Nastavený čas Milana ŠTĚRBY: Zahraniční posily? Zajímavost ligy, ale omezení domácí konkurence

Tenhle zahraniční příliv má ale jeden důsledek, který možná není na první pohled tak patrný. Nicméně řada menších klubů už ho v těchto dnech začíná silně pociťovat.

V předchozích cyklech to byla právě především obě pražská „S“ společně s Plzní, kteréžto kluby díky své ekonomické síle roztáčely domácí přestupový trh.

Ať už byly zdrojem financí odchody hráčů do ciziny nebo investice od majitelů. Tím, že se při získávání posil orientovali na domácí zdroje, získávaly i menší kluby z prodeje hráčů finance na nákup vlastních posil.

A tenhle finanční tok se postupně rozředil do takřka všech pater českého fotbalu.

Peníze jdou do zahraničí

Nyní ale díky cizincům putují finanční prostředky do zahraničí.

Tal Ben Haim Sparta

To má za následek, že o hráče z menších českých klubů už není takový zájem a tím pádem ani tyto kluby nemají prostředky na vlastní posílení kádru.

Majitelé pak mají na výběr ze dvou možností. Buď sáhnout do svých vlastních peněženek, což ovšem není vzhledem k potížím s financováním moc realistické. Nebo se modlit, že jejich trenéři uklohní něco zajímavého z ingrediencí, které mají k dispozici.

Černé dny menších klubů

Obecně ale tenhle nedostatek financí umrtví pohyb hráčů a bude to mít dopady i v nižších fotbalových patrech a v mládežnickém fotbalu.

Pokud bude tenhle trend pokračovat, budou se velmi rychle zvětšovat sportovní rozdíly mezi velkými kluby, které budou nabité zahraničními fotbalisty a těmi menšími.

Celkově tak tím může být hodně okleštěná konkurence v rámci ligové soutěže. A to může trvat až do té doby, než velikánům vzájemně si dokazujícím svojí sílu dojdou peníze.

Přečtěte si taky:

Hvězdy v Edenu! Slavia představila posily z Bundesligy i z Ruska

Sparta překonala rekord! Nejdražší posila ligy prozradila svůj jasný cíl

Halil Altintop: Chceme hrát proti klubům jako Barcelona a Real

Foto: Facebook AC Sparata Praha
Milan Štěrba Autor článku
Milan Štěrba
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru