Ukazuje „malý Turnaj mistrů“ budoucnost tenisu? Kontroverzní los, nové počítání, žádní rozhodčí…

Ještě než vyvrcholí sezona ATP Turnajem mistrů v Londýně, mohou si tenisoví fanoušci „proklepnout“ budoucí hvězdy mužského tenisu na Next Gen Finals. A hlavně také nová pravidla, která turnaj talentů přináší!

První ročník Next Gen Finals, který se hraje v Miláně a startuje na něm nejlepších 7 hráčů do 21 let (plus domácí Gianluigi Quinzi jako „divoká karta“), vzbuzuje pořádné pozdvižení. Nepředstavuje se na něm totiž pouze nová hráčská generace, ale v novém kabátě je zde také představen tenis jako sport.

Na turnaji se totiž testuje mnoho změn, tou na první pohled největší je počítání setů do 4 namísto do 6 a zrušení shod a výhod za stavu 40:40.

Zápasy jsou tak akčnější, například pětisetová bitva mezi domácím Quinzim a Andrejem Rublevem (4:1, 0:4, 3:4, 4:0 a 3:4) netrvala ani 2 hodiny!

V Miláně se ale zkouší i další vymoženosti, například porada s trenéry za pomocí sluchátek. Ta se pak dokonce přenáší divákům.

Denis Shapovalov, porada s trenérem. Foto: Getty Images

Přečtěte si také:

Tenisový svět Libora BASÍKA: Česká stopa roku 2017 na okruhu WTA

Také už na turnaji neplatí, že tečovaná páska při podání znamená nový servis – hráči si na změnu zvykli rychle a kvitují ji, zato umpirový sudí si občas nevěděli rady. Třeba věhlasný Brazilec Carlos Bernardes se musel omluvit, když hned dvakrát chtěl přerušit kvůli „pásce“ hru.

Větší roli také hraje jestřábí oko, jež nahradilo čárové sudí – auty tak tedy nyní oznamuje mechanický hlas. „Moc se mi to líbilo, byla to legrace. Je to něco nového a zajímavého,“ chválil si změnu Daniil Medveděv.

Zatím se však jedná pouze o experiment a podle vedení ATP by se pravidla v nadcházejících 5 letech měnit neměla.

Mimochodem na Next Gen finals nebyl tuctový ani úvodní los turnaje. Místo nudného tahání míčků z osudí si tenisté vybírali modelky a na jejich tělech pak hledali písmena A nebo B, podle kterých se řadili do skupin.

[fve] https://youtu.be/42Ymr_5tD_U[/fve]

Za tento tah, který měl vzdát poctu Milánu jako proslulému městu módy, však organizátoři sklidili velkou kritiku. Ceremoniál byl označen za nechutný a došlo i na oficiální omluvy.

Přečtěte si také:

Plíškovy se předvedly na dovolené! Kristýna odhodila vršek plavek, Karolína zářila u bazénu!

Genie Bouchard jako záchranářka? Tenistka se přestrojila se za sexbombu Pamelu Anderson

Unikátní podívaná! Federer hrál v kiltu, Murray s parukou! Jak dopadla exhibice hvězd?

Foto: gettyimages.com (jz)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru