Bitevní pole Vlasty KAISERA: Pohledná Neapol a nerudný Sarri

Maurizio Sarri a špičková hráčská kariéra? Zapomeňte! Hrál jen pro zábavu na amatérské úrovni a živil se jako úředník v bance. A velmi dobře – syn z dělnické rodiny se vypracoval až do čelných pozic v bankovním managementu a byl vyslán i do Švýcarska, Anglie či Lucemburska.

V roce 1999, tedy ve svých čtyřiceti letech, se však rozhodl jistotu v bance zaměnit za nejistou profesi fotbalového trenéra. Musel se přitom doslova a do písmene prokousávat z nejnižších kategorií. On sám si při vzpomínkách musí vzít do ruky mapu a zopakovat si, kudy vlastně vedly jeho fotbalové kroky.

Výčet všech svých štací si nemůže pamatovat ani on sám, střídal svá působiště jak na běžícím pásu. A nebyly to nablýskané bankovní stoly v mekkách evropského bankovnictví. Spíše vesnické prostředí v klubech jako Tegoleto, Sansovino, Sangiovannese. A v průměru vždy tak jedna sezona a dost.

Sarri je tak trochu podivín. Ale také umíněný. Každopádně riskantní a problematická cesta z italského fotbalového pralesa mu vyšla a náhle (ale to „náhle“ trvalo patnáct let) pronikl na výsluní. S Empoli postoupil do první ligy a zaujal zde velmi kvalitním fotbalovým projevem. Proto mu hodil laso Aurelio De Laurentiis, první muž SSC Neapol.

Maurizio Sarri, Neapol. Foto: GETTY IMAGES

I s ním se samozřejmě rázovitý Sarri několikrát posekal, mnohdy to připomínalo tuzemskou slovní přestřelku stylu BerbrJarolím… Každopádně Sarri odvolán nebyl a De Laurentiis musel uznat, že jeho tým krásní a sílí. A to bez velkých investic! Jeho trenér nedostal k dispozici žádné přestupové superhvězdy, možná je ani nežádal. Převzal základ týmu od Rafy Beníteze a doplnil ho spíše dělníky.

Nyní po osmi odehraných kolech, je Neapol na prvním místě Serie A, s pětibodovým náskokem na Juventus. Jako jediný tým z pěti špičkových evropských lig ještě neztratila ani bod. A až do minulého víkendu měla i nejvyšší průměr vstřelených branek na utkání. Každému z prvních sedmi soupeřů přidělila minimálně tři branky. Až nyní, na stadionu AS Řím, se musela spokojit jen s výhrou 1:0. Manchester City nasázel sedm gólů Stoke a Neapol v průměru na jedno ligové kolo „přestřílel“.

Souboj Manchester City vs. Neapol můžete v úterý večer sledovat živě na O2 TV Sport

A právě oba světlemodří lídři svých národních lig se nyní utkají ve skupině Ligy mistrů. Uhlazený a elegantní Pep Guardiola natěšeně prohlásil: „Bude to určitě oslava fotbalu, utkání té nejvyšší možné úrovně.“

Zato Maurizio Sarri zasmušile hodnotil nevhodnost rozlosování italského ligového podzimu: „Hráli jsme s AS Řím, pouhé tři dny poté nastoupíme v Manchesteru. A hned v sobotu nás čeká ligový duel s druhým Interem.“

Maurizio Sarri, Neapol. Foto: GETTY IMAGES

Vzbuzuje dojem, jako by ho prestižní Liga mistrů rušila a neviděl v ní pro svou Neapol reálně šance: „Nebude to tak důležitý zápas, jak si mnozí myslí. Manchester City je momentálně nejlepší klub Evropy a doma musí vyhrát všechno. Tím pádem těžko své svěřence nabudím tak, aby nemysleli spíše na svou pozici v domácí lize a na její udržení. Ani nevím, zda postavím tu nejsilnější sestavu.“

A tak dále a tak dále. Maurizio Sarri je zkrátka původem prostý dělník a původní profesí střízlivý a pragmatický bankéř. Fotbalovou Neapol však přesto utváří do té nejlepší umělecké podoby. Navenek ale tento muž působí dojmem, že na vás po této chvále nerudně vypálí: „A co je vám po tom?“

Přečtěte si taky: Manchester City ve šlágru Ligy mistrů hostí Neapol. Jaké další zápasy uvidíte v O2 TV?

Foto: gettyimages.com
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru