Nadopované tortellini. Čím se hájí dopingová hříšnice Sara Errani?

Látka, která může působit jako hormonální a metabolický stimulant, mimo jiné totiž také slouží k léčbě rakoviny prsu. V prohlášení vystaveném na jejím profilu na Twitteru Sara Errani uvádí, že se jí látka do těla dostala omylem nejspíš při vaření oblíbené italské pochutiny.

Do hrnce se dostala pilulka

Třicetiletá tenistka se před tribunálem hájila gastronomickým alibi – při návštěvě rodičů údajně její matka omylem přidala lék do vývaru na tortellini. Matka tenistky nad rakovinou svůj boj vyhrála, od té doby však musí pravidelně brát léky – údajně si pilulku odložila na kuchyňskou linku a následně se nedopatřením lék dostal do hrnce.

„S rodinou jsme se snažili zjistit, jak k tomu došlo. Jedinou variantou je, že se to dostalo nedopatřením do jídla během vaření u nás doma. Tuto možnost potvrdil také test vlasů, který jsem dobrovolně absolvovala,“ vysvětluje finalistka French Open z roku 2012.

V emotivním dopise Errani dále píše, že ve své kariéře nikdy zakázanou látku neužila a že svědomitě respektuje pravidla WADA (antidopingové agentury). Některé nepřímé důkazy však hrají v její prospěch a v prohlášení vysvětluje, že by si užitím letrozolu ani trochu zdraví nezlepšila.

„Pokud ho užije zdravá žena, která se ještě nenachází v menopauze, je velmi nebezpečný. Experimenty ukazují, že když užijete jednu pilulku, tak je ve vašich vlasech možné identifikovat hodně letrozolu. V mých vlasech se nenašlo vůbec nic.“

Bývalá světová pětka byla obviněna už koncem dubna, italská tenisová federace ji však ještě nechala hrát. Počátkem května komise ITF rozhodla o distancu – Errani sice dostala trest na spodní hranici možné výše, avšak i tak si nezahraje 2 měsíce. Za tu dobu současná světová hráčka číslo 98 v žebříčku solidně poklesne.

„Když všechny její získané body od 16. února do 7. června 2017 budou odebrány a navíc má od srpna do října zákaz hrát, po návratu se bude pohybovat někde okolo 211. pozice v žebříčku WTA.“

https://twitter.com/tumcarayol/status/894577019094274052

Ve skutečnosti se tedy jedná o něco jako půlroční zákaz, jelikož daleko horší následky než 2 měsíce bez tenisu bude mít prodleva mezinárodní tenisové federace.

„Jsem velmi frustrovaná, ale nezbývá mi nic jiného než zůstat silná a počkat až můj trest vyprší. Vím, že jsem neudělala nic špatného ani se neprovinila proti pravidlům WADA,“ píše Italka na Twitteru.

Přečtěte si taky: Kasatkina okouzlila Toronto životním úderem. Strýcová si připsala velké vítězství

Přímé přenosy z Toronta

Na O2 TV Tenis můžete tento týden sledovat přímé přenosy z Rogers Cupu v Torontu. Ve druhém kole dvouhry si zahraje 5 českých tenistek včetně světové jedničky Karolíny Plíškové!

[blog_program_info id=“16276937″]

Kompletní program jednotlivých zápasů vždy najdete na Facebooku O2 TV Sport!

Foto: Facebook Sara Errani  (tom)
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru