Zemřela tenistka Jana Novotná. Vítězce Wimledonu bylo 49 let! Připomeňte si její velké triumfy

Jedna z nejlepších českých tenistek v historii Jana Novotná zemřela po dlouhém boji s rakovinou v neděli obklopena svou nejbližší rodinou.

„Jana byla inspirací pro každého, kdo se s ní znal, na kurtu i mimo něj. Její hvězda bude v historii WTA navždy zářit,“ řekl šéf ženského tenisového okruhu Steve Simon.

Největším úspěchem Novotné v kariéře bylo vítězství ve Wimbledonu v roce 1998. A byl to opravdu mocně vytoužený triumf!

Poprvé se Novotná na travnatých kurtech All England Clubu probojovala do finále už v roce 1993. Se Steffi Graf ovšem nakonec prohrála, přestože v rozhodující třetí sadě vedla při svém podání 4:1 a 40:15. Svět pak obletěly obrázky plačící Novotné v náručí vévodkyně z Kentu.

V dalším wimbledonském finále neuspěla proti Martině Hingis v roce 1997, o rok později si ovšem vše vynahradila vítězstvím nad Nathalie Tauziat.

Celkem ve dvouhře dosáhla na 24 turnajových vítězství, včetně Turnaje mistryň 1997.

Ve čtyřhře pak dokonce vyhrála 76 turnajů, byla světovou jedničkou, vyhrála všechny grandslamy a získala dvě stříbrné medaile z olympijských her 1988 v Soulu a 1996 v Atlantě (obě s Helenou Sukovou). V Atlantě získala bronz i ve dvouhře.

Československému týmu pomohla v roce 1988 vyhrát Fed Cup.

Od roku 2005 je Jana Novotná členkou tenisové síně slávy.

Po skončení kariéry dlouho žila na Floridě, před sedmi lety se ale vrátila do rodného Brna. Krátce spolupracovala jako trenérka s Francouzkou Marion Bartoli a od roku 2014 dva roky s Češkou Barborou Krejčíkovou.

[blog_gallery id=“68841″ style=“block“]

„All England Club je zarmoucen zprávou o skonu Jany Novotné. Byla skutečnou šampionkou, ve všech významech toho slova. Na její triumf z roku 1998 všichni budou ještě dlouho vzpomínat. Myšlenky všech ve Wimbledonu jsou teď s její rodinou a přáteli.“

https://twitter.com/olympicchannel/status/932546573405474817

Foto:  gettyimages.com (fik)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru