2x 0:4, 1:4 a 1:3).

Ve středu se utkají oba kluby znovu, tentokrát ve čtvrtfinále Italského poháru. Stará dáma je opět vysokým favoritem, protože má aktuálně skvělou formu (9 soutěžních zápasů bez prohry se skóre 15:1), zatímco FC Turín se trápí. Je sice pravda, že moc neprohrává, ale jeho hra aktuálně postrádá jiskru. A vypadá to, že před Derby della Mole se jeho hráčům zase roztřesou kolena. Naposledy v zápase Italského poháru Juventusu podlehli jednoznačně 0:4.

Vzpamatují se Býci právě pro tento duel čtvrtfinále Coppa Italia? Nebo opět převládne vítězná rutina Staré dámy?

O tom se můžete přesvědčit na O2 TV Fotbal v přímém přenosu!

[blog_program_info id=“19500183″]

Foto:  gettyimages.com
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru