Bitevní pole Vlasty KAISERA:  Ach, ta věrnost…

V každém televizním seriálu na nevěru dříve či později dojde. Nebýt nevěry a rozchodů mezi celebritami, nebude mít bulvár skoro ani o čem psát. A v životech většiny z nás se něco takového také běžně vyskytuje – buď tajně, nebo i přiznaně…

Stejně tak ve fotbalovém světě – hlavním tématem v okurkové sezóně jsou přestupy. Kdo, kdy, kam, s kým, za kolik. A jakmile přestupové okno skončí, už se spekulace rojí nanovo.

My, běžní smrtelníci, jsme zkrátka v permanentním pokušení. A také v pochybnostech. Jsem věrný? Pořád ve stejném vztahu?? Pořád ve stejném klubu??? Nejsem nakonec nějak divný????
Věrnost jednomu jedinému fotbalovému klubu se ale stále vyskytuje, jen se netýká většiny těch největších a nejznámějších hráčů.

Římský císař Totti

Když se na jaře loučil s AS Řím Francesco Totti, neobešlo se to bez potoků slz mezi 70 tisíci diváky v hledišti. A nebránil se jim ani samotný hráč, který přiznal, jak těžkým dnem pro něj ono loučení bylo.

Francesco Totti, hráč z Itálie, strávil v AS Řím 25 sezón. A kdyby mohl, hrál by za klub svého srdce dál, o tom není nejmenších pochyb.

Jaké další hráčské legendy zná historie? Tedy fotbalisty, kteří byli či stále jsou ve své seniorské kariéře vázáni jen na jeden jediný klub?

Totti (AS Řím)

Přečtěte si také:

KVÍZ: Lafata dal 200. gól kariéry. Kolik z nejlepších 25 střelců historie vyjmenujete?

PALIČKOVY trenérské postřehy: Sparta může potřebovat i půl roku. Jinou možnost než trpělivost ale nemá

Náhrada za Neymara? Liverpool prý odmítl 100milionovou nabídku Barcelony!

Francesco Totti je se svými 25 lety římské věrnosti absolutně top. Překonal tak Ryana Giggse, který byl ve službách Manchesteru United mezi lety 1990 až 2014, tedy 24 sezón. U něj ale musíme prominout „hřích mládí“ – do svých čtrnácti nastupoval v řadách Manchesteru City…

Na 24 sezón to dotáhl také Paolo Maldini. A u něj to bylo opravdu jednobarevné, tedy spíš dvoubarevné: mezi lety 1985 až 2009 oblékal červeno-černý dres AC Milán.

Paolo Maldini

23 let v jednom dresu, to zažil gólman Rogerio CeniFC Sao Paulo. Když se podíváme na přestupové aktivity brazilských fotbalistů, je to skutečně ojedinělý a úctyhodný výkon. V dánském klubu OB stejný počet sezón odchytal Lars Høgh, Uwe Kamps v Borussii Mönchengladbach o jednu méně.

S dvaadvaceti lety se tedy dotáhl na jinou brankářskou legendu – držitel Zlatého míče Lev Jašin patřil mezi lety 1949 až 1971 k Dynamu Moskva. Dvaadvacítku se svým klubem, konkrétně 1. FC Kaiserslautern, dokončil a oslavil také mistr světa Fritz Walter.

A dál – 21 let, Jackie Charlton, bratr slavnějšího Bobbyho, v Leedsu. Také méně známý Günter Sebert v německém Mannheimu.

O dost víc do popředí fotbalových dějin vystoupili Franco Baresi a Giuseppe Bergomi. Oba to ve svých klubech (AC Milán, resp. Inter Milán) zarovnali na rovnou dvacítku.

Franco Baresi. Foto: messinasportiva.it

Přečtěte si také:

TIKI-TAKA vydělala za jaro 30 tisíc! Šek pro charitu převzal Jan Koller

Posila číslo 11! Sparta prý představí borce, co odehrál v minulé sezoně 150 minut

PILNÉHO domácí hřiště: Rosa žije, ale Sparta je teprve na začátku trnité cesty

Kdo se může přiblížit?

Italem Tottim jsme začínali, Italy končíme. Od Tottiho k Bergomimu je to pěkná řádka velkých fotbalových osudů.

A kdo se jim může přiblížit? Aktuálně Andrés Iniesta a Lionel Messi, hvězdné duo z Barcelony. To je sice stále lákáno jinam, ale “neymarovsky” se asi určitě nezachová. Iniesta si zatím na Camp Nou odkroutil 15 let, Messi 13.

Lionel Messi a Andrés Iniesta (Barcelona)

Česká stopa

Z českých fotbalistů pak věrností jedinému klubu nejvíce proslul legendární gólman František Plánička. Slavia se z jeho služeb mohla těšit mezi lety 1923 až 1938. A to už je hóóódně dávno! Jednomu věrnému ale můžete rukou potřást stále – Pavel Verbíř byl mezi lety 1991-2011 živoucím inventářem Teplic. Ovšem až do svých osmnácti to tento mělnický rodák zkoušel ve Spartě…

Pavel Verbíř. Foto: youtube,com

Stanice O2 TV Fotbal nabízí v tomto týdnu několik zajímavých přímých přenosů.

Středa 18.55 BATE – Slavia 3. předkolo Ligy mistrů
Pátek 15.55 Huddersfield – FC Turín příprava
Sobota 18.10 Liverpool – Bilbao příprava
Neděle 15.55 Everton Sevilla příprava
Neděle 16.25 Rapid Vídeň – Austria Vídeň rakouská liga
Neděle 16.55 Atlético Madrid – Brighton příprava
Neděle 17.30 Baník Ostrava – Slavia česká liga
Foto: messinasportiva.it, uefa.com, Reuters, youtube.com
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru