PALIČKOVY trenérské postřehy: Cesta pro Slavii? Přizpůsobte hru Škodovi?

Rád bych se mýlil, Slavii budu v jejím boji o Ligu mistrů proti APOELu (živě od 20.00 na O2 TV Sport) fandit, ale bohužel musím férově říct, že na postup to nevidím.

Důvody jsou nasnadě.

Jak znám APOEL z předchozích sezon v evropských pohárech, je to opravdu kvalitní tým.

Hrají tam fotbalisté z Brazílie, Španělska Portugalska, což jsou typy, které nám Čechům nikdy moc neseděly. Jsou to obvykle technicky velmi dobře vybavení hráči, kteří se umí vyrovnat s napadáním i přes presink soupeře se vykombinovat ze složitých situací.

[fve]https://www.youtube.com/watch?v=ipI1wBEyyG8[/fve]

K tomu výsledek 2:0 z prvního zápasu je pro soupeře opravdu hodně výhodný. Pokud dá v Praze gól, Slavia potřebuje dát čtyři. A to zatím v této sezóně nedala ani dva…

Nicméně samozřejmě se můžu plést. Smůla v koncovce je opravdu mnohdy o jednom zápase, jednom gólu. Jak to prolomíte, najednou se začnou sypat. Tak jako o tom mluvil trenér Jaroslav Šilhavý.

Jaroslav Šilhavý, Slavia

Přečtěte si také:

Rozesmátá Slavia před APOELem: Čím se Hušbauer přihlásil u kouče o kapitánskou pásku?

Na Slavii si posvítila FIFA! Jak nadšeně se o ní v magazínu vyjádřil hvězdný Danny?

Nechtěný sparťan Štěch září v Anglii! Má bilanci jako Manchester United, fanoušky uchvátil famózním zákrokem!

Jak uspět? Chce to zrychlit!

Je logické, že Slavia stále doufá, že se jí doma, před svými fanoušky podaří zápas otočit. Diváci mohou být opravdu důležitým faktorem zápasu. Kdyby se je povedlo ještě dostat do varu rychlým gólem… To potom znervózní většina týmů.

Slavia by podle mých dojmů z její hry, měla hru víc přizpůsobit Milanu Škodovi. Tak trochu se vrátit k tomu, co ji zdobilo v minulé sezoně. Být přímočařejší a využit víc Škodovy přednosti a schopnosti při centrech do šestnáctky.

Milan Škoda. Foto: slavia.cz

Zdá se mi totiž, že právě lehce pozměněný způsob hry je důvodem, proč se jí nedaří v koncovce. Slavia začala více držet míč. Oproti minulé sezóně přichází z křídelních prostorů daleko méně centrů. Spíš se hráči typu Dannyho snaží znovu a znovu kombinovat. Jenže tiki-taka v podání hráčů, kteří nejsou tak technicky vyspělí jako fotbalisté v Barceloně, bývá většinou neefektivní.

Takže můj recept je, samozřejmě v rámci možností, hru více zjednodušit. V útočné fázi být přímočařejší, rychle po zisku míče se tlačit do koncovky, posílat do pokutového území více centrů a případně se snažit sbírat odražené míče.

Tím by se APOEL mohl dostat pod tlak. Pak to může s postupem vyjít!

Zápas Slavia – APOEL sledujte od 20.00 na O2 TV Sport!

[blog_banner image=“https://blog.o2.cz/wp-content/uploads/www.o2tvsport.cz/2017/08/banner-pro-web-slávia-apoel-2.jpg“ url=“https://www.o2.cz/osobni/o2tvsportnaden/?cid=plo-sportden-17m08-pr-slav-vs-apeol-23-8″]

Stramaccioni je v situaci, kterou čeští trenéři moc neznají

Sparta je v Česku v nezvyklé situaci. Poté, co vypadla z Evropské ligy, se chystá výrazné zužování kádru. Dotknout se má i velkých jmen, která přišla na Letnou za velké peníze.

Trenér Stramaccioni je v pozici, jakou v Česku tolik neznáme. I já jsem byl vždycky v ligových týmech, kde se zkrátka muselo pracovat s hráči, kteří v mužstvu byli. Na velké změny nebyly peníze.

Andrea Stramaccioni (Sparta). Foto: Facebook AC Sparta Praha

Teď si kouč přivedl spoustu hráčů za vysoké částky. Je ale dost možné, že i některých z nich se teď bude muset zbavit. Ačkoliv nemám rád rozdělování hráčů na domácí a cizince, tak můj dojem je, že Stramaccioni mohl trošku podcenit kvalitu českých hráčů. Kdyby je znal tak dobře, jako je zná teď (což pochopitelně nemohl), možná by ani tolik nových lidí nepřivedl. Nakonec proti Slovácku, kdy už Sparta hrála docela slušně, bylo v sestavě sedm domácích hráčů.

Nejvíc jsem o tom přesvědčen v případě Davida Lafaty. Stramaccioni samozřejmě znal jeho statistiky, ale myslím si, že nevěřil tomu, že to bude útočník číslo 1. Lafata ovšem zase ukazuje svoje schopnosti střílet důležité rozhodující góly. I proto by mě nepřekvapilo, kdyby ze Sparty odešel třeba Marc Janko, se kterým Stramaccioni podle všeho na začátku počítal daleko víc.

Od rozhodčích očekávám zlepšení

Po výborné minulé sezóně se nám bohužel v lize trochu pokazily výkony rozhodčích. Musím říct, že jsem to trochu očekával vzhledem k tomu, že vítěz soutěže pravděpodobně postoupí přímo do Ligy mistrů a v sázce je tak opravdu hodně.

Tím nechci říct, že by snad sudí někdo uplácel. Ale je na ně vyvíjen daleko větší tlak, tak jako na hráče. Stejně jako chybují oni, chybují i rozhodčí.

Osobně ale očekávám od nich zlepšení. Jako hráči sbírají zkušenosti a postupem času se s tlakem umějí lépe vyrovnat, tak stejně se musejí adaptovat rozhodčí.

O víkendu si nenechte ujít šlágr 5. kola HET ligy, v němž se utkají Zbrojovka Brno a Sparta (sobota, 16.30, O2 TV Sport a O2 TV Fotbal)

[blog_program_info id=“16749481″]

Foto: slavia.cz, Facebook AC Sparta Praha, o2tvsport.cz
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru