Fotbalový RADAR: Stramaccioni dostal na uvítanou studenou spršku v podobě těžkého ligového losu

Nový trenér však vždycky potřebuje také trochu štěstí, třeba i při ligovém losu. A ten italskému kouči fotbalistů Sparty zrovna moc příznivě nakloněn nebyl.

V prvních pěti kolech nadcházející sezony HET ligy, jak zní nový název naší nejvyšší fotbalové soutěže, totiž Letenští pojedou třikrát mimo Prahu. A připomínám, že jakmile loni opustili hlavní město, byla to vesměs velká bída. Vyhráli jen v Hradci Králové a Příbrami, tedy na hřištích týmů, které nakonec sestoupily.

Ani domácí premiéra s Bohemians nebude žádnou procházkou růžovou zahradou. Po mohutných nákupech se v sestavě ocitne celá řada nových tváří, které se po měsíci společné přípravy budou na hřišti teprve poznávat. Někteří z těchto hráčů nikdy nehráli českou ligu. Dá se očekávat, že se Klokani zakopou na své polovině a budou vyčkávat. A jestli Sparta zázračně neuzdraví Tomáše Rosického, případně nenajde jiného tvůrce hry, který by konečně nahradil Bořka Dočkala, může mít s hrou do plných velké problémy.

Tomáš Rosický

Přečtěte si také:

Bitevní pole Vlasty KAISERA: Tituly Made in Italy. Doručí ho i Stramaccioni na Letnou?
Stramaccioni rozjel ve Spartě čistku! Které 4 opory končí a jak to bude s Rosickým?
Heroická Lvíčata smázla Italy! Jakou neskutečnou bombu vyčaroval Lüftner?

Utkání úvodního kola nového ročníku se navíc bude hrát jen tři dny po sparťanském vstupu do Evropské ligy. Díky předchozím úspěšným jízdám touto pohárovou soutěží sice budou Pražané ve 3. kole nasazeni, ale to znamená, že mohou cestovat třeba do Ázerbájdžánu, do Izraele nebo na Kypr. Zdlouhavé cestování, úmorné vedro, nerozehranost a nesehranost, nejistota a nervozita. To bývají průvodní jevy takového ostrého startu.

Hrát pak ve stadiu nevyladěnosti prestižní derby s nažhaveným soupeřem, který se bude celý týden v klidu připravovat na ligovou ouverturu, je pořádně ošemetné.

Třikrát na horkou půdu

Následovat budou dva výjezdy za sebou. Nejprve do Mladé Boleslavi, která loni okradla Spartu o pět bodů a na jaře ji donutila k jedné z trenérských rošád. A potom do Liberce. Tam Letenští nevyhráli pět let. Navíc Slovan se nemusí zabývat evropskými poháry a na svůj silový agresivní fotbal tak bude mít dostatek energie. Zbude mu i více času na doléčení neustálých zranění.

A po domácím duelu se Slováckem následuje v pátém kole návštěva Brna. Tedy nepřátelského území, kde se Spartě v poslední době moc nedaří.

Karviná Sparta Ondřej Zahustel

Nevím, jak bodové kalkulace vycházejí vám, ale podle mých propočtů se může klidně stát, že Stramaccioni bude mít na kontě před zářijovou reprezentační přestávkou třeba osm bodů. Nebo jen pět.

A to by asi majitele, který nasypal do pokladny stamiliony korun navíc, moc nepotěšilo. Ba co hůř – extrémně by zhoustla atmosféra na tribunách a italský kouč by pocítil tlak od médií a celé fotbalové veřejnosti, která dychtivě čeká na to, zda tento do jisté míry riskantní krok nejbohatšímu českému klubu vyjde.

Andrea Stramaccioni (Sparta). Foto: Twitter

Možná namítnete, že s rozpočtem, který připomíná Otesánka při chuti, by Stramaccioniho svěřenci měli bez ohledu na vylosování a další okolnosti vyhrát ligu o parník. Máte pravdu. Jenže to jsem si loni na podzim po příchodech hvězdných posil říkal také.

Bylo z toho třetí místo o 12 bodů za mistrovskou Slavií.

Foto: Facebook, Twitter, reprovideo
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší fotbal v O2 TV! Diváci se dočkají Ligy mistrů, Bundesligy, Serie A i La Ligy
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru