Tenisový svět Libora BASÍKA: Grandslamové turnaje na okruhu WTA. Čím byl rok 2017 výjimečný?

Australian Open:

Vítězka: Serena Williams

Překvapení: Mirjana Lučič Baroni – semifinále

Český úspěch: Karolína Plíšková – čtvrtfinále

Propadák: Simona Halep – první kol se Shelby Rogers

Serena Williamsová

První grandslamový podnik tradičně přichází na řadu ještě než se tenisté a tenistky stačí v nové sezóně rozkoukat.

V Melbourne Parku obhajovala vítězství Angelique Kerber, česká vlajka mezi nasazenými vlála u Karolíny Plíškové a Barbory Strýcové. Ještě nebylo dohráno první kolo a s turnajem se loučila nasazená trojka a současné světová jednička, Simona Halep. A ani obhájkyně Kerber neprošla sítem prvního týdne, což, jak se později ukázalo, bylo předzvěstí mizerné sezóny.

Rok 2017 dal v Austrálii vzpomenout na turnaje před mnoha lety. Ve finále společně bojovaly sestry Williams (po 8 letech finále grandslamu), mezi muži Federer s Nadalem. Před turnajem asi málokdo čekal sesterské finále, ale na postup Mirjany Lučič Baroni do semifinále by nevsadil nejspíš vůbec nikdo. Titul nakonec získala Serena Williams a zdálo se, že ani letos nebude mít konkurenci. Ale…

 

[blog_gallery id=“44308″ style=“block“]

French Open

Vítězka: Jelena Ostapenko

Překvapení: pomineme-li vítězku, jednoznačně semifinále Timey Baczinsky

Český úspěch: Karolína Plíšková – semifinále

Propadák: Angelique Kerber – první kolo s Jekatěrinou Makarovou

Jelena Ostapenko

Horkou Austrálii koncem května střídají bitvy o antukovou královnu. Letošní ročník byl speciální v mnoha ohledech. Poprvé chyběla těhotná Serena Williams. Za zmínku stojí dozajista i zajímavost, že poprvé od Melbourne roku 1979 nebyla ve čtvrtfinále ani jedna bývalá grandslamová vítězka!

Pár dní před finále tak bylo jasné, že v Boulogneském lesíku bude korunována premiérová vítězka turnaje velké čtyřky. Domácí diváci nadšeně fandili už rozhádané dvojici Garcia, Mladenovič, Češi stejně jako v Austrálii věřili Karolíně Plíškové. Největší favoritkou však byla Rumunka Simona Halep, vítězka pařížské juniorky z roku 2008.

Plíšková vylepšila své maximum v Paříži, ale v cestě do finále jí zastavila právě Halep, v horní polovině pavouka slavila vítězství mladičká Jelena Ostapenko z Lotyšska. Finále mělo být jasnou záležitostí Rumunky, ale nervy na straně jedné a obrovská drzost a tenisová arogance na straně druhé udělaly své. Jelena Ostapenko vyhrála poprvé v kariéře turnaj na okruhu WTA a hned Roland Garros. Senzace roku byla jasně daná.

Karolína Plíšková, Simona Halep. Foto: Getty Images

Přečtěte si také:

Tenisový svět Libora BASÍKA: Česká stopa roku 2017 na okruhu WTA

Ukazuje „malý Turnaj mistrů“ budoucnost tenisu? Kontroverzní los, nové počítání, žádní rozhodčí…

Unikátní podívaná! Federer hrál v kiltu, Murray s parukou! Jak dopadla exhibice hvězd?

Wimbledon

Vítězka: Garbiňe Muguruza

Překvapení: Magdalena Rybáriková – semifinále

Český úspěch: bez účasti ve druhém týdnu

Propadák: Petra Kvitová – druhé kolo s Madison Brengle

Garbiňe Muguruza. Foto: Getty Images

Nejkratší tenisový „swing“ je mezi Paříží a Londýnem. Ačkoliv byl travnatým turnajům přidán jeden týden, i tak se jedná o nejkratší úsek na jednom povrchu v sezóně. Do All England Clubu přicestovaly jako velké favoritky i dvě české hráčky. Karolína Plíšková vyhrála Eastbourne, Petra Kvitová Birmingham.

Jak nevyzpytatelný je tenis a obzvláště ten ženský ukázal právě Wimbledon. Obě Češky se s turnajem rozloučily shodně ve druhém kole a sen o českém finále byl tentam.

Co by to bylo za grandslamový turnaj roku 2017, aby se nezrodilo velké překvapení. Že Magdalena Rybáriková umí na trávě, že měla úctyhodné výsledky v přípravných turnajích, to se vědělo. Ale postup mezi čtyři nejlepší nečekala asi ani ona sama.

Magdalena Rybáriková. Foto: Getty Images

Tráva dlouhou dobu patřila mezi nejméně oblíbený povrch všech Španělů, slavný Manolo Santana dokonce v době své hráčské kariéry pronesl, že je to pastva pro dobytek a ne povrch pro tenis. Časy se mění, sám Manolo Wimbledon vyhrál a i letos to byl hráč, tedy hráčka z Pyrenejského poloostrova, která pozdvihla trofej. Druhou Španělkou slavící na centrálním dvorci se stala Garbiňe Muguruza. Ačkoliv se většina odborníku shodla před finále, že favoritkou je Venus Williams, na jubilejní 50. titul si legendární Američanka musí počkat do dalšího roku.

Venus Williams, Garbiňe Muguruza. Foto: Getty Images

US Open

Vítězka: Sloane Stephens

Překvapení: čtyři Američanky v semifinále

Český úspěch: Karolína Plíšková, Petra Kvitová – obě čtvrtfinále

Propadák: Angelique Kerber – první kolo s Naomi Osakou

Sloane Stephens (US Open 2017). Foto: Reuters

Grandslamový rok jako pokaždé končí v New Yorku. Na rozdíl od předešlých nejvýznamnějších podniků roku tentokráte žádná z hráček nenastupovala s puncem adeptky na vítězství.

Ani v Národním tenisovém centru Billie Jean King nebyla nouze o překvapení. Došlo i na další oprášení historických milníků, kdy po dlouhých 36 letech byly čtyři Američanky v semifinále! Zaplněný stadion Arthura Ashe však sledoval pouze jeden vyrovnaný duel. Sloane Stephens udolala v souboji generací Venus Williams a ve finále si smlsla na kamarádce Madison Keys! Po US Open se opět měnilo pořadí na čele světového žebříčku, na piedestal vystoupala Garbiňe Muguruza.

Poražená finalistka Madison Keys a vítězka US Open 2017 Sloane Stephens. Foto: Reuters

Shrnutí

Počtvrté za posledních deset měl každý turnaj velké čtyřky jinou vítězku, Jelena Ostapenko a Sloane Stephens se každopádně řadí po bok Flavie Pennetty a Marion Bartoli jako nejméně očekávané vítězky poslední dekády.

Takový byl rok 2017 na grandslamech a věřím, že i ten nadcházející bude tolik překvapivý a vzrušující.

Přečtěte si také:

Plíškovy se předvedly na dovolené! Kristýna odhodila vršek plavek, Karolína zářila u bazénu!

Pomsta na kurtu! Proč Zverev rozvázal slavnému rozhodčímu botu?

Genie Bouchard jako záchranářka? Tenistka se přestrojila se za sexbombu Pamelu Anderson

Foto: gettyimages.com, Reuters
Libor Basík Autor článku
Libor Basík
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru