Zemřel Josef Pešice. Bývalý trenér Slavie i reprezentace měl 67 let

Smutná zpráva zasáhla v pondělí český fotbal. Ve věku 67 let zemřel Josef Pešice. Bývalý trenér národního týmu i řady ligových klubů podlehl rakovině žaludku, se kterou delší čas bojoval.

Pešice patřil k důležitým postavám domácího fotbalu.

I když jako hráč nastupoval za Spartu i Slavii, mistrovský titul získal pouze se Zbrojovkou Brno. Na závěr kariéry si zahrál také na Kypru, kde vyhrál pohár s AEL Limassol.

Na středomořský ostrov se později vrátil i jako trenér. Působil i v exotické Kostarice. Na domácí scéně úspěšně vedl Jablonec i Teplice, s nimiž skončil v roce 1999 v lize na 2. místě a stál na prahu Ligy mistrů.

Největšího úspěchu na klubové scéně zřejmě dosáhl v tandemu s Františkem Ciprem na lavičce Slavie. V památné sezóně 1995/96 pomohl klubu vyhrát po 49 letech mistrovský titul a postoupit do semifinále Poháru UEFA.

Jako asistent působil i ve Spartě. Vedl mládežnické reprezentace od 16 do 19 let a po předčasném konci Michala Bílka v roce 2013 vedl ve třech zápasech jako hlavní trenér i seniorský A-tým.

Všechny tři zápasy (s Maltou, v Bulharsku a s Kanadou) pod Pešicem národní mužstvo vyhrálo.

V posledních letech se znovu pohyboval u mládežnických reprezentací, kde zastával pozice asistenta či pozorovatele.

„Josefu Pešicemu bezpochyby patří výrazné místo v historii československého a posléze českého fotbalu, odvedl pro něj obrovský kus skvělé práce a jeho odchod nás všechny velmi zasáhl. Takových osobností, které se výrazně prosadí v hráčské i trenérské kariéře, není mnoho,“ uvedl nedávno zvolený předseda fotbalové asociace Martin Malík.

Vedle nezpochybnitelného přínosu pro český fotbal se na Pešiceho bude vzpomínat také pro jeho lidskost a nadhled, díky nimž byl považován takřka všemi za milého a zábavného společníka.

[blog_embed_video type=“code“ poster=“https://blog.o2.cz/wp-content/uploads/www.o2tvsport.cz/2017/12/josef-pesice-2-768×472.jpg“][/blog_embed_video]

Přečtěte si také:

Dokonalá tiki-taka Barcelony! Suárez zakončil souhru snů jako z učebnice!

Zákroky roku? Brankář Deportiva TAKTO vychytal rabonu Suáreze, Messimu chytil penaltu!

Srážka Schicka s Džekem i nejstrašnější penalta v dějinách! AS Řím v sobotu „bavil“!

Foto: reprovideo (fik)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru