Premier League Jiřího HOŠKA: Přestupní rokenrol

Astronomický přestup pana Neymara z Barcy do PSG rozdělil přestupní okno na dvě části.

Jestliže kluby Premier League s naditými šrajtoflemi z prodeje televizních práv byly už od května „nastartované“ utrácet více než rozmařile za nové posily, pak od poloviny srpna evidujeme neskutečnou post-neymarovskou inflaci, kdy 18 milionů liber zaplacených Stoke Tottenhamu za Kevina Wimmera vypadá jako úplný pakatel.

https://twitter.com/kevinwimmer27/status/902508038610964480

Mimochodem Rakušan přišel v roce 2015 za 4 miliony liber. Odehrál přesně 15 ligových utkání. To máme zhodnocení skoro milion na zápas. Solidní, ne?

Obecně platí, že je dobré „sfouknout“ přestupní byznys co nejrychleji, aby nové posily absolvovaly aspoň část přípravy s týmem a stačily zapadnout do mužstva. Handrkovat se o půl milionu a naskočení hráče do rozjeté sezóny se nikdy moc nedoporučuje.

Letošní bláznivé období navíc tak neskutečně pokřivilo ceny, že si kluboví pokladníci rvou vlasy při zjištění, že hráč dostupný v červnu za 25 milionů liber, stojí v srpnu najednou 40 a víc.

Arsenal začal přihazovat za megažádaného křídelníka z Monaka Thomase Lemara někde na úrovni 30 – 40 milionů liber. Teď je najednou knížecímu klubu prý málo i 65, které je ochotný vysázet na stůl Liverpool.

LFC mě tedy docela překvapil, protože jsem si myslel, že nákupem křídelníka Salaha z AS Řím jeho aktivita na trhu skončí, a ono evidentně ne. Liverpool dotáhl přestup záložníka Nabyho Keity z RB Lipsko, který přijde až příští léto za 48 milionů liber + bonusy, což je pro Anfield Road rekordní suma, když se tedy bavíme o koupích hráčů a necháme stranou Suárezův transfer.

Kdyby se Liverpoolu podařilo Lemara ulovit, byla by to z pohledu mých milovaných Spurs taková dobro-špatná zpráva. Špatná v tom, že by našeho rivala posílil opravdu skvělý hráč. Dobrá z toho pohledu, že by se pak FC podle dostupných informací nemusel bránit uvolnění Divocka Origiho, což je podle mě přesně ten díl skládačky, který Spurs chybí.

Liverpool - Tottenham (Ligový pohár): Divock Origi a Eric Dier

Jinak Liverpool asi nepřestal pošilhávat po žádaném stoperovi Southamptonu Van Dijkovi, ze kterého se stal takový přestupový „lord Voldemort,“ jehož jméno nesmí být vysloveno.

Strašně zajímavý mi připadá sebedestruktivní vývoj v Arsenalu, který ale nejspíš nedokážu zanalyzovat úplně nestranně. Jestliže Alex Oxlade-Chamberlain odmítne novou smlouvu s platem 180 tisíc týdně, je to u hráče bez pevného místa v základní sestavě dost jasné sdělení. Že Ox asi skončí v Chelsea, mě trochu překvapilo, ale fotbalově to smysl dává pro Blues i pro hráče samotného.

Jsem zvědavý, jestli se Chelsea bude chtít přetahovat o Rosse Barkleyho, nebo jestli záložník Evertonu (momentálně zraněný) skončí podle původního očekávání v Tottenhamu.

Když se vrátím k Arsenalu, odchod Alexise Sáncheze mi navzdory stejně odvážným, jako utopickým prohlášením o doběhnutí jeho smlouvy, přijde zcela nevyhnutelný.

Alexis Sanchez. Foto: Reuters

Jestli je pravda to, co píše John Cross v Mirroru, že Man City nabízí za Chilana výměnou Raheema Sterlinga + paklík peněz, je to elegantní řešení, které by podpořilo asi 11 z 10 fandů Gunners.

Přesně těch, kteří nechápavě kroutí hlavou ohledně pravděpodobného odchodu stopera Mustafiho do Interu Milán. Zvlášť poté, co viděli, jak vypadala liverpoolská „roadshow“ obranné trojice Monreal-Koscielny-Holding, kdy Sead Kolašinac, který se celkem solidně uvedl, zůstal nepochopitelně na lavičce.

[blog_program_info id=“16861332″]

Za mě tedy jednoznačně platí: „Arséne Wenger, we want you to stay!“

Na koho AFC utržené peníze použije? Na zmiňovaného Van Dijka a defenzivního záložníka? A hlavně stihne to?!

Přečtěte si taky: Alexis do Manchesteru? City nabízí Arsenalu balík a Sterlinga! Fanoušci to hodnotí krutě!

Foto: Reuters
Jiří Hošek Autor článku
Jiří Hošek
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru