PALIČKOVY trenérské postřehy: Věřím, že ve Slavii nejsou z Rosického zrovna nadšení. Pro Spartu je to obří výhoda

Blíží se derby pražských S a musím říct, že se na něj opravdu těším. Bude totiž skutečně mimořádné.

[blog_program_info id=“17298667″]

Kdo do derby půjde v lepší formě? Po posledním zápase s Karvinou bych skoro řekl, že Sparta, přestože byla zatím v sezóně daleko víc kritizována a i v tomto zápase se dopustila řady chyb.

Zdá se mi, že sestava Letenských se pomalu začíná stabilizovat, vítězství nad Karvinou ji jistě povzbudilo, a pak je tady pochopitelně faktor Tomáš Rosický.

Myslím si, že na Slavii nejsou zrovna nadšení, že se dal do pořádku a v derby nejspíš bude hrát od začátku. Ne, že by se klepali hrůzou, to určitě ne, ale podle mě by se nezlobili, kdyby ještě nehrál.

Foto: Facebook AC Sparta Praha

Samozřejmě to bude pro Rosického úplně jiný zápas než proti Karviné. Slavia má daleko kvalitnější střed pole, jako tradičně se v derby bude hrát s obrovských nasazením, a tak bude na všechno daleko méně času. To všechno ale Tomáš Rosický dobře ví, jak vyplynulo z jeho pozápasového rozhovoru, a jsem zvědavý, jak si s tím poradí. Proti Karviné ovšem ukázal, že je to pořád mimořádný hráč.

Pro Spartu je ale jeho přítomnost na hřišti důležitá nejen z hlediska herního přínosu. Taková osobnost dodává větší sebevědomí a energii i ostatním hráčům. Je to jasný příklad pozitivního lídra. Navíc podle mého názoru zcela jasně působí také jako pojítko mezi domácími a zahraničními hráči v kabině, což je obrovská pomoc pro trenéra Stramaccioniho.

Rosického návrat do sestavy vnímám jako obrovský přínos pro celý klub. Z rozhovorů vyplývá, že s ním ve Spartě konzultují třeba i věci, které se týkají klubového zázemí. Líbilo se mi, jak třeba po posledním zápase zkritizoval chování kotle Sparty, a věřím, že díky síle jeho osobnosti se nad tím snad i někteří fanoušci zamyslí. Taková persona je zkrátka neocenitelná.

Přečtěte si také:

Křetínský se opřel do ultras Sparty! Takové fanoušky nepotřebujeme, raději nechoďte!

Bitevní pole Vlasty KAISERA: Velká a věčná! Derby! Která jsou ta nejdivočejší?

Pohárová účast Slavie? Výhoda pro Spartu

Spartě hraje do karet také to, že Slavia ve čtvrtek hrála utkání Evropské ligy s Maccabi Tel Aviv.

Na případnou únavu si slávisté musejí dát velký pozor. Hráči sice rádi tvrdí, že raději hrají, než trénují. Ale já tu odpověď v tomto případě vůbec neberu. Tělo se prostě nedá ošidit, ta únava tam bude. A i když má Slavia špičkové podmínky pro regeneraci, tak si myslím, že v klíčových momentech může hrát roli i tento detail.

Na paniku u sešívaných není důvod

Na druhou stranu si ale nemyslím, že by Slavia měla být v derby jednoznačně horší. Občas už v souvislosti s ní zaznívá, že je v krizi, ale to si rozhodně nemyslím. V Olomouci sice body ztratila, ale nedělal bych z toho velkou vědu. Je třeba si uvědomit, že všechno se vyhrát nedá.

Slavia si vytvořila opravdu dost značné množství šancí, a jen opravdu výjimečný výkon brankáře Buchty jí zabránil ve vítězství. Klidně mohla dát ve druhé půli dva nebo tři góly a o krizi by nikdo nemluvil. Na paniku podle mě není v žádném případě místo.

Jaroslav Šilhavý, Slavia

Přečtěte si také:

Sparta před derby: Na koho si dává pozor a jak bitvu vnímají zahraniční hvězdy?

Derby Slavia – Sparta v multidimenzi O2 TV Fotbal: Komentovat bude i populární LAVI

Výjimečné derby

Toto derby bude moc zajímavé ještě z dalšího důvodu. Poprvé v něm může nastoupit opravdu hodně velký počet cizinců. Poprvé ho zažije i italský trenér Sparty. Bude zajímavé sledovat, jak tu atmosféru vstřebají. Nemyslím si, že by měli atmosféře nějak podlehnout, většinou jsou to zkušení hráči, kteří už něco odehráli ve větších soutěžích. Ale derby je mimořádný zápas a hráči na to musejí být připravení.

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=fbMeFVy3OmA[/fve]

Derby pražských S můžete sledovat na O2 TV Sport a O2 TV Fotbal v neděli od 17.30!

[blog_program_info id=“17298951″]

Derby SLAVIA vs. SPARTA na O2 TV Sport! Jak ho můžete sledovat i vy?

Foto: Twitter, reprovideo O2 TV Sport, Facebook
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru