Fotbalový RADAR: Deset let stříbrné dvacítky. Řekni, kde ti hráči jsou, co se s nimi mohlo stát?

Zkuste si představit, že by se pohromadě sešla tahle sestava:

Sergio Romero (dnes Manchester United) – Gabriel Mercado (FC Sevilla), Gerard Piqué (FC Barcelona), David Luiz (Chelsea), Marcelo (Real Madrid) – Gary Medel (Inter Milán), Arturo Vidal (Bayern Mnichov), Ángel Di María (Paris Saint-Germain) – Luis Suárez (FC Barcelona), Sergio Agüero (Manchester City), Alexis Sánchez (Arsenal). To by byl mančaft, co?

Nebo následující jedenáctka:

Rui Patrício (Sporting Lisabon) – Mauricio Isla (Cagliari), Martín Cáceres (Southampton), Federico Fazio (AS Řím), Fábio Coentrao (Sporting Lisabon) – Willian (Chelsea), Grzegorz Krychowiak (Paris Saint-Germain), Héctor Moreno (AS Řím) – Edinson Cavani (Paris Saint-Germain), Javier Hernández (Bayer Leverkusen), Giovani dos Santos (Los Angeles Galaxy). Také žádné béčko, že?

A to se mi ještě nevešli takoví borci, jako jsou Wojciech Szczesny, Éver Banega, Šinži Kagawa, Luiz Adriano… Plejáda osobností téměř nebere konce.

A teď proti těmto esům postavte tyhle chlapíky: Jakub Dohnálek, Michal Held, Luděk Frydrych, Tomáš Cihlář.

Teamwork vs. individuality

Že vám tahle jména moc neříkají? Nedivím se. Ta si pamatují jen opravdoví znalci. Museli byste dlouho hledat, kde si vlastně dneska vydělávají na chlebíček. Ostatně, třeba takový Marcel Gecov už fotbal nehraje vůbec a vrhl se na podnikatelskou dráhu.

A přece se všichni tihle fotbalisté sešli v červnu a červenci 2007 na turnaji hraném v šesti kanadských městech. A zatímco spousta hvězd současného fotbalu tenkrát skončila hluboko v poli poražených, český výběr pod vedením trenéra Miroslava Soukupa klepal, řečeno slovy klasika, na zlatou bránu.

Zní to téměř neuvěřitelně, ale ještě půl hodiny před koncem finále vedl nad favorizovanou Argentinou 1:0 a nakonec bral stříbro.

Cesta českého týmu turnajem:

[fve]https://youtu.be/PxBCRf_7p5o[/fve]

Základní skupina Česko – Argentina 0:0
Česko – KLDR 2:2
Česko – Panama 2:1
Osmifinále Česko – Japonsko 2:2, 4:3 na pen.
Čtvrtfinále Česko – Španělsko 1:1, 4:3 na pen.
Semifinále Česko – Rakousko 2:0
Finále Česko – Argentina 1:2

[fve]https://youtu.be/BKkc50lReFI[/fve]

V podstatě se však naplňují Soukupova slova bezprostředně po prohraném zápase: „Naše výkony byly založené na týmovém duchu.“

Zatímco totiž soupeři vychovali z nadějných juniorů výjimečné jednotlivce, Česku vyrostl jen silný kolektiv. Ale skoro nic víc.

Z 21 hrdinů to nejdál dotáhl obránce Marek Suchý, na mistrovství paradoxně využívaný jako štítový záložník. Už více než tři roky je stabilní oporou Basileje, sbírá jeden švýcarský titul za druhým, pravidelně nastupuje v Lize mistrů a na kontě má přes tři desítky startů v seniorském áčku.

Marek Suchý Markus Berg Švédsko Česko

Přečtěte si také:

Schick vyrazil po zmařeném přestupu na ryby. Jak brutálně ho trollil Barák?
Šok z Brazílie! PSG prý vykoupí Neymara z Barcelony za astronomickou výstupní klauzuli!
Blázinec! Mourinho si vyžádal červenou kartu pro Valenciu! Rozhodčí ho chtěl jen vystřídat

 

Za relativně úspěšné se dají považovat kariéry Ondřeje Mazucha, Tomáše Pekharta, Ondřeje Kúdely, Jakuba Mareše či Jiřího Valenty.

I když ode všech jsme si asi slibovali přece jen trochu víc. U některých nastala výkonnostní stagnace, jinde zase uškodila špatná volba klubu a nesmíme zapomenout ani na zdravotní problémy.

Apropó – zranění. Ta negativně ovlivnila fotbalový život nejednoho člena stříbrné dvacítky. Jan Šimůnek, Petr Janda, Luboš Kalouda nebo Tomáš Mičola by o tom mohli vyprávět.

Luboš Kalouda. Foto: sparta.cz

Horší však je, když si talentovaný hráč ublížil sám. A to je v kostce životopis Martina Fenina, největší české superstar z léta 2007.

Když dal ve finále překrásný gól z otočky (mimochodem svůj třetí na turnaji), ležel mu u nohou celý svět. Skvělou formu si pak přenesl i do Teplic, kde si vystřílel angažmá v bundesligovém Frankfurtu. Nástup v Německu měl fantastický, jenže pak podlehl sebeuspokojení, přestal na sobě pracovat a nastal sešup.

Martin Fenin. Foto: bloguez.com

Stopadesátý restart

Z mladíka, jenž mohl být novým kanonýrem národního týmu, se stal notorický průšvihář. Přidaly se i psychické problémy. Ale to už vlastně všichni znáte. Tak jen připomeňme, že naposledy se Fenin snažil marně chytit v Brně a nyní to zkouší ve Varnsdorfu.

„Proces restartu zažívám už asi po stopadesáté. Vlastně už od 24 let je mi podbízeno, že končím s fotbalem. Ale bylo by mi to líto. Je mi pořád jen třicet a to je na konec strašně brzy,“ řekl před pár dny v rozhovoru pro iDnes.cz.

Martin Fenin. Foto: fczbrno.cz

Přečtěte si také:

Slavia se utká v Lize mistrů s Bělorusy! Zápas uvidíte na O2 TV Sport! Jak ho sledovat?
Čech proti Bayernu čaroval, pak čelil směšné penaltě! Jak vychytal Jamese Rodrigueze?
Sparta má další posilu! Odhalila se ale předčasně! Jak k tomu došlo?

Tak věřme, že to myslí opravdu vážně, i když je pro něj druhá liga skoro až nedůstojná. Vždyť ve 20 letech stál na stejné startovní čáře s Agüerem, jenž ve finále v Torontu srovnal na 1:1 a nasměroval svůj tým k vítěznému obratu.

Nejen mistři světa Argentinci, ale i tehdy bronzoví Chilané zkrátka z téhle generace vytěžili mnohem víc. Dodnes sbírají medaile na velkých turnajích, mají své opory rozeseté po špičkových klubech celé vyspělé Evropy a předvádějí kvalitní hru.

A náš fotbal? Ten šel za těch deset let dolů. Proč, to už jsme si vysvětlili. Na trhu se nejvíc uplatnil defenzivní hráč, což odráží sílu české školy. Ta je založená na taktice, disciplíně, schopnosti eliminovat kvality protivníka.

Víc momentálně nemůžeme nabídnout.

Svůj díl viny na tom nesou hráči, trenéři, agenti i funkcionáři.

Snad se z toho všichni poučí. A až zase povede takový velký výsledek, alespoň je to donutí sejmout růžové brýle a díky tomu to třeba nakonec dopadne lépe.

Nejsem založením pesimista, ale zrovna tomuhle moc nevěřím…

Stanice O2 TV Fotbal do konce týdne nabízí další přímé přenosy. Ať už jde o přípravný zápas, nebo 1. kolo rakouské bundesligy.

Sobota 16.55 Marseille – Glasgow Rangers příprava
Neděle 16.25 Altach – Austria 1. kolo rakouské bundesligy

V příštím týdnu je pak vedle další přípravy na programu přímý přenos z předkola Ligy mistrů Slavia – BATE Borisov (úterý 25. 7., 19.00), nebo 1. kolo domácí HET ligy Sparta – Bohemians (neděle 30. 7., 19.00).

Foto: fczbrno.cz, sparta.cz, Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru