Tenisový svět Libora BASÍKA: Česká stopa roku 2017 na okruhu WTA

Vítězstvím Julie Görges na turnaji WTA Elite Trophy v Ču-chaji definitivně skončila tenisová sezóna 2017 na okruhu WTA. V několika dílech se pokusím vypíchnout události a momenty, které mi přišly nejzajímavější z hráčského i diváckého pohledu.

Nelze začít jinak, než rekapitulací výkonů a výsledků českých děvčat, která velice úspěšně zvládla uplynulý rok.

Celkem sedm tenistek odstartovalo ročník 2017 v první světové stovce, nejvýše postavenou hráčkou byla Karolína Plíšková, která i díky finále na US Open zakončila rok 2016 na skvělé 6. pozici.

S velkým očekáváním se diváci dozajista těšili, jak budou fungovat nové spolupráce Plíšková – Kotyza a Kvitová – Vaněk. Díky událostem z konce roku 2016 však byl nakonec start dvojnásobné vítězky Wimbledonu posunut skoro o 5 měsíců!

Úchvatný start Siniakové

Kateřina Siniaková. Foto: Getty Images

Rok 2017 nemohl začít pro český ženský tenis lépe – Šen-čenu ovládla turnaj Kateřina Siniaková a dobyla tak svůj premiérový titul mezi dospělými na okruhu WTA, k tomu o půlroku později vyhrála i antukový podnik v Bastadu. Ve švédském přístavním městečku dokonce porazila ve finále pozdější vítězku Turnaje mistryň Caroline Wozniacki. Navždy tak bude zapsána jako poslední šampionka podniku (od nadcházející sezóny vystřídá Bastad Moskva).

Tři tituly pro Karolínu

Karolína Plíšková. Foto: Getty Images

O týden později měla Česká republika již dvě tenistky, které se pyšnily titulem. Karolína Plíšková přetavila první turnaj s Davidem Kotyzou na vítězství v Brisbane a rázem se pasovala na jednu z favoritek Australian Open. V Melbourne to nevyšlo, i tak dokázala Karolína vyhrát ještě dva podniky – radovala se v Dauhá a na trávě v Eastbourne.

Šokující nástup Vondroušové

Markéta Vondroušová. Foto: Getty Images

Největší šok z pohledu našich hráček přišel každopádně ve švýcarském Bielu. První turnaj mezi ženskou elitou a hned titul. Tehdy ještě 17letá Markéta Vondroušová vyhrála v dubnu turnaj kategorie International a posunula se mezi sto nejlepších hráček světa. Na takový úspěch již nenavázala, ale i tak vyhrála například pražskou ITFku i před zraky diváků O2 TV.

Famózní návrat Kvitové

Petra Kvitová. Foto: Getty Images

O Petře Kvitové již padla zmínka ve spojení s novým koučem a návratem na dvorce, stejně jako spolupráce Plíškové s Kotyzou začala famózně i etapa Petry s Jiřím Vaňkem. Druhá společná akce a titul v Birminghamu! Asi si vzpomenete, jak už se spekulovalo o možném finále v All England Clubu mezi Plíškovou a Kvitovou:) Nakonec obě české spolufavoritky své úlohy nezvládly a s Wimbledonem se rozloučily předčasně.

Skvělá Strýcová

Barbora Strýcová. Foto: Getty Images

Výborný rok má za sebou i velezkušená Barbora Strýcová. Sezónu odstartovala jako světová dvacítka, ukončila ji na čísle 23, ale zatímco v loňském roce žádnou trofej domů nepřivezla, letos se dočkala. Vyhrála v rakouském Linzi a připsala si druhý titul kariéry.

Přečtěte si také:

Chtěla Strýcová soupeřce zlomit zápěstí? Po porážce přišlo příliš emotivní podání ruky!

Při české bitvě v semifinále US Open tekly nervy! Co řekla Strýcová Hradecké u sítě?

