Bitevní pole Vlasty KAISERA: Rivalové II. – Borg vs. McEnroe

Nyní se objevují v mladších verzích a v nejvíce strhujícím období své aktivní hráčské kariéry. Dánský režisér Janus Metz dal vzniknout filmu Borg vs.McEnroe, v jehož ději se švédský dlouhovlasý „ledovec“, vždy upravený, klidný a elegantní Borg, prohání po kurtu s věčně nervózním, jakoby naštvaným a nehty si kousajícím Newyorčanem McEnroem.

Bývaly to památné bitvy dvou zcela odlišných charakterů, jejich soupeření o grandslamová vítězství i o post světové jedničky patří k absolutní klasice. Proto tedy také tento film, který vychází z úspěchu snímku Rivalové (Rush), v němž nenapodobitelným způsobem ožila jedna z nejpamátnějších částí dějin formule 1 – boj o titul mistra světa mezi Jamesem Huntem a Niki Laudou.

V první řadě jde o sport, ale když se jedná o film, do popředí jdou i charaktery hlavních postav. A k tomu se dvojice Hunt / Lauda respektive Borg / McEnroe skvěle hodí. Na rozdílnosti jejich charakterů, na jejich zcela odlišném přístupu ke sportu, v němž chtějí být a jsou absolutní špičkou, se prostě filmař může vyřádit a divák popást. Plusem je tady umění kamery, triku a střihu, které díky moderním technologiím umí slavné sportovní bitvy přiblížit tak, že ani nedýcháte.

Nevyhledávám válečné filmy a bojové scény. Ale u řady takto zaměřených filmů musím uznale smeknout nad tím, jak přesvědčivě byly natočeny. Naopak mám rád sportovní bitvy a patos s nimi spojený – a v tomto případě film také ukazuje své nepřeberné možnosti. Umění sportu a umění filmu se propojí a je to opravdu koktejl, po kterém se zatočí hlava.

Rivalové měli úspěch i zásluhou skvělých interpretů hlavních rolí. Bonvivána a ležérního elegána Jamese Hunta, který za to ale uměl pořádně vzít, když byla potřeba, na plátně oživil Chris Hemsworth. Perfekcionistu a přesně kalkulujícího dříče Laudu, který v průběhu děje na rivala Hunta ještě více ztrácí, co se atraktivity vzhledu týče, pak stoprocentně vystihl Daniel Brühl.

Huntova hláška v závěru filmu, pronesená s anglickým sžíravým humorem, ale přitom s opravdovým respektem k věčnému rivalovi („A vypadáš dobře, Niki. Jsi jediný chlap na světě, kterému prospělo spálení poloviny obličeje…“) je třešničkou na dortu skvěle natočeného snímku.

Tak jsem zvědav, co předvedou pánové Borg a McEnroe. Tedy spíše režisér, scénárista a pak herci, Švéd Sverirr Gudnason a Američan Shia LaBeouf.

Gudnason je namaskován tak dobře, že na nás z plakátu skutečně zhlíží jako Borg.

LaBeouf zase tak stoprocentně jako McEnroe nevypadá, ale znáte to – dobrému herci uvěříte vše a nemusí představované osobě zrovna z oka vypadnout.

Hlavně ať je to dobrý film. Moc rád bych se podíval na „dvojku“ Rivalů ve stejně vrcholném a strhujícím provedení!

Přečtěte si taky: Bitevní pole Vlasty KAISERA: Jak máš, hochu, talent…

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru