Tenisový svět Libora BASÍKA: Proč není v tenise více trenérek?

Není to fráze, ale skutečně takové jsou. Pod pojmem kouč si představuji někoho, kdo je schopen vést hráče na té nejvyšší úrovni a pomáhat mu v zápasech. Profesionální hráči a hráčky vesměs oplývají optimální technikou, výbornou kondiční připraveností a potřebují někoho, kdo je schopen je posunout na hranici vlastních schopností.

Již několik let máme na okruhu WTA možnost vidět přímo během zápasů tzv. on-court coaching, tedy koučování během zápasů (1x za set během výměny stran plus po setu).

Můžeme tak krásně vidět a porovnávat práci jednotlivých koučů co se taktiky, motivace, psychologie, empatie, někdy i techniky týká.

Jaké je procento u ženské špičky? Z první padesátky mají trenérku jen 4 hráčky, z toho u Mladenovič se ještě jedná o maminku, bývalou volejbalistku.

Na turnaji v Birminghamu přišel z tohoto pohledu výjimečný zápas, když se proti sobě postavila Siniaková s Gavrilovou a byl to tím pádem i souboj Sukové s Veselinovič.

Helena Suková Kateřina Siniaková

Vítězství v zápase (7:5, 2:6, 6:4) slavila Australanka, na poli koučky bych nevybral ani jednu.

Při porovnání se špičkami svého oboru – Kotyza, Mouratoglu, Hogstedt, Cahill, Sumyk a další, působily obě dámy jako já při první zkoušce ze statistiky. Bez elánu, s fádními klišé, nesebevědomě, bez nápadu, prostě jak mi řekla onehdá docentka Prášilová: „Za 4 a naučte se to do příště.“

V rozhodujícím setu dokonce Daria Gavrilova ukázala své trenérce, ať se vrátí na své místo, že žádné rady nechce. V případě zmíněných pánů si to ani nedovedu představit.

Zápas Siniaková vs. Gavrilova si můžete přehrát prostřednictvím O2 TV:

[blog_program_info id=“15071564″]

Nestačí být bývalou elitní hráčkou, výbornou trenérkou juniorek, či fundovanou odbornicí. Koučem se musíte vypracovat, vystudovat, poznávat nové a nové metody a hlavně mít zápal, cit, víru v hráče a své vědomosti!

Na druhou stranu, pohořel například i Mats Wilander.

Lidí jako Vláďa Růžička běhá po světě doopravdy málo…

Na O2 TV SportO2 TV Tenis můžete v tomto týdnu sledovat přímé přenosy z turnajů WTA v Birminghamu a na Mallorce.

[blog_program_info id=“15113945″]

[blog_program_info id=“15113966″]

Rozpis vysílání jednotlivých zápasů najdete každý hrací den na Facebooku O2 TV Sport.

Foto: repro O2 TV Sport
Libor Basík Autor článku
Libor Basík
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru