Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Vyzkoušejte si profesi komentátora z pohodlí vašeho obýváku

Příprava komentátorské pozice

Není nic jednoduššího. Vzhledem k tomu, že v dnešní době se převážná většina přenosů komentuje ze studia, stačí si doma v obýváku vytvořit vhodné prostředí. Znamená to odstranit z pokoje děti, zvířata, manželku (pokud ji nechcete využít jako experta).

Mezi gauč a televizi umístit stolek, na který se vejde počítač a papír se sestavou. Opravdový fajnšmekr si může doma dokonce nasimulovat prostředí stadionu. V takovém případě doporučuji naopak do pokoje pozvat děti, zvířata, manželku a zvlášť vhodná je i tchyně. Všechny je potřeba následně vydráždit tak, aby vytvářeli rušné prostředí.

Není vůbec na škodu, pokud do vás občas šťouchnou, případně vám příležitostně vylijí za krk pivo. Otrlejší povahy mohou pověřit některého z členů rodiny, aby sem tam v nestřežené chvíli odpálili v obýváku dělobuch.

Příprava na zápas versus freestyle

Následně si musíte říct, jaký typ komentátora hodláte být. To totiž ovlivní vaši přípravu na zápas.

Předem si můžete vypsat sestavu, rozestavení, informace o hráčích, pikanterie, historické věty, odborné či vtipné hlášky. U posledně jmenovaného ale musím upozornit na určitou záludnost. Pokud si připravíte vtipnou nebo odbornou hlášku dopředu, stáváte se při jejím použití vlastně hercem, který musí perfektně předstírat, že ho napadla v daný okamžik. Proto v takovém případě nedoporučuji například dlouhá souvětí nebo latinské citáty. A hlavně. I sebevtipnější hlášku byste měli použít během přenosu jen jednou.

štěrba

Možná ale dáte přednost tzv. freestylu, to znamená sázce na to, že vás hláška napadne během přenosu. A tady pozor! Vstupujete na tenký led, protože je velmi pravděpodobné, že co vám se bude zdát vtipné, bude vaše okolí považovat za trapné. A naopak. Váš trapas bude pro ostatní velice úsměvný.

Proto nejprve doporučuji návštěvu hospody spojenou nejen s konzumací piva, ale i s vlastním sebezpytem. Hoďte sem tam do placu nějakou myšlenku a pozorujte reakci na ni. Pokud se vám budou smát, existuje velká pravděpodobnost, že budete jako komentátor trapný. Pokud po vás budou házet půllitry, máte šanci stát se dobrým komentátorem.

Identifikace hráčů? Zapomeňte na čísla dresů

I na správnou identifikaci hlavních aktérů se musíte připravit. A pokud se nechcete spoléhat na to, že se k vám pokaždé hráč v detailu otočí zády, zapomeňte na to, že vám v identifikaci nějak zvlášť pomůžou jejich čísla.

Daleko užitečnější je napsat si rozestavení, případně si zjistit nějaké další identifikační znaky, jako barvu pleti, účes, specifický pohyb a podobně.

Není ale potřeba se správné identifikace nějak zvlášť bát. Pořád si říkejte, že co nevidíte vy, nevidí ani divák. A do jisté míry si můžete vystačit i s obecnými kategoriemi (domácí, hosté, červenočerní, Rojiblancos, Letenští, fotbalista, hráč, atd.). Prakticky se dá odkomentovat celý přenos, aniž byste zmínili jediné jméno.

Hodně štěstí a mnoho komentátorských zážitků.

Přípravné zápasy Slavie na O2 TV Sport

Hned 4 přípravná utkání mistrovské Slavie na novou sezonu uvidíte na O2 TV Sport v přímých přenosech!

4. července 17.55 Slavia – Celtic FC
8. července 17.55 Slavia – Krasnodar
12. července 16.55 Slavia – West Bromwich Albion
16. července 18.55 Slavia – Nice

[blog_program_info id=“15434375″]

Přečtěte si taky:

Slavia uctí svého prvního trenéra duelem s Celtikem! Co si připravila? Uvidíte exkluzivně na O2 TV Sport!

Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Zahraniční posily? Zajímavost ligy, ale omezení domácí konkurence

Za žlutou kartu trestnou lavici! Jaká revoluční změna fotbalových pravidel začne od léta platit v Čechách?

Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru