Bitevní pole Vlasty KAISERA: VAR pomáhá i varuje. Nečekejme krystalickou spravedlnost

Jde o VAR, tedy videoasistenci rozhodčího ve fotbalových zápasech. Na arbitry je vyvíjen velký tlak, hra se neustále zrychluje. Proto se k hlavnímu muži s píšťalkou postupně přidávali jako pomůcky dva asistenti na pomezí (s významně posílenou poradní i signalizační pravomocí) a dále dva brankoví rozhodčí (ti si ale málokdy vysloužili za svou činnost – či spíše nečinnost – kladné ocenění).

Pouhé lidské síly a smysly ale nestačily, přišla proto technologie jestřábího oka, která má ohlídat, zda míč skutečně celým objemem přešel brankovou čáru a zda tedy gól, smysl všeho fotbalového snažení, může být uznán.

Tato technologie ani nestačila zestárnout a už je tu další – videoasistence rozhodčího. Naostro má být spuštěna při mistrovství světa 2018 v Rusku, už předtím byla odzkoušena na šampionátech juniorských kategorií nebo Poháru konfederací FIFA.

videorozhodčí. Foto: fifa.com

Od této sezóny systém VAR zavedly i tři špičkové evropské ligy, německá Bundesliga, portugalská Primeira Liga a italská Serie A.

A právě v Itálii, kde jsou diskuse o problematických rozhodnutích národním sportem, se samozřejmě tato novinka propírá nejvíce.

Italské zkušenosti

Hned v prvním kole byla podle videozáznamu nařízena historicky první penalta v Serii A. Fabio Maresca, hlavní rozhodčí zápasu Juventus – Cagliari, se po střetu Alexe Sandra a Duje Čopa rozhodl pouze pro rohový kop, hosté ani příliš neprotestovali. Už se připravovali k rozehrání od rohového praporku, když rozhodčí zapískal, narýsoval prsty ve vzduchu „televizní“ obdélník a šel se podívat za postranní čáru na záznam celé situace. O tom, že by to mohla být penalta, ho totiž do sluchátek informovali dva oficiálně nominovaní asistenti, kteří záznam sledovali– pánové Paolo Valeri a Gianluca Aureliano. Hlavní Maresca pak po zhlédnutí záznamu opět narýsoval ve vzduchu pomyslný obdélník a ukázal na penaltový puntík!

Penaltová situace v čase 1:00:

[fve] https://youtu.be/Zg82Go4SEzQ[/fve]

Historicky první penaltu nařízenou po pokynech z éteru ale hostující Diego Farias neproměnil – vychytal ho devětatřicetiletý Gigi Buffon, který s fotbalem začínal, když ještě byla televizní technologie v plenkách… Samozřejmě jsem si trochu zapřeháněl, ale zase ne tak moc…

Videosasistence se pak výrazněji uplatnila i v zápase Inter Milán – Fiorentina, kde rozhodčí Paolo Tagliavento nejdříve po konzultaci s „televizně poučenými“ asistenty potvrdil už nařízenou penaltu pro Inter a posléze (po zhruba minutovém napětí, kdy poslouchal přes sluchátka instrukce shora) zase potvrdil nenařízení penalty ve prospěch Fiorentiny. Domácí tifosi tedy videoasistenci rozhodně ocenili…

Mauro Icardi (Inter). Foto: Reuters

Mouchy nového systému ale předvedl v praxi duel FC Bologna – FC Torino. Zde komunikace na čtvrt hodinu z technických příčin vypadla a v té době byl hostům odmáván ofsajd při akci, po níž padl gól. Ten tedy nebyl uznán a rozhodčí si záznam zpětně nemohl vyvolat.

Sporná situace v čase 2:25:

[fve] https://youtu.be/AyZMQXnwVic[/fve]

Takže tady ji máme – očekávanou, vzývanou, přivolávanou, ale rozhodně ne dokonalou a samospasitelnou novinku velkého světa fotbalu.

Ten ale vždy budou provozovat lidé – se svými přednostmi i chybami. A technika jim u toho může jemně vypomáhat – se všemi přednostmi a chybami. Krystalicky čistou SPRAVEDLNOST tedy nečekejme… Tu opravdu ovládá jen Nejvyšší Konstruktér.

Nenechte si ujít odvetu předkola Ligy mistrů Slavia – APOEL (středa, 20.00, živě na O2 TV Sport).

[blog_banner image=“https://blog.o2.cz/wp-content/uploads/www.o2tvsport.cz/2017/08/banner-pro-web-slávia-apoel-2.jpg“ url=“https://www.o2.cz/osobni/o2tvsportnaden/?cid=plo-sportden-17m08-pr-slav-vs-apeol-23-8″]

Foto: Reuters, o2tvsport.cz, fifa.com
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru