Fotbalový RADAR: 130 let historie, skotští Invincibles, nový Drogba a The Fields of Athenry. To vše uvidíme a uslyšíme v Edenu

Šestého listopadu letošního roku uplyne přesně 130 let od okamžiku, kdy katolický kněz Bratr Walfrid založil fotbalový klub za účelem finanční a materiální podpory hladovějících obyvatel východní části Glasgowa. Tam žili zejména chudí irští přistěhovalci. Z jejich středu se dodnes rekrutuje nejširší fanouškovská základna.

Během své bohaté historie si však zelenobílí Bhoys našli příznivce po celém světě. Do mezinárodního povědomí se dostali především díky triumfu v Poháru mistrů evropských zemí v roce 1967. Legendární manažer Jock Stein ordinoval svým svěřencům atraktivní styl, s nímž vyškolil jinou trenérskou ikonu – Helenia Herreru. Nadšeně útočící Celtic naprosto rozmetal defenzivně laděnou taktiku Interu Milán a definitivně ukončil éru catenaccia.

Také díky tomuto triumfu má dnes Celtic na zeměkouli údajně až deset milionů fandů. Ti, kteří pravidelně plní do posledního místečka hlediště stadionu v Parkheadu, jsou podle mě nejlepší na světě. Už když před zápasem se šálami nad hlavami zpívají tradiční hymnu You’ll Never Walk Alone, běhá člověka mráz po zádech.

A nádherná atmosféra tam samozřejmě panuje i během utkání. Jakmile ze 60 tisíc hrdel zazní irská folková balada Fields of Athenry s refrénem „Low lie the fields…“, naskakuje mi husí kůže. Vždycky si v tu chvíli přeju, abych byl na tribuně také a mohl zpívat s nimi.

[fve] https://www.youtube.com/watch?v=6AwBmLQAjCY[/fve]

Přečtěte si také:

Mexičan Fabián si nádherně vychutnal Němce! Do finále Poháru FIFA jdou ale Evropané!
Bláznivá Viktorka Žižkov! Jak blbli hráči na tréninku? Proč jim kouč Vavruška říká cvoci?
Když musíš, tak musíš! Doktoři v Chile si drama s Portugalskem nenechali ujít ani při operaci

Staré firmy zase pohromadě

Ovšem zpátky na hřiště. Největším rivalem Celtiku jsou odnepaměti o 15 let starší sousední Rangers. Derby tzv. Starých firem se hrálo už 408krát. Jezdci mají ve vzájemné bilanci navrch a drží také skotský rekord v počtu titulů. Ten poslední čtyřiapadesátý však získali v roce 2011. Od té doby nastává hegemonie Celtiku, který kraloval šestkrát v řadě.

Situaci měl však značně ulehčenou. Scházela mu totiž vyrovnaná konkurence. Jeho úhlavní nepřítel před pěti lety zkrachoval a navzdory ohromné tradici platila zásada: „Padni, komu padni.“ Jeden z nejslavnějších velkoklubů na této planetě tak byl administrativně přeřazen do čtvrté ligy!

Rangers se však zmátořili a v téměř nejkratším možném termínu se vrátili do nejvyšší soutěže. Jen ve druhé lize se zdrželi dva roky, ale loni už z toho byl postup zpátky mezi elitu. Zatím však nemají na to, aby potrápili absolutní špičku. Za čelem tabulky zaostali o propastných 39 bodů. Z třetího místa si zajistili alespoň start v Evropské lize.

Celtic vs. Rangers. Foto: skysports.com

Celtic byl tentokrát naprosto suverénní. Za 38 kol ani jednou nenašel přemožitele! To se ve Skotsku naposledy povedlo Rangers v roce 1899. Novodobí Invincibles v celé sezoně 2016/2017 poztráceli pouhých osm bodů a triumfovali s třicetibodovým náskokem před vicemistrem z Aberdeenu. Bez porážky prošli také Skotským pohárem a Ligovým pohárem, takže slavili treble.

Přitom nový manažer Brendan Rodgers měl těžký začátek. Hned při soutěžní premiéře utrpěl senzační porážku s gibraltarským trpaslíkem Lincolnem Red Imps, což bylo asi historické dno britského fotbalu. Ještě víc šokovala jeho slova na pozápasové tiskové konferenci: „Není to žádná ostuda.“ Skotská média to Rodgersovi také patřičně omlátila o hlavu. Vždyť co už je větší hanba, než když takový gigant v Lize mistrů prohraje s amatéry? V sestavě Lincolnu byli policisté, hasiči a taxikáři, kteří si nejdřív museli odkroutit svou denní šichtu.

Celtic Brendan Rodgers

Přečtěte si také:

Z plzeňského náhradníka až do Benfiky! Slovák Chrien si na Euru vysloužil životní přestup!
RONALDO opouští portugalskou repre! Kvůli narození svých dvojčat!
První Ben Chaimův kontakt s Prahou? Cestou z letiště ho okradl taxikář!

Bývalý kormidelník Liverpoolu však tohle fiasko přece jenom napravil, a nakonec to dotáhl až do základní skupiny Champions League. Tam se Celtic ve vybrané společnosti vůbec neztratil. Na uvítanou sice schytal facku 0:7 od Barcelony, ale pak dvakrát pozlobil Manchester City a uhrál s ním dvě cenné remízy. Bod si přivezl také z Mönchengladbachu a v konfrontaci se soupeři ze tří vyspělých zemí mu jen těsně unikl postup do jarní fáze Evropské ligy.

Týden do ostrého startu

Evropské zkušenosti a sebevědomí si pak přenesl do domácí soutěže, kde zápas od zápasu rostly individuality. Asi nejsilnějším dojmem na mě zapůsobil teprve dvacetiletý Francouz Moussa Dembélé. V něm vidím nového Didiera Drogbu. Má na to dostatečný důraz, fyzickou odolnost i střeleckou pohotovost. Hned v první sezoně po příchodu z Fulhamu dal 17 ligových branek a už kolem něj krouží mocné kluby v čele s Chelsea.

Moussa Dembélé (Celtic). Foto: dailyrecord.co.uk

Skvělou práci odvedl také druhý nejlepší střelec celé soutěže Scott Sinclair. Autor 21 gólů byl vyhlášen Hráčem roku. Z mladých odchovanců bych upozornil na ofenzivního levého obránce Kierana Tierneyho, zvoleného Talentem roku. Také on je v hledáčku movitých zájemců z Anglie.

Většinu hvězd Celtiku bychom měli vidět v akci i v úterý ve Vršovicích. Podle dostupných informací by minimálně v prvním poločase měl hrát skotský šampion v nejsilnější sestavě. I proto je pro mě favoritem.

Ovšem nejen proto. Oproti Slavii je daleko rozehranější, neboť se nachází v odlišném stadiu přípravy. Sezona pro něj totiž začíná už 11. či 12. července zápasem druhého předkola Ligy mistrů. Příprava v Praze je tak předposlední prověrkou před startem. Pak už následuje jen sobotní generálka se Shamrockem Rovers a další týden to vypukne naostro.

Máme se tedy nač těšit a já věřím, že budete u toho. Buď přímo v Edenu, kam lákají i nové zvučné posily Slavie, nebo u televizních obrazovek. Nevím, jak vy, ale já už se nemůžu dočkat.

Sledujte přímé přenosy z přípravných zápasů Slavie na O2 TV Sport a O2 TV Fotbal!

4. července 17.55 Slavia – Celtic FC
8. července 17.55 Slavia – Krasnodar
12. července 16.55 Slavia – West Bromwich Albion
16. července 18.55 Slavia – Nice

[blog_program_info id=“15434375″]

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru