Pohádkový příběh z Tour de France! Na mýtickém vrcholu zaskočil hvězdy „skokan na lyžích“ Roglič!

Slovinec Primož Roglič vyhrál 17. etapu slavné Tour de France, která vedla přes mýtický Col du Galibier, impozantním způsobem.

[blog_program_info id=“15766795″]

Ve stoupání na vrchol ve výšce 2642 metrů utrhl svým tempem i hvězdného Alberta Contadora a nakonec na něj nestačila ani skupina hlavních favoritů v čele s držitelem žlutého trikotu Chrisem Froomem, která v cíli ztratila minutu a 13 vteřin.

Premiérový slovinský vítěz etapy na Tour přitom jede veleslavný závod poprvé. Cyklistice se věnuje naplno teprve pět let. Předtím byl skokanem na lyžích. A ne ledajakým.

V roce 2007 byl členem zlatého slovinského družstva na mistrovství světa juniorů. Mezi seniory se ale neprosadil. Po děsivém pádu na můstku v Planici, při němž si poranil koleno, dal skokům vale a rozhodl se změnit sport.

[fve] https://youtu.be/oNRYgKyZBAI[/fve]

Přečtěte si také:

Sagan netrucuje a potěšil fanoušky. Bude závodit blízko českých hranic!
Nové DŮKAZY: Cavendish málem stáhl nevinného Sagana k zemi!
Těžký pád Cavendishe na Tour! Přehnal to Slovák Sagan s tvrdostí?

Pro Slovinsko i pro Rogliče byla cyklistika trefou do černého. Už teď zvládl to, co žádný Slovinec před ním. Loni vyhrál časovku na Giro d’Italia, letos zaskočil všechny hvězdné vrchaře na Tour.

„Je to šílené, neuvěřitelné. Nedá se to popsat. Asi to dokážu pochopit až později, co velkého jsem dnes dokázal. Byla tady má přítelkyně a celá rodina, všechny ty slovinské vlajky. Je to bláznivé,“ rozplýval se šťastný Roglič v cíli.

Primož Roglič. Foto: Reuters

V úniku se předvedl Cink, favorité odpárali Arua

Hodně vidět byl v průběhu grandiózní etapy i český závodník Ondřej Cink z týmu Bahrain Merida. Dlouho se držel v úniku s Contadorem a Rogličem. Až na svazích Galibieru přestal bývalý cyklokrosař, který absolvuje svou první sezonu na silnici, jejich tempu stačit. Cink nakonec dojel etapu na 17. místě se ztrátou lehce přes pět minut na vítěze.

Ondřej Cink na Tour de France. Foto: Reuters

V boji o celkové vítězství nabral důležitou ztrátu Ital Fabio Aru. Zbylým favoritům se ho podařilo setřást v závěru výstupu na Galibier a jezdec Astany, který znovu zůstal bez podpory týmových kolegů, se nezvládl dotáhnout ani v následném sjezdu.

Fabio Aru. Foto: Reuters

V cíli ztratil 31 vteřin a opustil první trojku průběžného pořadí. Tu spolu s vedoucím Froomem tvoří Francouz Romain Bardet, jemuž ve středu nevyšlo hned několik pokusů o útok, a Kolumbijec Rigoberto Urán. Oba na Frooma ztrácejí shodně 27 vteřin.

Chris Froome, Romain Bardet a Rigoberto Urán. Foto: Reuters

Tour de France pokračuje další horskou etapou ve čtvrtek, kdy je na programu dojezd na další z ikonických vrcholů Izoard.

Přímý přenos můžete sledovat také prostřednictvím O2 TV na stanicích ČT Sport a Eurosport 1.

[blog_program_info id=“15826861″]

[blog_program_info id=“15828860″]

Foto: Reuters
Redakce O2 TV Sport Autor článku
Redakce O2 TV Sport
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru