Premier League Jiřího HOŠKA: Spurs ostrůvkem normálnosti v moři šílenství

Ze sedmi posil se Spurs vyplatil jedině Christian Eriksen, a do jisté míry ještě možná Erik Lamela.

Coby jeden z historicky nejhorších „kaufů“ Tottenhamu se ukázal být brazilský reprezentant Paulinho (pořizovací cena 17 milionů liber), který v dresu Kohoutů pohořel podobně, jako v národním týmu na mistrovství světa.

Když Daniel Levy dokázal nešťastného Brazilce prodat za 10 mega do Číny, rovnalo se to genialitě prodavače z Monty Pythonů, který dokázal zákazníkovi ve zverimexu prodat mrtvého papouška. Teď máme půlku srpna a milý Paulinho přestupuje ze 36 milionů liber (fakt, nekecám) do Barcelony. Ani na Apríla by takovému transferu nikdo neuvěřil. A ona je to přitom pravda…

Paulinho oslavuje hattrick.

Paulinhův návrat do Evropy souvisí s největší a nejbláznivější událostí přestupního kalendáře, tedy se stěhováním pana Neymara z Barcy do PSG.

Katalánci nebyli na ztrátu jedné ze svých megahvězd evidentně připravení. Teď chtějí mezeru po Neymarovi sportovně i marketingově „zaplácnout“ a ono to nějak moc nejde. Brazilcův přestup totiž spirálu úchylných přestupních částek pootočil ještě o další 2 závity. To umožňuje žádat absurdních 36 milionů za Paulinha nebo odmítat 100 milionů za Coutinha.

Barca má podle všeho v hledáčku i dva naše boys, Dele Alliho a už zmiňovaného Dána Eriksena, který v nové sezoně na půdě Newcastlu navázal tam, kde loni skončil, tedy výborným výkonem a dvěma asistencemi.

Obávám se, že tyhle dva hráče Tottenham dlouhodobě jen těžko udrží v severním Londýně. Kdyby si pan Levy usmyslel, že „střelí“ Alliho už teď, demonstrovaly by mu před okny desítky tisíc fanoušků. Eriksenův odchod ještě v tomto přestupním okně bych taky považoval za krajně nereálný.

Christian Eriksen (Tottenham)

Když už jsem zmínil příznivce Tottenhamu, ti zažili velmi klidné a současně vnitřně neklidné léto. V době, kdy píšu tenhle blog, svítí u 2. klubu loňské tabulky Premier League v kolonce „příchody“ jedna velká NULA.

Ono to má svoji logiku. Všichni ostrovní experti se shodují v tom, že žádný jiný ligový tým nemá tak stabilizovanou a sehranou základní sestavu, jako Spurs.

Když tak třeba Mauricio Pochettino házel udičku Moratovi, španělský útočník vyslovil obavu, že by v klubu jen kryl záda Harrymu Kaneovi. Takových příkladů bychom asi dali dohromady víc. Jenže jak je základní sestava silná a pevná, tak Spurs jednoznačně pokulhávají v síle své lavičky.

V domácí soutěži to ještě není tak zásadní problém, ale pokud Tottenham chce uhrát v Lize mistrů lepší výsledek, než loni, posílit by prostě měl.

Posily jsou na cestě

Klub se dlouho tvářil, že se dlouhé týdny odmítá „přestupní přebíjené“ v krajně inflační době účastnit. Teď to ale vypadá, že Levy, Pochettino (musel fanoušky otevřeně uklidnit a slíbit 3-4 posily) a spol. rozjeli transferové operace naplno.

Musím říct, že by mě nesmírně mile překvapil jasně se rýsující příchod 21letého kolumbijského stopera Davinsona Sáncheze z Ajaxu. Takhle mladých, talentovaných a současně už relativně prověřených obránců po světě neběhá. Sánchez se netají tím, že chce hrát pod Pochettinem, a navíc historie ukázala, že Levy umí s Ajaxem obchodovat, viz. příchody Eriksena a Vertonghena.

Pro fanoušky se špatnou pamětí na jména muselo být balzámem zjištění, že Kylea Walkera, který nakonec odešel za velký balík penz do Man City, nahradil na pravém kraji obrany absolvent akademie Spurs Kyle Walker-Peters.

Mladík, který se čerstvě pyšní titulem mistra světa do 20 let, v úvodním kole jen zaskakoval za zraněného Kierana Trippiera. Při vší úctě k téhle dvojici a hlavně k Trippierovým famózním centrům do vápna, pro Ligu mistrů potřebujeme nějaký lepší matroš. Z plejády šuškand o Pereirovi, Cancelovi, Toljanovi (toho bych u nás viděl nejraději) a dalších, se v tuhle chvíli nejnadějněji rýsuje příchod zkušeného Serge Auriera z PSG. Ten už se podle L’Equipe s Tottenhamem dokonce dohodl na platových podmínkách smlouvy.

Co nám zbývá probrat? Pár vět na téma Barkley, ano či ne…

Záložník Evertonu je evidentně na odchodu z liverpoolského klubu. Tottenham asi věří, že by z něj Pochettino udělal ještě lepšího hráče. Spurs se ale nechce za anglického reprezentanta platit takový ranec, jaký podle všeho Everton žádá.

Já na Barkleyho vyhraněný názor nemám. I kdyby se uvedl dobře, netuším, koho by vystrnadil ze základní sestavy. Zaslechl jsem spekulaci, že by Poch chtěl ze spíš útočně laděného Barkleyho udělat nástupce Mousy Dembélého. To mi zní jako hodně ambiciózní plán.

Jinak si myslím, že nový útočník nedorazí a že Tottenham dá Vincentu Janssenovi druhou šanci a bude ho vydávat za v podstatě novou posilu. Danny Rose si pustil pusu na špacír a otevřeně kritizoval jak přestupní politiku, tak údajně příliš nízkou výši platů největších hvězd klubu.

Rose dostal pokutu, uznal svou chybu, omluvil se a atmosféru v kabině to prý neovlivnilo. I kdyby to byla pravda, o čemž malinko pochybuju, Daniel Levy ví, že úsporná platová politika nejpozději po téhle sezóně musí skončit.

Láska ke klubu je jedna věc, ale pobírat méně, než náhradníci West Bromwiche, prostě není únosné…

Foto: Reuters
Jiří Hošek Autor článku
Jiří Hošek
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru