Příběhy české ligy XXII: Galácticos z Jablonce proháněli i ty největší favority. Titul však z toho znovu nebyl (2014/2015)

Český titul už měla Plzeň, Ostrava, měl ho i sousední Liberec. A tak si jablonecký boss Miroslav Pelta v létě 2014 řekl, že ho konečně přivábí také do Jablonce.

Do té doby mu bylo čtyřicetitisícové městečko na úpatí Jizerských hor nejblíže na jaře 2010. Tehdy svěřenci Františka Komňackého zaostali za mistrovskou Spartou o jediný bod a nebýt toho, že Tomáš Pekhart trefil ve vzájemném duelu tyč prázdné brány, mohli ji dokonce předstihnout.

V ročníku 2013/2014 však Baumit skončil až na ostudné jedenácté příčce pouhých pět bodů od sestupu a kouč Roman Skuhravý se trpce loučil těmito slovy: „Jsem rád, že s některými hráči už nebudu muset spolupracovat.“

Bylo tedy zřejmé, že pokud chce Pelta najednou aspirovat na nejvyšší příčky, bude muset radikálně přebudovat kádr. A tak se na Střelnici začalo horečně zbrojit.

Přečtěte si taky: Příběhy české ligy XVII: Jablonec dělí pár centimetrů od titulu. Pekhart místo prázdné brány trefuje tyč (2009/2010)

Revoluce s hvězdou ze Šachtaru

Vedení klubu nejdřív z konkurenčního Liberce přetáhlo úspěšného kouče Jaroslava Šilhavého, jenž vyhrál titul a uspěl i v Evropské lize. Zlákaly ho vysoké ambice a vidina práce s větším rozpočtem. Zatímco U Nisy musel každého půl roku lepit mužstvo dohromady, v Jablonci si mohl ukázat prakticky na kohokoli.

Do zelenobílého dresu se tak převlékli znojemský gólman Vlastimil Hrubý, někdejší král ligových střelců Tomáš Jun z Austrie Vídeň, zadák se zkušenostmi ze Celtiku Milan Mišůn, brněnský stoper Luděk Pernica, talentovaný Martin Pospíšil z Olomouce a španělský bek José Romera z Dukly. Opravdovou bombu pak Pelta odpálil angažováním exreprezentanta Tomáše Hübschmana. Ten se Šachtarem Doněck během deseti let věrných služeb vyhrál i Pohár UEFA.

Tomáš Hübschman Jablonec

„Bude to taková malá revoluce,“ avizoval sportovní ředitel Petr Flodrman, jenž na dalších akvizicích zapracoval ještě v průběhu soutěže.

Soubor nabitý výjimečnými osobnostmi dostal přezdívku Galácticos – po vzoru týmu snů v Realu Madrid z počátku tohoto tisíciletí, kdy na Santiago Bernabeu každý rok přestupovaly hvězdy jako Zinedine Zidane, Ronaldo či David Beckham.

„Kdepak, děláme si z toho s kluky spíš srandu. Do Galácticos máme daleko. Až sezona ukáže, jak silní opravdu jsme,“ smál se záložník Jan Kopic.

Posílený Jablonec však brzy skutečně začal fungovat jako promazaný stroj. V úvodních šesti kolech sice prohrál v Plzni a na Spartě, ale pak se rozjel k velké sérii.

Přečtěte si taky: Příběhy české ligy XIX: Lafata předbíhá Baroše a vstupuje v podještědském derby do Klubu ligových kanonýrů (2011/2012)

Ofenzivu táhl levý obránce

Dokonce poprvé v historii vyhrál v Podještědském derby na půdě největšího rivala z Liberce. Přezimoval na lichotivé třetí příčce s pětibodovou ztrátou na čelo tabulky a nebýt nešťastné domácí prohry v podzimní derniéře s Plzní, mohlo to být ještě lepší.

Vzájemné duely s největšími favority byly vůbec bitvou o pověstných šest bodů, a nakonec se také staly rozhodujícím jazýčkem na vahách. Jablonec z nich totiž vytěžil jen bod se Spartou. Nebylo mu tak nic platné, že z dalších soupeřů ho už porazila jen Dukla.

Přesto až do konce první dva týmy tabulky zle proháněl a svůj závěrečný účet podtrhl na třetím místě s 64 body. Tolik jich Severočeši ještě nikdy neměli. Takový zisk by přitom třeba ve zmiňované sezoně 2009/2010 bohatě stačil na titul. Tentokrát však byla laťka nastavena až příliš vysoko.

Jablonec ovšem předváděl vskutku dobrý fotbal a ukazoval, že se vydal správnou cestou. Střelecky se dařilo jak kolektivu, tak i individualitám. Celý tým byl produktivnější než druhá Sparta. Levý bek Filip Novák dal 11 gólů a překonal ligový rekord Milana Fukala v počtu branek nastřílených obráncem během jedné sezony.

Bronzový stupínek a postup do finále poháru – s úvodní etapou nové éry mohli být v Jablonci navýsost spokojeni.

„Musím se přiznat, že jsem nepředpokládal, že hned ta první sezona bude takhle vydařená. Prostě ten nový tým, který jsme dali dohromady, šlapal a kvituju, že se v Jablonci zvedl i zájem diváků,“ pochvaloval si Šilhavý.

O to větší překvapení bylo, když ho za pouhého půlroku Pelta propustil a celý projekt Galácticos zastavil. Ovšem to už je jiný příběh.

Přečtěte si taky:

Příběhy české ligy XXI: Velké memento pro Slavii! Pastoorův tým byl krůček od sestupu aneb Haló, zachránili jsme se? (2013/2014)

Příběhy české ligy XX: První ligové vyloučení kanonýra Lafaty přišlo v nejnevhodnějším okamžiku (2012/2013)

Příběhy české ligy XIX: Lafata předbíhá Baroše a vstupuje v podještědském derby do Klubu ligových kanonýrů (2011/2012)

Foto: fotbal.hattrick.cz, fkjablonec.cz
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru