Sbohem, Malý Mozarte! Tomáš Rosický ukončil velkou kariéru

Je to definitivní Tomáš Rosický končí profesionální fotbalovou kariéru. Oznámil to na tiskové konferenci, kterou na středeční dopoledne svolala pražská Sparta.

[fve]https://youtu.be/Tm7oG24NI3w[/fve]

„Není to rozhodnutí ze dne na den. Došlo to do bodu, kdy jsem si uvědomil, že je konec. Nekončím ze zdravotních důvodů, ale už jsem poznal, že spoluhráčům nemůžu nabídnout to, co bych chtěl,“ řekl Rosický, který naznačil, že by mohl ve Spartě pokračovat v jiné roli.

„Fotbal mám strašně rád. Je tady dobrá šance, že ve Spartě budu pokračovat. Troufnu si říct, že o fotbale něco vím a mám co nabídnout, ale k tomu teprve nějakým způsobem dospějeme. Je to ale o nějakých dalších rozhovorech,“ prozradil Rosický, kterého doprovázela manželka Radka a syn Tomáš.

Tomáš Rosický se rozloučil na tiskové konferenci na Spartě. Foto: David Sobišek Syn Tomáše Rosického a manželka Radka na tiskové konferenci. Foto: David Sobišek

Tři kluby, čtyři tituly, dva poháry

Do světa velkého fotbalu nakoukl Tomáš Rosický poprvé pod vedením trenéra Zdeňka Ščasného na jaře 1999. Na podzim už byl pod Ivanem Haškem pevnou součástí základní sestavy Sparty, která postoupila ze základní skupiny Ligy mistrů.

Tomáš Rosický v dresu Sparty na podzim 1999 při utkání Ligy mistrů v Barceloně. Foto: Getty Images

V lednu 2001 ve 20 letech přestoupil Rosický, tehdy už i s přezdívkou „Malý Mozart“, zhruba za 500 milionů korun do Borussie Dortmund.

Kromě ní a Sparty hrál v kariéře ještě za londýnský Arsenal, kam se přesunul v roce 2006 a zůstal celých deset let.

Tomáě Rosický (Arsenal). Foto: Getty Images

Z působení v Česku má tři mistrovské medaile se Spartou, titul získal i v Německu. S Arsenalem zase triumfoval dvakrát v FA Cupu, zároveň ho ale v Anglii začaly sužovat zdravotní potíže, které jej připravili třeba o start na mistrovství Evropy 2008.

[blog_gallery id=“71051″ style=“block“]

S národním mužstvem dosáhl Rosický na bronzové medaile na památném Euru 2004 v Portugalsku. Zúčastnil se i ME 2000, 2012 a 2016 i mistrovství světa 2006 v Německu. Po něm se stal v reprezentačním týmu kapitánem. Celkem odehrál 105 zápasů.

V srpnu 2016 se Rosický vrátil do Sparty, ovšem zvládl v sezóně odehrát pouze neslavných 20 minut v zápase proti Mladé Boleslavi. Po zbytek ročníku se dával dohromady, musel podstoupit další operaci.

Vrátil se až téměř po roce v 1. kole aktuálního ligového ročníku proti Bohemians. Celkem nakonec stihl 12 zápasů, většinou z pozice náhradníka.

Po 17 letech nastoupil v základní sestavě Letenských v zářijovém zápasu s Karvinou a hned vstřelil gól, kterým dojal snad celý fotbalový národ.

Nyní v 37 letech se rozhodl říct definitivní sbohem.

[blog_embed_video type=“code“ poster=“https://blog.o2.cz/wp-content/uploads/www.o2tvsport.cz/2017/12/tomas-rosicky-2-video-768×415.jpg“][/blog_embed_video]

Přečtěte si také:

VIDEO: Rosický se vrátil na české trávníky. Letná aplaudovala, ale Sparta nevyhrála

Rosický dojal Letnou! Po 17 letech nastoupil v základu Sparty a hned dal gól!

Fanoušci Sparty na tréninku: Dárek pro Stramaccioniho a hádka s Rosickým!

Foto: gettyimages.com, Twitter, Facebook, reprovideo (fik)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru