Příběhy české ligy XXI: Velké memento pro Slavii! Pastoorův tým byl krůček od sestupu aneb Haló, zachránili jsme se? (2013/2014)

Pražská Slavia naposledy sestoupila před více než půlstoletím, v roce 1963. Tehdy ještě pod názvem Dynamo. O dva roky později se však do nejvyšší soutěže pod svým původním jménem vrátila, na čemž měl velkou zásluhu nově založený Odbor přátel Slavie.

Spontánní iniciativa fanoušků a celé slávistické veřejnosti tehdy vznikla jako reakce na neutěšené postavení slavného klubu, jemuž hrozilo sportovní i ekonomické živoření. Po ponuré epoše 50. a 60. let tak slávistům díky této mobilizaci začaly daleko veselejší časy, doprovázené dokonce bojem o titul.

Bezmála padesát dalších let si nikdo z pamětníků nedokázal představit, že by jeden z nejstarších českých fotbalových klubů mohl spadnout. A přece se to 31. května 2014 málem stalo.

„Když jsem v lednu do Slavie přicházel na půlroční hostování, ani ve snu by mě nenapadlo, že něco podobného prožiju,“ připustil reprezentační útočník Tomáš Necid.

Tomáš Necid. Foto: slavia.cz

Přečtěte si také:

Příběhy české ligy XX: První ligové vyloučení kanonýra Lafaty přišlo v nejnevhodnějším okamžiku (2012/2013)
Příběhy české ligy XIX: Lafata předbíhá Baroše a vstupuje v podještědském derby do Klubu ligových kanonýrů (2011/2012)
Příběhy české ligy XVIII: Horváth byl jako Hurst a dočkal se velké osobní satisfakce (2010/2011)

(Anti)koncepční změny

Celý ročník se nesl ve znamení herní a výsledkové krize a neustálých nekoncepčních změn. Na lavičce se vystřídali tři trenéři – začal Michal Petrouš, jehož nahradil Miroslav Koubek a kymácející se loď nakonec kormidloval do bezpečného přístavu Holanďan Alex Pastoor. I ten ovšem ještě před skončením sezony vzkázal, že hodlá vzít do zaječích.

Jenže před svou derniérou ještě stále neměl zajištěnu záchranu. Slavia cestovala do Ostravy, kterou pět let neporazila. Do druhé ligy se mohl poroučet kdokoli ze čtyř kandidátů. „Sešívaní“ měli nejlepší výchozí pozici – byli třináctí s 30 body a stačila jim jakákoli výhra. Remíza by mohla být málo.

Další potenciální sestupující byli seřazeni v jednobodových rozestupech: čtrnáctí Bohemians 29 bodů, patnáctá Olomouc 28, šestnácté Znojmo 27.

Slávisty však čekal těžký úkol. Baník se pyšnil nejlepší aktuální formou v lize a hlediště Bazalů se na utkání posledního kola slušně zaplnilo. 12 357 diváků vytvářelo skvělou atmosféru.

Baník Ostrava fans. Foto: reprovideo

Přečtěte si také:

Slavia přece jen má Laštůvku. Posilu na Twitteru představil osobně Tvrdík!
Fotbalová liga má nové jméno. Ponese název HET! Kolik to bude stát?
Bitevní pole Vlasty KAISERA: Tituly Made in Italy. Doručí ho i Stramaccioni na Letnou?

Všichni vědí, o co v zápase půjde. Při posledním utkání jsem měl pocit, že hráči byli trochu nervózní. A když jste nervózní, trpí tím kvalita hry. Před pár lety, když jsem byl v Excelsioru Rotterdam, jsme byli ve stejné situaci. Musíme ze sebe vydat to nejlepší a soustředit se jen na náš cíl, na nic jiného,“ řekl před výkopem Pastoor.

Nejen nervozita, ale také malá bojovnost a špatný přístup. To byly neduhy, které ničily Slavii v rozhodující bitvě. S chutí a uvolněně hrající Baník byl po všech stránkách lepší a už v prvním poločase mohl skórovat. Hosté zahrozili jen při šanci Martina Juhara.

Po přestávce byl na trápící se „červenobílé“ ještě tristnější pohled. Nejhorší útok celé soutěže směrem dopředu vůbec nic nevymyslel. Zato Ostrava byla za svou aktivitu odměněna. Ghaňan Francis Narh dal v rozmezí pěti minut své premiérové branky v české lize a hosté v závěru nenašli účinnou odpověď. Pastoor z lavičky jen bezradně sledoval postupný rozklad týmu, jemuž nebyl schopen zabránit ani on, ani jeho nový asistent Vladimír Šmicer.

Do pekla a zpět

Slavia tak prohrála 0:2 a vedoucí mužstva Stanislav Vlček začal bezprostředně po závěrečném hvizdu žhavit telefonní linky. Dozvěděl se sice, že Znojmo podlehlo doma Dukle a sestupuje, ale to ho zase tolik nezajímalo. Důležitější byl vývoj zápasu ve vršovickém Ďolíčku, kde Bohemians přivítali Plzeň. A také U Nisy, tam Liberec hostil Olomouc.

Byl to až nedůstojný pohled. Osud klubu, který za 20 let existence naší samostatné soutěže vyhrál tři tituly, je najednou závislý na výsledcích ostatních konkurentů v boji o udržení!

Po pár desítkách nekonečně dlouhých vteřin plných utrpení a napětí byla nakonec Slavia z pekla vykoupena. Klokani remizovali s Plzní 0:0, takže Znojmo nakonec do druhé ligy doprovodila Olomouc, jež rovněž v Liberci uhrála jen bod.

Pastoorův celek si navzdory prohře udržel konečné 13. místo, tedy nejhorší umístění po rozdělení Československa. Pochvaly se však za to nedočkal.

I když hráči koupili fanouškům cestujícím do Ostravy 400 vstupenek, závěrečná děkovačka se zvrhla v potupný odchod ze scény. Rozezlení příznivci zaházeli sklíčené fotbalisty kelímky od piva a počastovali je řadou nepěkných výrazů (ve videu v čase cca 5:30).

[fve]https://youtu.be/iMeyu54sOSI[/fve]

„Slavia zůstala v první lize, ale to je jediná dobrá zpráva,“ uznal Pastoor.

Neakceptovatelný výkon v existenčním duelu zůstal pro Slavii velkou výstrahou do budoucna.

Přípravné zápasy Slavie na novou sezonu můžete vidět exkluzivně na O2 TV Sport!

4. července 17.55 Slavia – Celtic FC
8. července 16.55 Slavia – Krasnodar
12. července 16.55 Slavia – West Bromwich Albion
16. července 18.55 Slavia – Nice
Foto: slavia.cz, reprovideo, voetbalplus.nl
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru