Jarolím zůstává u reprezentace! Berbr mu dal ale na tiskovce brutální sodu! Co všechno řekl?

Česká fotbalová reprezentace v kvalifikaci mistrovství světa jednoznačně neuspěla, ale trenérem přesto zůstává dál Karel Jarolím.

To je základní informace, kterou novinářům sdělil na tiskové konferenci po jednání výkonného výboru místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr.

Z dalších vět, které pak přidal, ale vyplynulo celkem jasně, že kouč to měl (a nejspíš pořád má) pěkně nahnuté.

„Smlouva je velmi komplikovaná a momentálně ji ze sportovních důvodů nelze vypovědět,“ řekl třeba Berbr.

Tisková konference začíná v čase 8.00: 

Vyhraj Ligu národů!

První část Jarolímova kontraktu má podle něj skončit v červenci 2018, tedy po MS v Rusku, a do té doby ji nelze vypovědět. Oficiálně má kontrakt trvat až do roku 2020.

„Minimálně do 31. července svaz smlouvu dodrží, ale bude vyjednávat o dalších podmínkách,“ řekl Berbr.

V médiích se dlouhodobě spekulovalo o tom, že asociace se bude snažit ušetřit na Jarolímově platu, který se má pohybovat údajně od 500 do 800 tisíc měsíčně. Podle Berbra chce ale asociace prosadit do smlouvy především jasně dané sportovní cíle.

„Chceme, aby tým vyhrál svou skupinu Ligy národů a postoupil na mistrovství Evropy,“ uvedl Berbr s tím, že pokud by mužstvo na podzim 2018 v Lize národů neuspělo, byl by dostatek času na výměnu trenéra před kvalifikací, která se rozehraje až v roce 2019.

Karel Jarolím. Foto: Getty Images

Přečtěte si také:

Svět se směje trenérovi Holanďanů! Tahle věštba ho pořádně vytrestala

Euforie Vikingů! Island je nejmenší zemí v historii, která se probojovala na fotbalové MS

Nedostatečná sebereflexe

Ani v dalších částech svého proslovu pak Berbr Jarolíma nešetřil. Výkonný výbor podle jeho slov nepřijal zrovna dobře Jarolímovu analýzu kvalifikačního vystoupení.

„Je nutné pojmenovat situaci tak, jaká je. Neschovávat se za to, že to byla doba hledání, nebo že je to jen začátek a někam jsme se posunuli. Opak je pravdou. Je konec neúspěšné kvalifikace a padáme žebříčkem FIFA na úroveň Jamajky a Maroka,“ kritizoval Berbr. „Chci po vedení reprezentace zdravou a jasně srozumitelnou sebereflexi, což se na výkonném výboru nestalo,“ dodal místopředseda FAČR za Čechy.

Roman Berbr. Foto: reprovideo

„Měli jsme jednu ze dvou nejlehčích kvalifikačních skupin, ale hráli jsme komplikovaný, bezproduktivní a pomalý fotbal. Chyběl nám lídr typu Kvašňáka, Nedvěda či Horvátha. Spokojení jsme nebyli hlavně se zápasy doma se Severním Irskem, doma s Ázerbájdžánem, druhým poločasem v Norsku, kdy na hřišti byl chaos. A největší zklamání bylo ze zápasu v Severním Irsku.“

Při rozboru zápasu v Severním Irsku se pak dokonce členové výkonného výboru pustili do detailů. „Za jednoznačnou chybu považuje výkonný výbor obrannou sestavu. Tak hrál tým doma s Německem, ale v Irsku jsme potřebovali vyhrát. Že jsme měli větší držení míče, není omluva. Na zápasy Irů jsme poslali pozorovatele a pak jsme od vedení reprezentace slyšeli, že jsme nečekali, že Irové budou hrát tak špatně,“ prohlásil Berbr.

Karel Jarolím. Foto: Getty Images

Přečtěte si také:

Fair play Davida SOBIŠKA: Fotbalové repre chybí kreativita. Tak co přizpůsobit taktiku, trenére?

Lepší chorál nenajdete! Velšané famózně zazpívali hymnu, na baráž o MS ale nedosáhli

Za pozitiva Berbr v kvalifikaci označil mladé hráče, kteří mají zájem reprezentovat a fakt, že český tým uhájil místo ve druhé divizi Ligy národů.

Tvoří nominace agenti?

Ostré kritice pak ale podrobil Jarolímův výběr fotbalistů do národního týmu, na který prý mohou mít velký vliv hráčští agenti. „Výkonný výbor je znepokojen informacemi o značném vlivu agentů na nominace reprezentačního týmu. Máme o tom své informace, ale dále to nebudeme ventilovat, je to interní věc,“ uvedl Berbr.

„Znepokojuje nás, že hráč odehraje v lize dvě utkání a už je v reprezentaci. Kádr by měl být stabilnější. Hráč, který dá ve dvou zápasech dva góly, ještě není reprezentant,“ doplnil.

„Řešit to budeme tak, že bude s Karlem co dva dny sedět a ptát se ho u každého hráče na důvod, proč ho vzal,“ zažertoval Berbr a dodal, že právo veta mít nebude.

Roman Berbr a Zdeněk Zlámal. Foto: reprovideo

Poslední zápasy kvalifikace MS 2018 můžete sledovat v úterý večer a v noci prostřednictvím O2 TV!

20.45: Portugalsko – Švýcarsko (Sport 1)

20.45: Nizozemsko – Švédsko (Sport 2)

1.30: Brazílie – Chile (Nova Sport 1)

1.30: Ekvádor – Argentina (Nova Sport 2)

Nenechte si ujít šlágr HET ligy Sparta – Plzeň v neděli 15. října od 17.30 na O2 TV Sport a O2 TV Fotbal!

JAK KOUPIT O2 TV SPORT NA DEN?

Přečtěte si také:

SOUTĚŽ: Vyhrajte FIFA 18 pro PlayStation 4 a zahrajte si za pražskou Spartu!

Lvíčata si odvezla z Chorvatska debakl! Domácí jim darovali jen komický „gól z lítosti“!

Frajer Lewandowski! Den po postupu na MS dokončil univerzitu! Jaký obor vystudoval?

Foto: reprovideo, gettyimages.com (fik)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru