Fair play Davida SOBIŠKA: Zinedine Zidane, geniální hráč a fantastický trenér

Zinedine Zidane je považovaný za jednoho z nejlepších fotbalistů historie. Jako hráč vyhrál, co mohl, a když se dal na trenérskou dráhu, moc jsem mu nevěřil. Na hřišti byl inteligentní, nasbíral spoustu zkušeností, ale nějak jsem si ho jako trenéra nemohl představit. Přiznávám, byl jsem při jeho začátku v Realu spíš pesimista.

Zinedine Zidane (Real Madrid)

Jeho první angažmá v roli hlavního kouče bylo nepřesvědčivé. S béčkem Realu tzv. Castillou nepostoupil do druhé ligy a nepovedlo se mu tedy splnit cíl. Prezident Florentino Pérez byl ale s hrou jeho týmu spokojený, a tak ho ve funkci ponechal. Na začátku roku 2016 byl po zoufalých výsledcích od áčka Realu odvolán Rafa Benítez a Zidane dostal šanci, které se chopil neuvěřitelně.

Bývalý francouzský reprezentant „Bílý balet“ znovu nastartoval, vyhrál s ním dvakrát po sobě Ligu Mistrů a loni triumfoval i v La Lize.

Utkání Real Madrid – Barcelona si můžete pustit prostřednictvím O2 TV!

[blog_program_info id=“16547013″]

V čem je kouzlo kouče Zidana?

Kouzlo Zidana je určitě v jeho osobnosti. Všichni na světe znají jeho fotbalové kvality a díky tomu má u hráčů obrovský respekt. Prošel si tlakem velkých zápasů, hráčům rozumí a pod jeho vedením hraje Real fotbal, který opět baví diváky a samozřejmě i jeho hráče, což pod Benítezem, ale ani předtím pod José Mourinhem neplatilo.

Zinedine Zidane

Zidane není pouze respektovanou osobností. Nedávno ukázal „big balls“ při odchodu Jamese Rodrígueze. I když za něj kdysi Real vysázel po MS 2014 v Brazílii 75 milionů eur. Kolumbijec dělal problémy, a tak už v klubu není.

Geniální tah Casemirem

Pětačtyřicetiletý kouč je ke všemu velice schopný taktik. Podle potřeby přepíná mezi dvěma rozestaveními 4-3-3 a 4-3-1-2. V obou variantách má v ofenzivě hlavní roli Cristiano Ronaldo a defenzivu má na starosti Sergio Ramos.

Zidane po svém příchodu vymyslel geniální tah s Casemirem, když z něj udělal, podle mého názoru, nepostradatelného hráče. Casemiro dává ofenzivní záloze Realu dokonalý balanc, je tvrdý a soubojový, má velký akční rádius, skvěle čte hru, deptá soupeře odebíráním míčů a k tomu všemu je produktivní. Loni dal z pozice defenzivního záložníka 6 gólů a přidal 4 asistence!

Casemiro se raduje z první branky Realu Madrid. (Real Madrid - Barcelona 2:3). Foto: Reuters

Přečtěte si také:

Co nebylo v TIKI-TAKA: Frýdek u mě skončil! Proč zpěvák Děkan odepsal sparťanského záložníka?

Dvě červené pro Nice za 10 vteřin! Sudí v Lize mistrů byl ještě drsnější než Zelinka v Liberci!

Ubohé! Čím Ramos pořádně vytočil Messiho? Je taková provokace už za hranou?

Šance pro mladé

Další plusové body sbírá Zidane u fanoušků tím, že se nebojí stavět mladé odchovance nebo španělské fotbalisty. Důležitější roli má pod ním v týmu Isco, který se stává dalším zásadním hráčem. Marco Asensio dostal v minulé sezóně dost příležitostí, stejně jako nenápadný defenzivní univerzál Nacho. Letos se počítá s dalšími mladíky – stoperem Vallejem a defenzivním záložníkem Marcosem Llorentem.

Marco Asensio. Foto: Reuters

I přestupová politika se zlepšila a má větší smysl. Už se nekupují jen velká jména, ale hráči, kteří dokonale zapadnou do systému bývalého brilantního technika. Letos v létě přišli na Santiago Bernabéu objev ME U21 Dani Ceballos a s ním z konkurenčního Atlética Theo Hernández. Ani jednomu není více než 21 let.

Theo Hernandez, Isco. Foto: Reuters

Vitríny se plní trofejemi

Zinedine Zidane trénuje Real lehce přes 1,5 roku a za tu dobu dokázal vyhrát dvakrát Ligu mistrů i Superpohár UEFA, jednou FIFA mistrovství světa klubů a La Ligu. Možná je brzy hodnotit jeho práci, ale výsledky jsou zcela jasně na jeho straně. I proto si vysloužil nový kontrakt do roku 2020 za 8 milionů eur za sezónu.

Zinedine Zidane po úspěšné obhajobě titulu z Ligy mistrů. Foto: Reuters

Pouze čas prozradí, jak moc úspěšný bude Zidane jako manažer Los Blancos. Jedna věc je ale jistá. Zatím to pro francouzskou legendu vypadá velkolepě!

Sledujte na O2 TV Sport šlágr 4. kola HET ligy Bohemians Praha – Slavia.

[blog_program_info id=“16577035″]

O2 TV Sport si nyní můžete snadno pořídit i na 24 hodin.

JAK KOUPIT O2 TV SPORT NA DEN?

Foto: Reuters, o2tvsport.cz
David Sobišek Autor článku
David Sobišek
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru