Příběhy české ligy XXIII: Šestnáct výher v řadě. Krejčího Plzeň zlomila letitý historický rekord (2015/2016)

Po flámu bývá kocovina. Také Viktorii Plzeň chvíli trvalo, než vystřízlivěla z nekonečného večírku s Pavlem Vrbou. Přerovský rodák ji během pěti let dovedl ke dvěma titulům a dvěma účastem v hlavní fázi Ligy mistrů. Díky němu tak do kasy přitekly stamiliony korun a západočeská metropole se konečně objevila na mapě vyspělé fotbalové Evropy.

Jenže Vrbu v prosinci 2013 zlákala nabídka vést českou reprezentaci. Nastala etapa hledání nástupce. Vedení to zkusilo s Dušanem Uhrinem mladším. Vydržel osm měsíců. Vaz mu zlomil srpnový domácí debakl 1:4 s Petrolulem Ploješť ve 3. předkole Evropské ligy. Vystřídal ho Miroslav Koubek, jenž vrátil titul do Doosan Areny a na paži si nechal vytetovat jméno klubu. Brzy mohl hledat někoho, kdo mu ho odstraní.

Miroslav Koubek Plzeň

Rok se totiž s rokem sešel a z (před)časného vyhazování koučů se v Plzni stala neblahá tradice. Také Koubkovi se stalo osudným klopýtnutí na mezinárodní scéně. V odvetě 3. předkola Champions League před vlastním publikem prohospodařila náskok z prvního zápasu s Maccabi Tel Aviv a podlehla 0:2. Třiašedesátiletý doyen Koubek – nejstarší kouč-šampion v české historii – ještě dostal šanci v zápasech se Slováckem a v Teplicích. Byly z toho shodně hubené remízy 2:2 a vzduchem zasvištěla gilotina.

Zručný Krejčí a jeho parádní střih

Na lavičku tak v srpnu 2015 usedl reprezentační asistent Karel Krejčí, jenž se s Vrbou podílel na zmiňovaných úspěších ve zlaté éře Viktorie. „Pro mě je Plzeň srdeční záležitostí, protože jsem zde byl devět let jako hráč a pak sedm let jako trenér, oženil jsem se tu a narodil se mi zde syn. Jsou to věci, které mi zůstaly v srdci,“ přiznal se tehdy šestačtyřicetiletý nováček v roli hlavního kouče.

Karel Krejčí Plzeň

Rychlý návrat ohlásil také bývalý kapitán Pavel Horváth. Napřed však musel rozvázat smlouvu na klubové farmě v Domažlicích, kde od léta sbíral první trenérské zkušenosti.

Nově vytvořený tandem se dal poprvé dohromady v play off Evropské ligyVojvodinou Novi Sad a byla to úspěšná premiéra. Výhra 3:0 nakopla obrozený tým směrem k postupu do základní skupiny, což se blahodárně projevilo také v ligové soutěži.

Tam musel obhájce titulu dohánět pětibodovou mezeru na čelo tabulky. Krejčí ušil svým svěřencům na míru správnou taktiku, nastolil potřebnou disciplínu a hle – Plzeň se zase rozjela jako kombajn! Bodové žně trvaly šest kol, kterými prošla bez ztráty kytičky. Kousek po kousku ukrajovala z manka na vedoucí Spartu, až z něj nezbylo nic. Pak sice přišla prohra v Brně, jenže 1. listopadu 2015 nadešel napjatě očekávaný den. Ve Štruncových sadech se utkali dva nesmiřitelní nepřátelé: úřadující mistr a jeho hlavní vyzyvatel.

Spartě všechno hrálo do karet. I bez lehce indisponovaného kanonýra Davida Lafaty, jenž zůstal na lavičce, držela dlouho nadějný stav a pokoušela se hrát aktivně. Přežila rovněž penaltu Michala Ďuriše, kterou brankář David Bičík bravurně zneškodnil.

sparta plzen

Čtyři minuty před odchodem do kabin pak přišel zkrat domácího kapitána Václava Procházky. Ten oplácel Markovi Matějovskému a rozhodčí Radek Příhoda jej okamžitě vykázal pod sprchy.

Letenští tedy více než poločas měli obrovskou výhodu v podobě početní převahy a vzhledem jejich k územní převaze se dalo předpokládat, že hráčům Plzně začnou po změně stran docházet síly.

Procházka nadobro skončil(a)

Jenže opak byl pravdou. Napřed se ocitl ve velké šanci Ďuriš. Sice nedal, ale atmosféra na stadionu se tím okamžikem úplně zlomila. Zakřiknuté obecenstvo se poprvé od Procházkova vyloučení probudilo a stalo se tím správným jedenáctým, ale spíše řekněme dvanáctým hráčem. Najednou bylo ve vzduchu cítit plzeňskou touhu po třech bodech. Sebevědomí oslabeného mužstva narůstalo každým okamžikem, zatímco sparťané předváděli jen sterilní snahu s neefektivním držením míče.

Po dalším Ďurišově nebezpečném úniku už do třetice konečně uhodilo. Jan Baránek si naskočil na centr Jana Kovaříka z rohového kopu a otevřel skóre. Milan Petržela poté z brejku zvýšil na 2:0 a bylo rozhodnuto. Střídající Lukáš Juliš už v závěru jen zkorigoval na konečných 2:1 pro Plzeň.

„Zápas se určitě zapíše do dějin plzeňského fotbalu. Kluci ukázali, že mají velký charakter. Vyhráli díky sebeobětování,“ zaplesal Krejčí po nezapomenutelném triumfu a jedním dechem zpražil hříšníka Procházku. „Hráč jeho kalibru by si tohle neměl dovolit. Je to neomluvitelné,“ naznačil, že dny velké opory jsou sečteny.

plzen sparta

A skutečně – Procházka v zimě přestoupil do tureckého Osmanlisporu. Svému předchozímu zaměstnavateli však příliš nechyběl. Plzeň se totiž díky vítězství nad Spartou odpíchla k nevídané šňůře, která přežila i zimu.

Postupně zdolala Ostravu 4:0, Mladou Boleslav 1:0, Jablonec 1:0, Duklu 3:0, Slovácko 2:1, Teplice 1:0, Olomouc 1:0, Příbram 4:0, Bohemians 2:0, Liberec 1:0, Jihlavu 2:0, Zlín 2:1 a Brno 2:1. Sečteno a podtrženo: i se zápasem se Spartou za půl roku neztratila ani bod a dostala čtyři pouhé branky!

Přečtěte si taky: Plzeň v oslabení urvala vítězství nad Spartou. Rozhodla střídající esa

Krmenčík jako trumfové eso

S touhle skvostnou vizitkou přijela 24. dubna 2016 k odvetě na Letnou. Pro Spartu to byla poslední šance na zvrat v boji o prvenství. Na první příčku ztrácela pět kol před koncem osm bodů a měla horší vzájemný duel.

Jenže svěřenci Zdeňka Ščasného po spanilé jízdě do čtvrtfinále Evropské ligy už skoro neměli, kde brát. Navíc se museli popasovat s rozsáhlou marodkou.

Oproti tomu Krejčímu opět vyšlo vše, nač sáhl. Trefil se do základní sestavy, taktiky i střídání. Měl také nezbytný ždibec štěstí. To když Bořek Dočkal za stavu 0:1 zahodil pokutový kop.

Bořek Dočkal (Sparta)

Přečtěte si taky: VIDEO: Sparta zahodila penaltu, pak ji Plzeň deklasovala!

Zlatá ruka plzeňského stratéga se projevila v 79. minutě. Na hřiště poslal nažhaveného žolíka Michaela Krmenčíka a ten během necelé čtvrthodinky dal dva góly! Plzeň srazila Spartu na lopatky a po výhře 3:0 už měla v podstatě jistou obhajobu.

Tu definitivně zpečetila v utkání s Ostravou. Výhrou 2:0 také uzavřela nejdelší vítěznou sérii v dějinách české ligy. Za 16 kol vybojovala plný počet 48 bodů! Z historických tabulek tak vymazala právě Spartu a její výkon ze sezony 1999/2000.

„Celý klub je nacucaný vítěznou mentalitou,“ pochvaloval si Horváth, který po třech titulech v roli hráče slavil první jako člen realizačního týmu.

„Kdyby mi to někdo řekl na začátku sezony, určitě bych tomu nevěřil,“ připustil dojatý Krejčí.

Přečtěte si taky:

Příběhy české ligy XXII: Galácticos z Jablonce proháněli i ty největší favority. Titul však z toho znovu nebyl (2014/2015)

Příběhy české ligy XXI: Velké memento pro Slavii! Pastoorův tým byl krůček od sestupu aneb Haló, zachránili jsme se? (2013/2014)

Příběhy české ligy XX: První ligové vyloučení kanonýra Lafaty přišlo v nejnevhodnějším okamžiku (2012/2013)

Premiéra Sparty živě

Úvodní zápas Sparty v novém ročníku nejvyšší české fotbalové soutěže proti Bohemians Praha 1905 odvysílají v neděli 30. července od 19 hodin stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal.

Foto: fcviktoria.cz, Facebook AC Sparta Praha
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru