Bitevní pole Vlasty KAISERA: Zůstane Donnarumma doma a agent Raiola prohraje?

Od té doby se udála spousta věcí. Zhrzení fanoušci AC Milán překřtili Donnarummu na Dollarummu a vedle „běžných“ výčitek a urážek se prý objevily i výhrůžky smrtí. Trenér AC Milán Vincenzo Montella osobně navštívil rodinu hráče, která pochází z italského jihu a kde slovo otce (tedy „padre“) má stále ještě velkou váhu. A podařilo se mu prý původní záměry hráčova agenta trochu rozleptat.

Nyní se začíná mluvit o zrušení původního rozhodnutí, ke kterému měl být čerstvě osmnáctiletý gólman dotlačen, a o setrvání v AC Milán. A dokonce i o ukončení Donnarummovi spolupráce s Raiolou. Vše se mělo definitivně dořešit až po Euru jednadvacetiletých, do té doby měl mít hráč „klid“.

Gianluigi Donnarumma

Klid… Asi se mu ho moc nedostávalo, protože gólman, který vážně aspiruje na to stát se nástupcem Gianluigiho Buffona jakožto Gianluigi II., se svými výkony do historie Eura rozhodně nezapsal.

Za celý šampionát šlo na jeho bránu deset vážných střel. Šest z nich pustil za svá záda, včetně těch z dálky v zápasech s Českou republikou a se Španělskem. Chytil tedy pouhé čtyři střely ve čtyřech zápasech. Ze SuperGigia se stal opět mladičký Gigio.

Italského gólmana krásně dalekonosnou střelou překonal Čech Lüftner

…i Španěl Saúl Níguez:

Fotbalista, který hodně (196 cm) a hlavně rychle (od šestnácti let jedničkou v AC Milán, v sedmnácti debut v italské reprezentaci) vyrostl. Předurčení k velké kariéře může svazovat a pořádně zamotat hlavu. Přitom Donnarumma má jistý trénink – už ve čtrnácti se rozloučil s rodinou a z chudého italského jihu se přesunul do AC Milán. Paradoxní je, že tohle „ukradení“ berou v Miláně všichni jako zcela normální, případný přestup jinam už jako zradu a neseriózní a nečestné jednání…

I s těmito silnými slovy se musí Gigio a jeho rodina nyní potýkat. A evidentně na to nemají žaludek.

Světoobčan Raiola

Jiný případ je agent Mino Raiola. Ten z velkých přestupů i z velkého rozruchu kolem nich žije. A vydělal prý na nich už víc než Lionel Messi!

Zatímco Messi je ale stále věrný Barceloně, Raiola je rozeným světoobčanem, který si s věrností nedělá hlavu. Narodil se v Itálii, ale vyrůstal v Nizozemsku a svou kariéru fotbalového velkoobchodníka začal právě importem nizozemských nadějí do Itálie.

mino raiola

Zpočátku především dovážel hráče do své staré vlasti, a to včetně superhvězd typu Pavla Nedvěda a Zlatana Ibrahimoviče. Později však přišel na to, že ještě výnosnější bude hráče ze zchudlé Itálie vyvážet. Případ Paula Pogby, kterého nejdříve přiměl neprodloužit smlouvu v Manchesteru United a přivedl ho do Juventusu a později z něj při transakci opačným směrem udělat nejdražšího fotbalistu světa, připomenul legendární trik s prodejem Karlštejna…

Pogbu všemi mastmi mazaný Raiola dokázal prodat za 105 milionů eur, několikanásobné přesuny Zlatana Ibrahimoviče vynesly dohromady ještě víc – samozřejmě s velmi tučnými podíly pro samotného Raiolu. Ten spoléhal i na talent Maria Balotelliho, kterému dost zamotal hlavu, když ho chtěl hned v mladičkém věku dotlačit k pozici hvězdy Premier League.

Přijde první velká prohra?

Fotbalový svět tak nyní fandí Donnarummovi a jeho rodině a přeje si, aby Mino Raiola zažil svou první velkou prohru.

A obecně se mluví i o tendenci omezit přebujelý vliv hráčských agentů. A tím i vliv velkých peněz, které se valí na mladé hráče a paradoxně je mohou omezovat v růstu. Berou jim totiž klid k tomu, aby svůj talent plně uplatnili v klíčových momentech.

Také Patrik Schick neměl na EURO U21 rozhodně ideální podmínky k tomu, aby se soustředil pouze a jedině na výkony v dresu české reprezentace. Jeho velký přestup do Juventusu se dopékal právě v době, kdy by hráči rozhodně měli být chráněni před všemi vnějšími rušivými vlivy.

Žel, nestalo se a zájmy reprezentace zase jednou musely ustoupit před zájmy finančními. A nemusel kolem toho ani poskakovat čiperný Mino Raiola

Přečtěte si taky:

Vítání nového Zlatana! Takhle se fanoušci Juventusu vrhli na Schicka

Saúl rozstřílel Italy! Supertalent Donnarumma se znovu červenal

Úchvatný slalom! Španělský talent totálně zesměšnil italskou obranu

Foto: Reuters
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru