Bitevní pole Vlasty KAISERA: Vyhlášená městská derby. Která jsou nejlákavější?

DERBY ATHÉNSKÉ

Olympiakos – Panathinaikos. Červeno-bílý Olympiakos sídlí ve městě Pireus, které je součástí aglomerace hlavního města Atény. A přímo tam je doma zelený Panathinaikos. Ten navíc historicky bývá spojován spíše s majetnějšími vrstvami, kdežto Olympiakos je pyšný na označení „lidový“ klub.

Tato derby mají vysokou třaskavost i v basketbalu a volejbalu, ale kraluje samozřejmě fotbal.  Poslední dobou je toto derby opravdu vysoce rizikovým podnikem – násilnosti fanoušků jsou v Řecku, v zemi zmítané dlouhodobou ekonomickou krizí, bohužel stále častější.

Přečtěte si taky: Bitevní pole Vlasty KAISERA: Velká a věčná! Derby! Která jsou ta nejdivočejší?

DERBY GLASGOWSKÉ

Celtic – Rangers. I tady jde o něco víc než jen o fotbal. Rangers jsou tradičně klubem protestantů, kteří podporují setrvání Skotska v rámci Velké Británie. Celtic je baštou katolíků, kteří mají často i separatistické tendence.

Velká derby „Old Firm“ (Starých firem) se navracejí do nejvyšší skotské soutěže až teď, poté, co se Rangers prohrabali zpět z nižších soutěží, kam byli přeřazeni z finančních důvodů. Tu dobu Celtic využil k jednoznačnému ovládnutí skotské scény.

DERBY LIVERPOOLSKÉ

Liverpool FC – Everton. Podle názorů mnohých poměrně „přátelské“ derby, často se stává, že těsně vedle sebe jsou v hledišti přítomni fandové v odlišných barvách dresů. Oba stadiony, Anfield a Goodison Park, leží na dohled od sebe a fanoušci obou táborů trochu nostalgicky vzpomínají na dobu, kdy město Liverpool, ať už v červeném nebo modrém provedení, vládlo anglickému fotbalu.

Mezi lety 1976 až 1990 si Liverpool s Evertonem nechali jen třikrát (!) uniknout palmu konečného vítězství. Poté však roku 1992 vznikla Premier League a ta jako by byla stvořena jen pro kluby z Londýna a Manchesteru… „Reds“ ani „Tofees“ se v ní z titulu neradovali ještě ani jednou!

Liverpool

DERBY LONDÝNSKÉ

Arsenal – Tottenham. V rámci Premier League je sice poslední dobou nejúspěšnější Chelsea, ale nejslavnější a nejtradičnější derby Londýna je jen jedno – to severolondýnské. Je to určitě dáno i chytrou a sofistikovanou propagací – každý další duel jen přikládá pod kotel klubové, fanouškovské i hráčské rivality.

Arsenal - Tottenham: Jan Vertonghen, Theo Walcott, Mesut Özil, Granit Xhaka

DERBY MANCHESTERSKÉ

Manchester United – Manchester City. Stále to platí – řekne či napíše se Manchester a skoro každý fotbalový fanoušek si to přečte jako Manchester United. Ale výrazně zbohatlá městská konkurence se pod ochrannými křídly arabských investorů opravdu pořádně vzmáhá, v posledních letech byla i úspěšnější než slavní „Red Devils“.

Každopádně se svými čtyřmi tituly to Citizens mají k dvaceti titulům United ještě pořádně daleko. Tento ročník Premier League však opět slibuje opět velkou a nefalšovanou bitvu o titul v rámci města Manchesteru!

Tak co, jak to máte vy? Když se řekne Manchester – vybaví se vám v první řadě United, nebo City?

Přečtěte si taky: Premier League Jiřího HOŠKA: Který Manchester je lepší?

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru