Bitevní pole Vlasty KAISERA: La Liga a Zlatý míč – éra neomezené diktatury

Idea vyhlašovat nejlepšího evropského fotbalistu se zrodila v redakci pařížského týdeníku France Football v roce 1956. Tehdy také byl vyhlášen první vítěz. Anglický Sir Stanley Matthews je nejstarším držitelem trofeje, a to hned nadvakrát. To, že Ballon d´Or získal jako první, mu už nikdo nevezme. A velmi pravděpodobně ani to, že se tak u něj stalo v požehnaném věku 41 let a 11 měsíců!

Stanley Matthews. Foto: pinterest.com

Legionáři hrají prim

První vítěz tedy působil v anglické nejvyšší soutěži, což asi francouzským zakladatelům dvakrát nevonělo. Ovšem museli se smířit s tím, že francouzští hráči nebudou ve Zlatém míči nikdy hrát prim. A už vůbec ne francouzská liga. Pouze jeden ze čtyř francouzských vítězů působil v době vyhlášení v domácí Ligue 1 (Jean-Pierre PapinOlympique Marseille). Zato Raymond Kopa, Michel Platini a Zinédine Zidane přebírali Zlatý míč v cizích službách, v té době působili ve španělské, respektive italské lize.

Jean Pierre Papin. Foto: francefootball.fr

To ale není nic podivného či výjimečného. S otevřením fotbalových hranic se stalo už pravidlem, že vítěz hraje za klub jiného státu, než který reprezentuje. Naposledy to byl Angličan Michael Owen v roce 2001, kdo přebíral trofej v dresu anglického klubu – od té doby je Zlatý míč stále v držení legionářů.

Michael Owen. Foto: dailymirror.co.uk

Ti se vždy nejčastěji stahovali do Španělska a Itálie. V poslední době samozřejmě také do anglické Premier League, ale to se zatím na čelných pozicích ankety Zlatý míč nijak výrazně neprojevilo… Uvidíme, jak letos. Redakce France Footballu už zveřejnila třicítku nominovaných hráčů pro rok 2017. Nepřekvapí, že 11 z nich je ze španělské La Ligy (z toho 7 z Realu Madrid). Sedm hráčů hraje za kluby anglické Premier League, ale horkým kandidátem na vítězství není žádný z nich. Pět fotbalistů působí v italské Serii A, tři v německé bundeslize a – tady se dušičky zakladatelů ankety musí zatetelit blahem – čtyři ve francouzské Ligue 1.

Přečtěte si také:

Jarolím zůstává u reprezentace! Berbr mu dal ale na tiskovce brutální sodu! Co všechno řekl?

Svět se směje trenérovi Holanďanů! Tahle věštba ho pořádně vytrestala

Euforie Vikingů! Island je nejmenší zemí v historii, která se probojovala na fotbalové MS

Vláda La Ligy

Bude to opět hon na Cristiana Ronalda. A těžko říci, zda má vůbec někdo jiný šanci. Už devět let panuje neuvěřitelná dominance dvou hráčských es: CR 7 z Realu a Lionela Messiho z Barcelony. A z největší pravděpodobností to tak bude i desátým rokem. To historie opravdu nepamatuje.

Cristiano Ronaldo. Foto: Twitter

A co tedy pamatuje? Zaujalo mě to, že jednotlivé elitní evropské soutěže vládnou v různých obdobích. Nyní je to JEDNOZNAČNĚ španělská La Liga. Od roku 2009, kdy Cristiano Ronaldo přestoupil z Manchesteru United, se stalo jen DVAKRÁT, že by mezi nejlepší tři pronikl hráč z jiné soutěže. Franck RibéryBayernu byl v roce 2013 třetí a jeho týmový spoluhráč Manuel Neuer na stejném místě o rok později. Toť vše!

Hráči ze španělské nejvyšší soutěže dominovali i na samém počátku ankety – mezi léty 1956-1960 měli čtyři vítěze z pěti. V období 1961-1971 naopak panovala největší vyrovnanost a pestrost. V  jedenácti ročnících se radovali z vítězství zástupci z osmi různých lig, mimo jiné i z portugalské (Eusébio z Benfiky), sovětské (Lev Jašin Dynama Moskva) a dokonce i maďarské (Flórián AlbertFerencvárose) a československé (Josef MasopustDukly Praha)!

Neuvěřitelné!

Josef Masopust, Zlatý míč. Foto: leequipe.fr

 

Léta 1972-1981 přinesla jednoznačnou dominanci hráčům z německé bundesligy – sedm vítězství z deseti to jasně dokládá.

Období 1982-1993 bylo ve znamení opětovného otevření hranic pro cizince do italské Serie A. Bylo to velmi znát: deset vítězství z dvanácti! A to je ještě Zico, Diego Armando Maradona či Careca nemohli o Zlatý míč usilovat, protože anketa byla tou dobou určena výhradně evropským rodákům, nanejvýš naturalizovaným hráčům (uspěli rodilí Argentinci Alfredo Di Stéfano a Omar Sivori, kteří přijali španělské, resp. italské občanství).

Léta 1994-2008, to byla velmi rovnocenná přetahovaná mezi La Ligou a Serií A. Skóre 6:6, anglická liga (2x) a německá bundesliga (1x) jen paběrkovaly.

No a od roku 2009 už to znáte – spanilá jízda zástupců La Ligy, korunu si předávají výhradně Cristiano Ronaldo a Lionel Messi.

Lionel Messi

Nastane v evropském fotbalu opět éra demokracie, tedy rovných šancí pro všechny? Asi ne, vypadá to, že „španělská diktatura“ by mohla dál pokračovat. Pokud se tedy tamní nejvyšší soutěž vzhledem k politickému vývoji v Katalánsku nerozdělí.

Nenechte si ujít šlágr HET ligy Sparta – Plzeň v neděli 15. října od 17.30 na O2 TV Sport a O2 TV Fotbal.

JAK KOUPIT O2 TV SPORT NA DEN?

Přečtěte si také:

Fair play Davida SOBIŠKA: Fotbalové repre chybí kreativita. Tak co přizpůsobit taktiku, trenére?

Přeskočilo Neymarovi? Proč Brazilec chtěl, aby UEFA Barcelonu vyřadila z Ligy mistrů?

Lepší chorál nenajdete! Velšané famózně zazpívali hymnu, na baráž o MS ale nedosáhli

Foto: lequipe.fr, Twitter, dailymirror.co.uk, francefootball.fr, pinterest.com
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru