10 novinek, na které se můžeme těšit v novém Androidu Oreo

Je to tady. Kromě zatmění slunce se v USA v pondělí stalo ještě něco. Všichni nadšenci do technologií už dobře vědí, že Google vypustil do světa Android 8.0 a dal mu název Oreo. Zvenku možná změnu natolik nepoznáte, ale na pozadí se jich událo hned několik. Co tedy Android Oreo přináší nového?

  1. Tušíte správně. Symbolem nové verze je skutečně sladká kruhová sušenka Oreo. Google tak drží dál své portfolio sladkostí. Připomeňme, že předchozí nesly názvy jako Nougat, Marshmallow, nebo KitKat. A už teď někteří spekulují, jaké sladké jméno asi ponese verze 9.0. Co myslíte?
  2. Velkým problémem chytrých telefonů je výdrž baterie. Díky tomu, že vývojáři omezili aktivitu aplikací na pozadí, slibují teď mnohem delší výdrž na jedno nabití. Jak dlouho vydrží na jedno nabití váš telefon?
  3. Novinkou je i režim Picture in picture, který umožní zobrazit  v menším okně nejen přehrávané video,ale podobně si budeme moci zobrazovat i jiné dvě různé aplikace současně. Ať žije multitasking!
  4. Systém nově umožní i automaticky vyplňovat data ve formulářích přímo v jednotlivých aplikacích. Funkce Autofill předvyplní vaše přihlašovací údaje, takže zápisníček už můžete zahodit. A život je zase o něco jednodušší.
  5. Na ikonách se budou zobrazovat notifikační tečky, díky tomu hned na ploše u ikony aplikace uvidíte, zda nemáte nějaké zmeškané události. Uživatelé nejnovějších modelů Samsungu už tuto vychytávku také znají, protože Samsung ji do své nadstavby Androidu implemetoval již v předchozích verzích operačního systému. Google tuto funkci vylepšit ještě rozklikávacím menu nad ikonou aplikace.
  6. Plusem je i funkce pro odložení notifikací. Pokud na ně kliknete, tak zmizí a zobrazí se až po vámi navolené době. Takže teď už nikdy nezapomenete na zprávu od kamaráda v messengeru nebo na nové followery na Instagramu.
  7. Na své si přijdou i milovníci hudby. Podle Googlu nabídne nová verze mnohem kvalitnější poslech vašich oblíbených písníček.
  8. Uživatelsky příjemnější bude i používání klávesnice. Díky strojovému učení systém sám pozná, že chcete v textu označit nejen jedno slovo, ale třeba celou adresu a tak automaticky označí ten úsek, který považuje třeba za adresu nebo jméno.
  9. Jednodušší bude i vyhledání využitelné Wi-Fi v dosahu vašeho telefonu. Ten se automaticky, ovšem bezpečně skrze VPN, připojí k nejsilnější veřejné WiFi.Protože online chceme být zkrátka 24/7, že ano?
  10. Na své si přijdou i milovníci “smajlíků“. Ve vylepšené verzi Androidu totiž najdete 60 nových emojis.

Android Oreo 1

Android Oreo 2

Velkým tématem byla tentokrát pro Google i bezpečnost. Systém dokáže dám rozpoznávat potenciálně škodlivé aplikace nebo je rovnou blokovat.

Nový Android Oreo si mohou na vlastní prsty vyzkoušet majitelé smartphonů, které běží na čistém Androidu, tedy Google Pixel a v beta verzi i uživatelé řady Nexus. Jste mezi nimi? Vyzkoušejte ho třeba HNED.

Zajímá vás víc? Podívejte se na spoustu dalších specifikací nového Androidu Oreo TADY.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Aplikace a restaurace? Máme pár tipů
Nahoru