Zklamání Kristýna Plíšková a Allertová

Kristyna Pliskova. Foto: Getty Images

Denisa Allertová. Foto: Getty Images

Nebyly to ale jen pozitivní výsledky a výkony. Určitě více od sebe čekala Kristýna Plíšková, dvojče Karolíny. Finále v Praze, k tomu čtyřikrát čtvrtfinále by se mohlo zdát jako solidní rok, ale jednalo se v uvozovkách jen o turnaje kategorie International.

Ještě hůře rok dopadl pro bývalou 55ku, Denisu Allertovou. Sezónou se doslova protrápila a v Melbourne na začátku roku bude bojovat dokonce v kvalifikaci.

Znovuzrozená Šafářová

Lucie Šafářová. Foto: reprovideo

Zmínit je třeba i Lucii Šafářovou, která po ukončení spolupráce s Františkem Čermákem jako po polití živou vodou dala vzpomenout na své lepší časy. Semifinálové úspěchy na trávě, čtvrtfinále v Torontu, čtvrté kolo US Open a semifinále v Quebecu jsou toho jasným důkazem. Když přidáme post světové jedničky v deblu, dva grandslamové tituly z této disciplíny, tak ohlédnutí za skončenou sezónou kalí jen neúspěšná antuková anabáze a zejména zranění deblové parťačky Bethanie Mattek-Sands.

Úspěchy ve čtyřhře

Přečtěte si také:

Hlaváčková slaví první titul z Turnaje mistryň! Finále rozhodl supertiebreak

Genie Bouchard jako záchranářka? Tenistka se přestrojila se za sexbombu Pamelu Anderson

Tím se dostáváme ke čtyřhře. Jako každý rok patřil debl k českým specialitám. Hned čtyři české dámy se kvalifikovaly na Turnaj mistryň. Vinou zranění první jmenované nakonec nemohla dvojice Hradecká/Siniaková v Singapuru startovat. Nebyl to ryze český pár, který na turnaji WTA Finals triumfoval, ale úspěch Andrey Hlaváčkové po boku Timey Babos je obrovský.

Shrnutí a predikce příštího roku

Hráčka roku: Karolína Plíšková

Překvapení roku: titul Vondroušové v Bielu a výhra Hlaváčkové na Turnaji mistryň

Grandslamové úspěchy (dvouhra): Karolína Plíšková – semifinále French Open

Zklamání roku: Denisa Allertová

Posun roku: Markéta Vondroušová 376 – > 67

Karolína Plíšková. Foto: Getty Images

Za necelé dva měsíce začínáme znovu. Netrpělivě budeme očekávat, jak bude vypadat nová spolupráce Karolíny Plíškové s Tomášem Krupou. Sám moc nevím, co od této dvojice přijde. Každopádně by si měla Karolína upevnit pozici jedné z nejlepších hráček světa a znovu se kvalifikovat na Turnaj mistryň do Singapuru.

U Petry Kvitové jde vždy o celkovou harmonii mysli a zdraví. Tenisově pochopitelně má na to vyhrávat velké turnaje, ale vidím to 50 na 50.

O rok zkušenější bude Kateřina Siniaková a snad nebude mít tak obrovské výsledkové propady jako letos. Bez lepšího servisu a mentální stránky to však půjde velice složitě.

Kateřina Siniaková

Stále složitější úlohu mezi mladými děvčaty bude mít duo „veteránek“ Barbora Strýcová a Lucie Šafářová – s velkou pravděpodobností přijde žebříčkový pád ve dvouhře, v deblu ale budou obě patřit k elitě.

Samostatná kapitola je Markéta Vondroušová. Od žákovského věku dominantní, je to hráčka s úžasným citem pro míč, vyspělou technikou a s uměním všeho. Zatím však nedospěla do fáze vrcholného profesionalismu, který bude potřebovat, aby naplnila obrovský dar, který má.

Přečtěte si také:

Plíškovy se předvedly na dovolené! Kristýna odhodila vršek plavek, Karolína zářila u bazénu!

Pomsta na kurtu! Proč Zverev rozvázal slavnému rozhodčímu botu?

Foto: gettyimages.com
Libor Basík Autor článku
Libor Basík
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru