PALIČKOVY trenérské postřehy: Sparta může potřebovat i půl roku. Jinou možnost než trpělivost ale nemá

Fotbal většinou má logiku. S okřídleným výrokem Tomáše Pospíchala, který tvrdí opak, jsem nikdy nesouhlasil.

Potvrzuje se to i nyní v případě pražské Sparty a mnoha změn v jejím týmu, o kterých se teď všude kolem diskutuje.

Dnes už nejde to, co možná fungovalo kdysi. Za velké peníze nakoupit hráče, hodit jim míč a říct jim: „Hrajte!“ už zkrátka nestačí.

Současný fotbal je o mnoha detailech, se kterými je třeba pracovat. Ať už je to v rámci kondice fyzické u psychické, taktiky nebo chcete-li organizace hry.

Budování týmu je dlouhodobý proces, ve kterém vstupují do hry i takové věci jako charakterové vlastnosti hráčů a podobně.

Mám s tím své zkušenosti, i když samozřejmě v trochu jiných ekonomických podmínkách. V kariéře jsem ale několikrát přišel do klubu, kde se mužstvo prakticky rozuteklo a tvořil se nový tým. Ať už to byl Jablonec, nebo třeba Ratíškovice, se kterými jsme hráli nakonec finále poháru.

Nový dres Sparty pro sezonu 2017/18. Foto: Twitter

Přečtěte si také:

Posila číslo 11! Sparta prý představí borce, co odehrál v minulé sezoně 150 minut

KVÍZ: Lafata dal 200. gól kariéry. Kolik z nejlepších 25 střelců historie vyjmenujete?

PILNÉHO domácí hřiště: Rosa žije, ale Sparta je teprve na začátku trnité cesty

Jak dlouho ještě?

Při počtu změn, které Sparta udělala, může trvat klidně třeba půl roku, než si to tzv. sedne. A podle mého názoru jazyková bariéra a mnohonárodnostní složení týmu ten proces ještě prodlužuje. Problém je, že na Letné ten čas nemají. Potřebují úspěch hned.

Zároveň Sparta nejspíš nemá jinou možnost, než v nastoupené cestě pokračovat i v případě, že by vypadla z Evropské ligy.

Byl by to velký problém hrát s takto širokým kádrem jen českou ligu a pohár. Určitě by opadla motivace u hráčů, kteří ze zahraničí do Sparty přišli s nějakým očekáváním. Český trenér by takový neúspěch prakticky jistě neustál. To všechno je pravda.

Ale klub už po všech investicích prakticky nemůže couvnout. Sparta vsadila všechno na jednu (italskou) kartu a teď už bude muset vydržet.

Andrea Stramaccioni (Sparta). Foto: Facebook AC Sparta Praha

Přečtěte si také:

TIKI-TAKA vydělala za jaro 30 tisíc! Šek pro charitu převzal Jan Koller

Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Křetínský se vydal na křížové tažení. Proč ho musí dotáhnout do konce?

Rosického velkolepý návrat! Podívejte se na neskutečné ovace na Letné!

 

Slavia je o půl roku vpředu

Slavia, která velkou obměnou prošla celkem nedávno také, to zvládla lépe. Podle mého názoru i za velkého přispění trenéra Šilhavého, který se například nebál posadit na tribunu ani nejdražšího hráče Gino van Kessela. Tým je soudržný a na první pohled tam panuje úplně jiná atmosféra, než na Letné. Slavia je zkrátka před Spartou minimálně o půl roku až rok vepředu.

Jaroslav Šilhavý Slavia

Sešívaní jsou pro mě i největším favoritem na titul. Plzeň sice vstoupila do sezóny velmi dobře. Líbil se mi její zápas v Bukurešti, ale vysokou výhru nad Duklou bych nepřeceňoval. I sám obránce Lukáš Hejda přiznal, že Viktoria dala první gól ze standardky a pak se spoléhala na brejky. To je hra, která na Duklu platí. Každý soupeř ale proti Plzni takhle hrát nebude.

Na druhou stranu si myslím, že hráči v Plzni budou mít obrovskou chuť ukázat, že i bez astronomických peněz, jaké do přestupů daly pražská S, se dá udělat velký výsledek. Touha dokázat, že mě ostatní neprávem podceňují, udělá kolikrát mnohem víc, než dvojnásobné prémie a podobné motivační prvky. To může být pro Plzeň velká devíza.

Sledujte každé pondělí na O2 TV Sport unikátní talkshow TIKI-TAKA!

[blog_program_info id=“16145605″]

Nováčci nebudou otloukánky

V prvním ligovém kole mě zaujala vítězství nováčků na hřištích soupeřů. Do určité míry je to překvapení, ale zase je třeba si přiznat, že ani Baník Ostrava, ani Sigma Olomouc nejsou typičtí nováčci, kteří by se v nejvyšší soutěži museli rozkoukávat a v některých zápasech platit za otloukánky.

Myslím si, že ani jeden z nich nebude mít problémy se záchranou. Přiznám se, že Sigmě jsem věřil o dost míň, ale v Mladé Boleslavi ukázala, že se nelekne ani favorizovaného soupeře.

Sigma Olomouc. Foto: Facebook

Pohárové tipy? Vidím to na 3:1

Začnu od čtvrtečních zápasů Evropské ligy.

Mladá Boleslav si to s albánským Skenderbeu Korce zkomplikovala inkasovanou brankou, takže výsledek 0:1 ji pošle ze hry. V zápasech vyrovnaných soupeřů ale často platí, že lépe se vám hraje venku, kde nemusíte tolik tvořit, soustředíte se na obranu a můžete počkat na chyby soupeře. I proto věřím, že Boleslav neprohraje a postoupí.

Naopak Spartě nevěřím, i když bych jí postup stejně jako ostatním českým zástupcům přál. Ale vzhledem k její aktuální nepohodě, síle soupeře, který byl v prvním utkání hodně hladový a odhodlaný, to na postup nevidím. Vyhrát 3:0, to není jen tak proti žádnému soupeři.

Dobře rozehraný zápas má Plzeň, ale zkušenost ji učí, že ani dobrý výsledek z prvního zápasu v Rumunsku nemusí znamenat, že je hotovo. Věřím, že právě toto vědomí Plzni pomůže dál.

Slavii věřím ještě o něco víc. Je to podobné jako u Mladé Boleslavi. Nebude muset dobývat jako v domácím zápase a myslím si, že hra na protiútoky do otevřenější obrany jí bude více vyhovovat.

Stanice O2 TV Fotbal nabízí tento týden několik zajímavých přímých přenosů.

Úterý 17.55 Huddersfield – Stuttgart příprava
Pátek 15.55 Huddersfield – FC Turín příprava
Sobota 18.10 Liverpool – Bilbao příprava
Neděle 15.55 Everton Sevilla příprava
Neděle 16.25 Rapid Vídeň – Austria Vídeň rakouská liga
Neděle 16.55 Atlético Madrid – Brighton příprava
Neděle 17.30 Baník Ostrava – Slavia česká liga
Foto: Facebook
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru