Fair play Davida SOBIŠKA: Zvýšit počet náhradníků ve fotbale? Jsem pro!

Takové vnitřní hlasy možná našeptávají trenérům v české fotbalové lize. Příležitost by tomu mladíkovi dali, ale nemohou, protože ho na lavici nemají.

Pojďme se reálně zamyslet nad tím, jestli bychom nemohli zvýšit počet náhradníků.

V současné době může být v nejvyšší české fotbalové lize nominováno k utkání 18 hráčů. Možná je to škoda, když kluby mají na soupisce 22 až 30 fotbalistů, kterým platí.

Třeba taková Sparta nasadila v minulé sezoně do soutěžních utkání 38 různých hráčů!

Sparta

Povoleno je 7 náhradníků

Na velkých akcích jako jsou mistrovství světa, mistrovství Evropy nebo třeba v holandské Eredivisie, či italské Serii A může být nominováno k utkání maximálně 23 fotbalistů.

Není to ale dogma. Týmy nemusejí naplnit zápis maximálním počtem hráčů, ale usnadnilo by to práci trenérům, kteří vlastně taktizují už při skládání nominace k utkání.

Aktuální model nabízí koučům v české lize celkem 7 náhradníků.

Jeden post je daný pro brankáře. Dále se obvykle rozvrhnou síly na dva obránce (krajní a střední), stejný počet záložníků (ofenzivní a defenzivní) a dva útočníky.

Pokud hraje tým pouze na jednoho forvarda, tak se přiklání spíš k nominaci tří záložníků a pouze jednoho útočníka.

Zkusme si nastínit výhody nového modelu s početnější zápasovou lavičkou.

1) Trenéři by měli mnohem víc variant při taktických rošádách

Tým, který trénujete, prohrává 0:2, vy nemáte co ztratit a jdete hrát vabank. Klidně pošlete do hry další dva útočníky. Dřív by to třeba nešlo, protože jste měli na lavici jen jednoho. Tyto tahy by mohly znamenat i nějaké góly navíc a to je to, po čem přece všichni toužíme.

2) Ubylo by naštvaných a zklamaných hráčů

Fotbalisté jsou profesionálové, a i když nejsou v nominaci k utkání, tak se na něj jdou podívat a jsou s týmem. Je pro ně přeci mnohem lepší, když sedí na lavici náhradníků a ne na tribuně. To nemá žádný zdravý sportovec rád! Pokud není fotbalista v základní sestavě, tak i jako náhradník může utkání ovlivnit a dělat svou práci, z tribuny to jde těžko.

3) Větší šance pro mladé fotbalisty

Během týdne s vámi trénují tři šikovní hráči z juniorky, ale když dojde na nominaci k utkání, tak se do ní nevejdou. Makají, zlepšují se, není jim co vytknout, ale tu odměnu jim dáte až samotnou nominací, v lepším případě pár minutami na hřišti. I kdyby mladík do zápasu nezasáhl, tak ho nominace povzbudí do další práce a je to pro něj velká škola. Navíc ani o herní praxi talent nepřijde, protože jsou tu juniorky a dorostenecké soutěže, do kterých může ještě ten stejný víkend naskočit.

Od sezony 2018/2019 se mění herní formát fotbalové ligy. Měla by při té příležitosti LFA přemýšlet o navýšení počtu náhradníků?

Za mě určitě ano! Myslím si, že by to stálo minimálně za zvážení.

[blog_poll_start][poll id=“714″][blog_poll_end]

Přečtěte si taky: Na ligu už se chystá i reportér David Sobišek! Bude to podobná divočina jako v minulé sezoně?

Na O2 TV Sport a O2 TV Fotbal si v úterý večer můžete vychutnat Superpohár UEFA:

[blog_program_info id=“16276917″]

Přehrát si můžete i nedělní šlágr HET ligy:

[blog_program_info id=“16251091″]

Foto: Reuters
David Sobišek Autor článku
David Sobišek
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru