Bitevní pole Vlasty KAISERA: Kam se poděla Valencia? Netopýři poletují v temnotách

Začátek nového století a tisíciletí byl přitom ve znamení velkých nadějí: pod trenérem Héctorem Cúperem dosáhla Valencia dvakrát za sebou finále Ligy mistrů. Jeho nástupce Rafa Benítez pak připravil žeň titulů – 2x španělský pohár a jednou vítězství v Poháru UEFA.

Valencia

V roce 2007 slavnostně odstartovaly práce na stadionu Nou Mestalla, který měl pojmout všechny zájemce o permanentní vstupenky.

Původní Mestalla (tento stadion byl otevřen v roce 1923) totiž je schopna pojmout „pouze“ 50 tisíc diváků, ale dalších 20 tisíc fanoušků patří k čekatelům na možnost koupit si permanentní vstupenku.

Zdánlivě ideální situace pro fotbalový klub a jeho prosperitu. Jenže ouha… Něco se nepochopitelně pokazilo.

Valencia CF

Klub, úspěšný na domácí i mezinárodní scéně, milovaný a podporovaný svými početnými fanoušky, se najednou dostal do těžké finanční a posléze i výkonnostní krize. Jak si tohle vysvětlit jinak, než oním babišovským „všetci kradnú“?

Od května 2014 drží většinu akcií singapurský magnát Peter Lim. Ale v případě Valencie se zatím nepotvrdilo, že asijská investice je dobrá a jistá investice. V klubu se věci mění spíše k horšímu. Stavba Nové Mestally se zastavila, nedokončený stánek chátrá a nikdo není schopen říci, zda a kdy se dělníci vrátí.

Optimistická varianta je otevření v roce 2019, k oslavám stoleté existence klubu. Pesimistická varianta zní – nutná demolice dostatečně nezajištěné novostavby!

Valencia Nou Mestalla

Klub přitom již delší dobu odprodává všechny své největší hvězdy. Jsou mezi nimi odchovanci zdejší slavné „cantery“ David Silva, Jordi Alba, Paco Alcácer, Juan Bernat a Isco (dnes Manchester City, Barcelona, Bayern a Real), stejně jako osobnosti, kterým Valencia umožnila vyrůst. Nicolás Otamendi však byl prodán Manchesteru City (45 milionů eur), Skhodran Mustafi Arsenalu (36 milionů), André Gomes Barceloně (35 milonů) a Roberto Soldado Tottenhamu (30 milionů).

Kde všechny ty peníze jsou? A kde jsou slibované masivní investice Petera Lima?

Zatím se Valencia realizuje jen ve výměnách trenérů. Od odchodu posledního úspěšného kouče Beníteze v roce 2004 jich vystřídala šestnáct, z toho Salvador „Voro“ na lavičce v onom období zaskakoval celkem čtyřikrát. Za Limovy tříleté vlády jich bylo už sedm – Juan Antonio Pizzi, Nuno Espírito Santo, Gary Neville, Paco Ayestarán, Cesare Prandelli, Marcelino a už zmiňovaný Salvador „Voro“.

Gary neville valencia

Příprava Valencie na O2 TV Sport

Výsledek? Slavná Valencia se stále topí ve finančních problémech, věrní fanoušci protestují a klub málem sestoupil. „Los Che“ byli nakonec rádi, že se v minulé sezoně zachránili a nakonec skončili dvanáctí. Bylo to už konečně onen příslovečný odraz ode dna?

Jak si povede Valencia v novém ročníku, to můžete posoudit při sledování jejich přípravných zápasů s Lausanne-Sport a Sportingem Lisabon na O2 TV Sport!

[blog_program_info id=“15594574″]

[blog_program_info id=“15647128″]

Foto: Reuters, foto8.com, Facebook
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru